NEWS

Calcul pensii 2023! Câți bani trebuie să economisim lunar pentru a avea o pensie de 1.000 de euro

Calcul pensii 2023 Câți bani trebuie să economisim lunar pentru a avea o pensie de 1.000 de euro
sursă foto: romaniatv.net

Tinerii activi acum pe piața muncii poate că nu-și fac încă socoteli pentru momentul pensionării. Un lucru este cert: timpul nu iartă pe nimeni! După o anumită vârstă încep să apară întrebările de genul ”câți bani voi câștiga după ce mă voi pensiona”. ”îmi vor ajunge banii din pensie, voi avea destul pentru un trai decent? 

Însă, în cele ce urmează răspundem la întrebarea câți bani trebuie să economisesc ca atunci când mă voi pensiona să pot obține o pensie de 1.000 de euro.

Câți banii trebuie să economisesc pentru o pensie de 1.000 de euro

În loc să călcăm pe urmele doctorului Nostradamus căutăm răspunsul în trâmbițata Lege a Pensiilor. Prima certitudine apare numaidecât. Pragul de pensionare crește până la 65 de ani și pentru femei, în condițiile în care media speranței de viață România este de 72-73 de ani.

Așadar dacă luăm în calcul pragul de pensionare la 65 de ani constatăm că bărbații vor avea nevoie de 180.000 de euro în conturi pentru a beneficia de o pensie de 1.000 de euro pe lună. Pentru doamne suma este mai mare, femeile vor avea nevoie de aproximativ 228.000 de euro în conturi și nu din motive discriminatorii, ci pentru că ele trăiesc mai mult cu patru ani, cel puțin așa indică datele statistice.

Sumele sunt extrem de mari pentru cel puțin jumătate din populația activă. Banii economisiți la saltea nu sunt o idee bună pentru că economia lucrează în defavoarea cetățeanului de rând. Are grijă inflația. Prin urmare, trebuie să ne orientăm spre diferite instrumente de economisire și de investiții.

Bărbații trebuie să economisească 100 de euro lunar

Să luăm următorul scenariu. Un bărbat care are astăzi 35 de ani care poate economisi 105 euro lună de lună are nevoie de un instrument financiar care la finalul anului să-i aducă un câștig de cel puțin 9%. Astfel, la 65de ani va avea puțin peste 187.000 de euro.

În schimb, cum doamnele trăiesc mai mult vor trebuie să pună deoparte 130 de euro lunar. Și speranța de viață e ceva mare în cazul lor. Astfel, cu 130 de euro pe lună și cu același instrument financiar ca în cazul bărbaților va economisi 231.000 de euro, ceea ce-i va asigura o pensie de 1.000 de euro până la finalul vieții. Trebuie precizat că pentru socotelile de mai sus s-a folosit un calculator privind dobânda compusă.

Desigur, trebuie precizat că pe lângă suma respectivă statul pune la bătaie și el pensia bazată pe contributivitate. În linii mari se merge pe supoziția că statul nu are cum să dea faliment. Prin urmare, sistemul public de pensii este sustenabil. Însă, supoziția această are variabile destule. De exemplu, sustenabilitatea sistemului public de pensii este în strânsă legătură cu forța de muncă efectivă de care dispune statul.

Pensie de 1.000 de euro pentru femei

Iar la acest capitol România nu stă deloc bine. Decrețeii, persoanele născute în perioada 1968-1990, se vor pensiona în masă, fapt ce va pune o presiune uriașă pe bugetul de stat și asta pentru că populația României este îmbătrânită. Pe scurt nu mai are cine să contribuie la bugetul de stat. Paritatea pensionar angajat va fi de 3:1 adică un salariat va ține în spate 3 pensionari, potrivit Hotnews.

E adevărat că 100 de euro este o sumă pe care nu și-o permit mulți angajați. De fapt, portalul economedia raporta în luna septembrie că „aproximativ o treime din salariații din România se descurcă cu salariul minim”. Însă chiar și în aceste condiții orice sumă economisită pentru bătrâneți este binevenită, chiar și 50 de lei economisiți lunar vor fi de folos la un moment dat.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina este împrumutată
Toți șoferii trebuie să știe! Cine plătește amenda de viteză în situația în care mașina...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
OANA ROMAN a luat decizia! Se întâmplă la scurt timp DUPĂ DECESUL Mioarei Roman
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Se vinde un cazinou din România. La ce preț e evaluat
Se vinde un cazinou din România. La ce preț e evaluat
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Turte cu mălai. Rețete perfecte pentru cei cu intoleranță la gluten
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Alertă pentru românii care cumpără carne de miel de Paște!
Alertă pentru românii care cumpără carne de miel de Paște!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile