Beneficiile prunelor sunt destul de numeroase. Ele reprezintă fructele cu un conținut ridicat de vitamine și de minerale, ideale pentru organismul nostru.
Alături de struguri, putem spune că prunele sunt fructele vedetă din acest sezon. Nu cred că există persoană căreia să nu le adore. Ele pot fi consumate atât proaspete, cât și în diverse rețete, mai ales deserturi. Dau un gust aparte, cu siguranță. Sunt o sursă importantă de vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre și potasiu.
Stimulează memoria
Prunele ajută foarte mult la eliminarea celulelor deteriorate, care pot afecta concentrarea și atenția. Pentru a avea parte de acest beneficiu, trebuie să consumați minim trei prune în fiecare zi. Ar fi și păcat să nu o faceți, mai ales acum, când e timpul lor. Se datorează conținutului bogat în antioxidanți.
Sunt bogate în vitamina C
Iată că nu doar portocalele, lămâile și altele sunt bogate în vitamina C. Vorbim chiar și de prune. Fiecare fruct poate conține 7% din aportul zilnic recomandat.
Previn bolile de inimă
Fiind foarte sărace în grăsimi saturate, înseamnă că prunele nu reprezintă un risc pentru inimă, ba din contră, ele ajută foarte mult. Scad riscul atacului de cord, neducând la creșterea colesterolului.
Tratează constipația
Tratarea constipației este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale prunelor. Este necesar să consumați măcar două-trei zile. Conținutul crescut de celuloză și mucilagiu stimulează tranzitul intestinal oferind astfel un efect laxativ.
Sunt bogate în carbohidrați buni
Prunele sunt printre puținele fructe recomandate destul de mult în diete atunci când este interzis consumul de carbohidrați. De preferat ar fi să consumați prune proaspete, în loc de cele uscate.
Previn diabetul
Prunele care proaspete au proprietăți de reglare a glicemiei. Așadar, prin stimularea metabolismului glucid, le previn în mod considerabil apariția diabetului.
Îmbunătățesc vederea și elasticitatea pielii
Deoarece sunt o sursă bogată în vitamina A și betacaroten, ele ajută, fără dar și poate, la îmbunătățirea vederii și elasticității pielii.
Previne îmbătrânirea prematură
Se datorează conținutului bogat în antioxidanți. Prunele luptă împotriva radicalilor liberi și mențin mult timp pielea tânără.
Previn osteoporoza
Pentru a avea vitamina D și calciu în organism, pe lângă altele care ajută, este nevoie să consumați și prune. Drept urmare, veți preveni osteoporoza.
În altă ordine de idei, prunele sunt bogate în conținutul de oxalați, care se pot acumula și cristaliza în timp. Tocmai de aceea, ele nu sunt tocmai recomandate persoanelor care suferă de probleme renale sau chiar la nivelul vezicii biliare. Mai departe, avem prunele uscate. Ele nu trebuie consumate de persoanele care suferă de diabet zaharat, întrucât au un conținut mai mare de glucide.