WORLD

Bătaie cu pumni și picioare în Parlamentul Georgiei. Ce e legea ”agenților străini” care a înfuriat populația | VIDEO

Bătaie cu pumni și picioare în Parlamentul Georgiei. Ce e legea agenților străini care a înfuriat populația | VIDEO
Sursă foto: captură video

A fost o adevărată bătaie cu pumni și picioare în Parlamentul Georgiei înainte de votul asupra controversatului proiect de lege privind ”agenții străini”. Aproximativ 1.000 de protestatari au pichetat clădirea parlamentului chiar în timp ce aleșii au adoptat proiectul.

Bătaie cu pumni și picioare în Parlamentul Georgiei

Politicienii georgieni s-au luat la trântă în parlament marți, înainte de votul asupra unui controversat proiect de lege privind „agenții străini”, care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străini.

Televiziunea georgiană a transmis încăierări între parlamentarii partidului de guvernământ și cei din opoziție, care s-au împins și au gesticulat furios în timpul dezbaterii proiectului de lege, pe care criticii guvernului și țările occidentale l-au criticat ca fiind autoritarist și de inspirație rusă.

 

Ce e legea ”agenților străini”

Parlamentul georgian a adoptat marți a treia și ultima lectură a proiectului de lege privind „agenții străini”, depășind un obstacol major în calea sa spre a deveni lege.

Proiectul merge acum la președinta Salome Zourabichvili, care a declarat că se va opune prin veto, dar decizia sa poate fi anulată printr-un alt vot în parlament, controlat de partidul de guvernământ și de aliații săi.

Proiectul de lege a fost adoptat cu votul favorabil a 84 de membri ai parlamentului din 150.

Acesta ar impune organizațiilor care primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți de influență străină, impunând cerințe oneroase de divulgare și amenzi punitive pentru încălcări.
Opozanții au numit proiectul de lege „legea rusească”, comparându-l cu legislația rusă utilizată pentru a viza criticii Kremlinului președintelui Vladimir Putin, conform Reuters.

Guvernul Georgiei susține că proiectul de lege este necesar pentru a promova transparența, pentru a combate „valorile pseudo-liberale” promovate de străini și pentru a păstra suveranitatea țării.

Proteste în stradă

Aproximativ 1.000 de protestatari au pichetat clădirea parlamentului, care seamănă cu o fortăreață, pe fondul unei prezențe importante a poliției în timpul dezbaterii, cu tunuri de apă care au stat la ralanti în apropiere. Când au auzit că proiectul de lege a fost adoptat, ei au strigat „Sclavi!” și „Ruși!”.

Demonstrațiile au loc de săptămâni întregi și, de obicei, ating apogeul seara, când mulțimi de zeci de mii de oameni au organizat unele dintre cele mai mari proteste din Georgia de când aceasta și-a recâștigat independența față de Moscova în 1991.

Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie, a declarat în repetate rânduri că proiectul de lege va fi o barieră în calea integrării ulterioare a Tbilisi în blocul comunitar.

Partidul de guvernământ Visul georgian afirmă că dorește să adere atât la UE, cât și la NATO, chiar dacă în ultimele luni a adoptat o retorică anti-occidentală.

Sondajele de opinie arată că opinia publică georgiană sprijină puternic integrarea în UE, în timp ce mulți georgieni sunt ostili Rusiei din cauza sprijinului acordat de Moscova regiunilor separatiste Osetia de Sud și Abhazia.

Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia și Franța au îndemnat Georgia să retragă proiectul de lege.

Kremlinul neagă orice rol în inspirarea proiectului de lege georgian.

„Constatăm o intervenție din exterior în afacerile interne ale Georgiei, care nu a fost dezvăluită”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Aceasta este o chestiune internă a Georgiei, nu dorim să intervenim acolo în niciun fel”.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Crima de la Brăila. Mărturia pacientei care a mers la cabinet după uciderea dentistei: „M-am uitat pe geam”
Crima de la Brăila. Mărturia pacientei care a mers la cabinet după uciderea dentistei: „M-am...
Gigantul străin care a deschis o nouă fabrică în România. Se fac angajări masive aici, se oferă salarii bune, iar viitorii angajați au șansa să se dezvolte
Gigantul străin care a deschis o nouă fabrică în România. Se fac angajări masive aici,...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
De unde provine, de fapt, cuvântul ”mulțumesc” și cum a ajuns în limba română. Și tu îl folosești zilnic, dar nu știi asta
De unde provine, de fapt, cuvântul ”mulțumesc” și cum a ajuns în limba română. Și...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei...
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest dispozitiv
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Un nou cutremur în România! Unde a fost resimțit
Un nou cutremur în România! Unde a fost resimțit
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și...
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în hoteluri diferite
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în...
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă,...