Sunt numeroase beneficii ale arpacașului care merită știute de fiecare dintre noi. El contribuie la menținerea frumuseții, dar și la scăderea în greutate.
Arpacașul reprezintă un produs alimentar rezultat prin decorticarea boabelor de grâu, dar și a boabelor de orz sau de mei. Se pare că este cel mai popular pe plaiurile noastre atunci când vine vorba despre colivă, dar și alte preparate precum supe, ardei umpluți de post, sarmale de post, salate etc. Puteți folosi în fel și fel de preparate pentru a da un gust cu totul aparte.
Mâncărurile din arpacaș încetinesc procesul de îmbătrânire care sperie foarte multe persoane. Mai mult decât atât, menține pielea sănătoasă, tânără. La fel se întâmplă și cu părul, dar și cu unghiile. Să nu uităm de faptul că ajută la reglarea metabolismului grăsimilor, datorită colinei, substanța care îl reglează. Se îmbunătățește în mod considerabil funcționarea sistemului digestiv și reduce nivelul de colesterol din sânge.
Compoziția nutrițională a boabelor de grâu variază oarecum în funcție de diferențele de climă și sol. În medie, miezul conține 12% apă, 70% carbohidrați, 12% proteine, 2% grăsimi, 1,8% minerale și 2,2% fibre brute, potrivite Libertatea.
Fibrele pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Totodată, ele pot calma și mucoasa inflamată a colonului. Arpacașul mai conține, pe lângă altele, și lignani care pot preveni apariția cancerului.
Pentru că tot am pomenit despre colivă puțin mai sus, nu puteam să nu dau și rețeta faimosului desert românesc.
Veți avea nevoie de:
Pentru început trebuie să spălați foarte bine arpacașul și să îl puneți la fiert în apă rece. Pentru a ieși așa cum trebuie, ai nevoie de trei ori mai multă apă decât arpacaș. Dacă îți place să fie mai moale, atunci trei ori și jumătate. Lasă la foc mic să fiarbă, aproximativ o oră sau până când vei vedea că bobul începe să crape.
În tot acest timp alege nucă să nu găsești prin ea coajă. Eu prefer să o tai, dar dacă vrei o poți măcina. Fiecare face după propriile preferințe. În arpacașul care este încă pe foc, turnați zahărul și praful de sare. Amestecați continuu pentru a nu se prinde de cratiță.
Când este gata, veți da la răcit. Puneți un prosop curat deasupra pentru a nu prinde coajă. Ar fi bine să îl lăsați chiar peste noapte. Amestecați foarte bine arpacașul cu nuca, coaja de lămâie și zahărul vanilat. După ce ai amestecat totul, pune într-un platou mai înalt și ornează după bunul plac. Îți sugerez să ornezi cu zahăr pudră și cu cacao.