Diferența dintre praf de copt și bicarbonat de sodiu trebuie știută de toată lumea. Până și gospodinele desăvârșite mai fac confuzia între cele două.
Ambele sunt substanțe care ajută la creșterea produselor de patiserie și foarte utile în bucătăria fiecăruia dintre noi.
Praful de copt este un agent de fermentare complet. Acest lucru înseamnă că va conține atât baza, adică bicarbonat de sodiu, cât și un acid necesar pentru a face ca produsul să crească.
De obicei, amidonul de porumb se găsește în acest praf de copt. Pentru a se putea împiedica activarea acidului și a bazei în timpul depozitării, acesta este adăugat cu scopul unui tampon.
Sunt disponibile și prafurile de copt cu acțiune unică și dublă. Totuși, acestea sunt folosite deseori doar de către producătorii alimente. Astfel, nu sunt folosite pentru uz casnic.
Bicarbonatul de sodiu reprezintă un agent de fermentare folosit în produsul de panificație. Aici includem, bineînțeles, faimoasele prăjituri, fursecuri, brioșe etc.
Este mai exact o pulbere albă cristalină, care este în mod natural alcalină sau bazică. El se activează atunci când este combinat cu un alt ingredient acid, dar și cu unul lichid. În urma acestui proces, rezultă dioxid de carbon. Permite produselor de patiserie să fie pufoase și crescute.
Acesta este motivul pentru care este stins cu un ingredient acid, cum ar fi sucul de lămâie sau lapte bătut.
Totuși, să vedem concret și diferența dintre cele două și când le putem utiliza. Bicarbonatul de sodiu se folosește în rețetele care includ neapărat și un ingredient mai acid. De cealaltă parte e praful de copt, folosit atunci când nu există niciun astfel de ingredient ca cel menționat anterior.
Unele rețete pot solicita atât bicarbonat de sodiu, cât și praf de copt, potrivit Libertatea. De obicei, acest lucru se datorează faptului că rețeta conține un acid care trebuie să fie compensat de bicarbonatul de sodiu, dar care poate să nu fie suficient pe cont propriu.