Căminele de bătrâni nu vor mai putea fi afaceri cu profit. Ministerul Muncii pregătește o schimbare importantă pentru cei care se ocupă de administrarea acestor instituții private.
Modificarea îi vizează practic pe cei care administrează aceste cămine prin intermediul unor societăți comerciale cu scop lucrativ.
Mai exact, îi lasă fără aproape tot profitul obținut, pentru că vor fi nevoiți să reinvestească 90 la sută din profit în dezvoltarea serviciului social.
Conform Registrului electronic unic al serviciilor sociale la data de 6 septembrie 2023, erau 3.788 furnizori de servicii sociale acreditați, din care furnizori publici 1.535, respectiv 2.253 furnizori privați (1.666 organizații neguvernamentale; 165 culte recunoscute de lege; 422 operatori economici cu scop lucrativ, în condiții speciale, prevăzute de lege), a precizat ministerul Muncii într-un răspuns pentru Economedia.
În expunerea de motive a proiectului, este menționată și „revizuirea criteriilor de acreditare a persoanelor juridice care doresc să obțină calitatea de furnizori de servicii sociale, vizând în principal interzicerea prestării serviciilor sociale de către operatorii economici cu scop lucrativ, cu excepția celor care sunt întreprindere socială.”
O persoană care reprezintă o societate comercială ce administrează un cămin pentru persoane vârstnice cu 17 beneficiari a făcut publice motivele care o nemulțumesc în raport cu noile prevederi.
„Oferim servicii sociale în România de 8 ani. În această perioadă ne-am dezvoltat și am oferit servicii fără a încălca legislația în vigoare, am încercat să fim cât mai buni. Recunoaștem că scopul este unul social, dar ca și orice om, dorim sa creștem, să ne dezvoltăm și totodată să câștigăm mai mult și nu ne este rușine să spunem că dorim să obținem profit. Practic, prin această modificare nu va mai putea oferi servicii sociale nicio societate comercială din România care dorește sa obțină profit!”
Cei care au astfel de bussines-uri se tem că schimbările avute în vedere de autorități le-ar putea desființa afacerea dacă societățile comerciale nu vor mai putea administra cămine pentru îngrijirea vârstnicilor.
Modificările din lege, spun surse din ministerul Muncii pentru Economedia, nu duc însă la închiderea societăților respective, ci sunt prevederi din legea 219/2015 privind economia socială care sunt acum transpuse și în altă lege.
Potrivit surselor citate, „nu se desființează nimic ca efect al actului normativ.
Se intenționează să fie introdusă o normă tranzitorie ca licențele în vigoare să continue până la data expirării. Ulterior își pot schimba forma de organizare din Societăți (Comerciale) în Întreprinderi Sociale.
Particularitatea în cazul întreprinderilor sociale e că se impune, prin lege, ca 90% din profitul realizat e să fie reinvestit în scopul dezvoltării serviciului social. Este un model european care a funcționat cu succes în țările de lângă noi. Totuși vorbim despre un domeniu în care activitatea nu e neapărat un business ci mai degrabă o vocație în care primează grija față de ceilalți.”