NEWS

Bonusuri, vouchere de vacanță și indemnizații pentru angajați. Noi măsuri, pe masa guvernului

Bonusuri vouchere de vacanță și indemnizații pentru angajați. Noi măsuri pe masa guvernului
Sursă foto: colaj foto

Se vor da bonusuri, vouchere de vacanță și indemnizații pentru angajați. Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență discutat joi de Guvern. Proiectul introduce noi excepții la „ordonanța austerității” prin care instituțiile de stat trebuiau să reducă cheltuielile bugetare.

Bonusuri, vouchere de vacanță și indemnizații pentru angajați

Prin proiectul de Ordonanță prin care se măresc aceste cheltuieli, practic se anulează unele dintre măsurile adoptate anul trecut prin Legea 296/2023 și Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023), conform HotNews.ro.

În an electoral, se dă dezlegare pentru vouchere de vacanță de 1.600 lei pentru bugetarii cu un anumit nivel salarial, creșterea numărului funcțiilor de conducere, creșteri salariale la companiile de Stat și altele.

Instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, vor acorda anual vouchere de vacanță.

Cuantulul acestora va fi de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, se vor acorda personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.

vouchere de vacanţă în 2024, voucherele de vacanță
Sursa foto: aktual24.ro

Beneficii pentru veterani

Personalul care a dobândit calitatea de veteran din teatrele de operații și care nu este invalid, rănit, ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații beneficiază:

• dreptul de a purta uniforma militară după trecerea în rezervă sau în retragere;

• o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, de 25% din salariul minim brut pentru personalul în activitate;

• indemnizație lunară, neimpozabilă, indexabilă anual cu rata inflației în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.

Bonusuri pentru angajații din companiile de stat

Pentru a nu afecta veniturile salariale aflate în plată pentru majoritatea personalului operatorilor economici se propune menținerea acordării bonusurilor reprezentând drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichetele de masă/norma de hrană.

Valoarea acestora va fi cea aflată în plată pentru personalul ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei, inclusiv, atât pentru operatorii economici care nu au pierderi, cât și pentru operatorii economici care au înregistrat pierderi.

De asemenea, se propune ca operatorii economici care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenţi şi nerecuperate şi/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent să poată acorda bonusuri reprezentând cheltuieli sociale.

Creșteri de salarii în companiile de stat, chiar dacă au pierderi

Companiile de stat care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023 vor putea acorda anumite creșteri salariale, acestea fiind condiționate de:

 • prezentarea, odată cu aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli, a unui plan de reorganizare, restructurare și redresare financiară, aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor sau Consiliul de Administrație, după caz, care să conțină măsuri concrete și cuantificabile de reducere a pierderilor și plăților restante, după caz și termenele de realizare a acestora;
 • să nu programeze în anul 2024 creşterea numărului de personal faţă de cel realizat în anul 2023,
 • să nu acorde în anul 2024 premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare,
 • să nu majoreze/indexeze sau după caz să nu prevadă alte mecanisme de creștere salarială în cursul anului 2024, pentru drepturile reprezentând salarii aflate în plată la 31 decembrie 2023.

De asemenea, există reglementări pentru operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent și care nu programează pierderi în anul 2024, în cazuri temeinic justificate.

Acestea pot fi: realizarea unor investiții cu impact major în menținerea/ dezvoltarea activității economice a acestora, precum și de influența unor factori care nu depind de acțiunea/inacțiunea acestora.

Ei pot fi exceptați de la aplicarea corelației dintre indicele de creștere a câștigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz, prin Memorandum aprobat de Guvern.

Se reglementează ca sumele reprezentând creșteri ale cheltuielilor de natură salarială aferente indicelui mediu de creştere a preţurilor prognozat pentru anul 2024 să fie acordate proporțional cu numărul de luni din anul curent.

Vouchere de 10.000 de lei, tichete de 10.000 de lei
sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Indemnizații și funcții de conducere mai multe

Se propune majorarea cu 70 a numărului total de indemnizații de merit, în contextul în care domeniul patrimoniului cultural imaterial a fost inclus între celelelate domenii ale culturii pentru care se acordă indemnizația:

 • domeniul creaţiei muzicale,
 • domeniul creaţiei interpretative,
 • domeniul cinematografiei,
 • domeniul literar,
 • domeniul arhitecturii,
 • domeniul artei plastice,
 • domeniul teatrului și
 • domeniul patrimoniului cultural naţional, mobil şi imobil.

Guvernul poate stabili prin memorandum un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10% din numărul total de posturi aprobate în instituțiile publice.

Se modifică impozitul suplimentar din domeniul distribuției/furnizării/transportului de energie electrică și gaze naturale. Se propune înlocuirea termenului exclusiv, în vederea aplicării excluderii de la plata impozitului minim pe cifra de afaceri / impozitului specific pe cifra de afaceri.

Condiția este obținerea unui procent de venituri din aceste activități în total venituri realizate. Acest procent de 95% menține ca activitate principală activitățile reglementate/licențiate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Cât ne costă totul

Conform datelor Ministerului Finanțelor, măsurile vor crește cheltuielile cu 380,5 milioane lei în 2024 și 598,6 milioane lei în 2025. De precizat că acestea sunt calculate ca impact negativ, luând în calcul și unele prevederi care ar trebui să mai aducă bani la buget, precum virarea de dividende de la companiile de Stat în procent mai mare de 50%.

Cheltuielile statului vor crește în condițiile în care în primele două luni din 2024 a fost înregistrat un deficit bugetar de 1,67% din PIB. Este mai mare cu 0,6 puncte procentuale decât cel din periaoda similară a anului 2023. O diferență de aproape 12 miliarde lei față de cel de anul trecut.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe
Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine, toți turiștii pleacă mulțumiți de aici
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
A murit un celebru bucătar-chef. Toată lumea l-a divinizat. Drum lin, maestre!
A murit un celebru bucătar-chef. Toată lumea l-a divinizat. Drum lin, maestre!
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de Netflix
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL