LIFESTYLE

Beneficiile mersului în aer liber. Ce spun specialiștii

Beneficiile mersului în aer liber. Ce spun specialiștii

Beneficiile mersului în aer liber sunt multe, iar medicii, mai mult ca oricând, au început să facă lobby în favoarea acestei activități. Fie că se face vorbire despre plusurile din punctul de vedere al sănătății cardiovasculare, ortopedice, pulmonare sau, de ce nu, psihologice, oamenii sunt îndrumați să iasă cel puțin 30 de minute pe zi și să meargă în aer liber, indiferent de temperatură.

Conform unui studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), lipsa activității fizice sau activitatea fizică insuficientă reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru deces în întreaga lume. Lipsa activității fizice poate duce la boli cardiovasculare, cancer sau diabet.

De asemenea, un raport legat de obezitate și publicat în mai 2019 de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată că, în 2016, prevalența supragreutății la persoanele de peste 18 ani, în România, a fost de 57,7%, la ambele sexe. Tot în 2016 România a avut o prevalenţă a obezităţii la adulții de ambe sexe între 20% și 29,9%. Datele din raport au fost preluate de la OMS.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: ANAF modifică legea! Vești bune pentru persoanele fizice vizate de controalele Fiscului: Va datora contribuabilului penalități

Beneficiile mersului în aer liber. Ce spune specialiștii

Mersul în aer liber oferă, la modul general, beneficii recunoscute atunci când vine vorba despre starea psihică a persoanei, tonusul sistemului muscular, sănătatea sistemului osteoarticular (oase și articulații), sistemul imunitar și sănătatea inimii.

„În mod normal, unui individ sănătos îi este recomandat să facă între 5.000 și 10.000 de pași pe zi. Mobilitatea unei articulații este direct proporțională cu gradul ei de mișcare și mai ales cu amplitudinea mișcărilor la care aceasta este supusă. Efectul este clar: cu cât este folosită mai mult o articulație, cu atât este mai sănătoasă.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

În plus, specialistul atenționează asupra faptului că sedentarismul, lipsa cronică a mișcării, are un rol important în declanșarea osteoporozei – afecțiune care apare din cauza unor tulburări hormonale specifice organismului după o anumită vârstă, în special la femei, dar care poate fi întârziată sau evitată prin mișcare.

Conform studiilor realizate de-a lungul timpului, s-a observat faptul că persoanele care au avut o activitate fizică moderată nu s-a confruntat cu osteoporoză, probleme ale tonusului muscular, probleme articulare, deși se aflau în grupa de risc cu privire la aceste afecțiuni.

„Uzura sau îmbătrânirea articulațiilor este, de asemenea, întârziată sau evitată în cazul persoanelor active, ceea ce înseamnă că în cazul lor riscurile declanșării unei afecțiuni cum ar fi artroza (măcinare de cartilaj articular) au fost anulate.”, conchide medicul ortoped.

Pe lângă beneficiile reale, descoperite iată în zona ortopedică, medicii cardiologi, de asemenea, susțin introducerea mersului în aer liber pentru o sănătate de fier a sistemului cardiovascular.

„Activitatea fizică regulată reduce valorile tensiunii arteriale, deci previne hipertensiunea, oprește creșterea în greutate, scade riscul apariției diabetului zaharat, ameliorează profilul lipidic. În plus, la bolnavul coronarian, mișcarea dezvoltă circulația colaterală coronariană, reducând riscul apariției unui infarct miocardic. Pacienții cu insuficiență venoasă și cei cu boală arterială periferică beneficiază, de asemenea, de ameliorarea simptomelor bolilor lor. Putem spune că mișcarea are efecte foarte importante, benefice asupra factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare”, explică Ana Maria Șerban, medic primar cardiolog.

Mersul pe jos sau alergarea ușoară sunt considerate ca fiind ideale pentru iniţierea oricărui program de activitate fizică indiferent că suntem femei sau bărbaţi, sănătoşi sau bolnavi, şi fundamentul oricărui exerciţiu fizic ulterior de intensitate mai crescută. Beneficiile mersului pe jos sunt multiple: de la reducerea greutăţii corporale, a tensiunii arteriale, a valorii colesterolului şi a trigliceridelor, până la scăderea incidenţei accidentelor vasccular cerebrale. În plus, mersul pe jos întăreşte scheletul osos şi creşte rezistenţa la oboseală.

Consumul caloric corespunzător la 2.000 de paşi este de 100 de kilocalorii. Specialiştii au calculat că, o persoană care merge pe jos 10.000 de paşi pe zi poate cheltui între 2.500 şi 3.500 de kilocalori într-o săptămână. Nu există formă de mişcare mai uşoară care să ne scape de kilogramele în plus decât mersul pe jos.

„Să zicem că 15 minute de alergare sau 30 de minute, respectiv o oră de mers pe jos. Dacă începi progresiv, de la zi la zi simți nevoia să faci și mai multă mișcare. Pentru persoanele mai active, exercițiile pot fi mai intense”, conchide Laurențiu Petre, medic specialist, medicină de familie.

 

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București. Puțini au auzit de el
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București....
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se aud doar valurile mării. Puțini români știu de ea
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat...
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită și oaie
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public.
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!