NEWS

Borcanul de bacșiș de pe bar este ilegal. Inspectorii ANAF vor face verificări

Borcanul de bacșiș de pe bar este ilegal. Inspectorii ANAF vor face verificări

Borcanul de bacșiș de pe bar este ilegal. Preşedintele ANAF a declarat că barurile nu ar trebui să se mai folosească de acel ”mecanism”.

„Acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă mare lucru,  dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva„, a declaratLucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

Potrivit acestuia, inspectorii ANAF vor face verificări dacă există sesizări în acest sens.

Borcanul de bacșiș de pe bar este ilegal. Clienții trebuie să lase bacșiș care poate fi fiscalizat

Suntem obligaţi să mergem la orice sesizare asumată. Sesizarea poate fi făcută și de angajaţi sau clienţi, dar şi eu, dacă am fost la un restaurant,  întotdeauna dacă las bacşiş am grijă să plătesc cu cardul şi să trec suma respectivă pe card – şi peste tot pe unde am fost n-am întâmpinat nicio problemă – şi chiar am verificat aşa, fără să ştie nimeni cine sunt. Am spus: ‘Da, domnule, vreau să las, dar plătesc cu cardul’. Mi s-a trecut, mi s-a spus suma, deci el (sistemul de fiscalizare a bacșișului – n. red.) funcţionează. N-am întâlnit niciun local în care am fost eu, nu prea multe, recunosc, dar el funcţionează„, a  spus Lucian Heiuş.

Totodată, preşedintele ANAF a menţionat că nu ştie cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarată.

Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze. Orice lucru nou pe care îl implici trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare.

Legea prevede ca fiecare firmă trebuie să-şi facă o proprie procedură internă prin care distribuie bacşişul respectiv, în funcţie de chelner, de bucătar.

Banii se adună într-un singur cont, se plăteşte acel 10% pe el. ”Vă promit că la sfârşitul trimestrului, pentru că ştiţi că sunt unele companii care plătesc lunar, altele plătesc trimestrial, putem să facem la sfârşitul lunii martie o analiză – şi să vedem din total impozit aferent salariilor cât a fost cota aferentă bacşişului”, a mai spus şeful ANAF, potrivit Agerpres.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele