Există o serie de beneficii ale consumului de bere pe care mulți nu le știu. Totuși, trebuie precizat că specialiștii recomandă totuși un băut moderat al acestei băuturi alcoolice pentru a avea anumite influențe pozitive asupra sănătăţii.
Mai multe studii recente arată că berea poate fi un adjuvant în prevenirea bolilor cardiovasculare, consumată cumpătat putând să reducă incidenţa acestora cu până la 30%. De asemenea, oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Dalian susțin că berea influențează în mod pozitiv funcția intestinală și întărește sistemul imunitar.
Datorită conținutului bogat de aminoacizi, vitamine și substanțe bioactive cu rol crucial în reglarea funcțiilor fiziologice umane, berea influențează în mod pozitiv funcția intestinală și întărește sistemul imunitar. Consumul de bere, fie cu sau fără alcool, contribuie la creșterea numărului de bacterii benefice și reducerea celor dăunătoare în organism. Cu toate acestea, este esențial să se respecte o regulă fundamentală: consumul trebuie să fie moderat. Acest lucru permite fermentarea și degradarea polifenolilor și a altor nutrienți de către microorganismele din mucoasa intestinală, generând acizi grași cu lanț scurt care au efecte antiinflamatorii și antioxidante.
Berea conţine multe vitamine benefice organismului, printre care potasiu, magneziu şi vitamine de tip B, dar şi carbohidraţi, asigurând corpului uman 15% din doză zilnică recomandată pentru aceste substanţe. În plus, consumată moderat, berea poate scădea nivelul de homocisteina din sânge care, în cantităţi mari, este un factor activ pentru producerea bolilor de inimă.
Un compus flavonoid numit Xantohumol, care se găsește în hameiul utilizat pentru producerea berii, joacă un rol major în prevenirea cancerului, inclusiv a celui de prostată. Potrivit cercetătorilor, berea este și o sursă bună de polifenoli, datorită cerealelor integrale folosite la fermentarea berii. Berea s-a dovedit la fel de eficace că vinul roșu în lupta împotriva cancerului, transmite sfatulmedicului.ro.
De asemenea, reduce riscul apariției de boli cardiovasculare deoarece berea conține vitamine din grupul B, care protejează împotriva bolilor de inima prin prevenirea acumulării compusului numit homocisteina. Berea are efecte de subțiere a sângelui, prevenind formarea de cheaguri (care pot provoca blocarea arterelor coronare). Consumul moderat de bere reduce riscul inflamatiilor (una din cauzele principale ale aterosclerozei.
Nu în ultimul rând, previne formarea de pietre la rinichi. Berea are conținut ridicat de potasiu și este săracă în sodiu. Berea este o sursă bogată de magneziu, care scade probabilitatea formării de pietre la rinichi.
Mai mult, îmbunatateste funcția creierului. În timp ce consumul excesiv de alcool provoacă leziuni ireparabile la nivelul creierului, consumul moderat de bere stimulează funcția creierului. În urmă unui studiu recent s-a constatat că cei care au băut un pahar de bere în fiecare zi, au prezentat o activitate cerebrală (măsurată prin teste cognitive și de memorie) cu 20% mai bună decât cei care nu au consumat bere.
Consumul moderat de alcool poate proteja vasele de sânge din creier, diminuându-se astfel riscul de accident vascular cerebral.