LIFESTYLE

Câți bani câștigă un președinte de bloc și cum i se stabilește salariul

Câți bani câștigă un președinte de bloc și cum i se stabilește salariul

Câți bani câștigă un președinte de bloc? Salariul lunar al acestuia este determinat de numeroși factori, precum numărul apartamentelor aflate pe scară sau zona în care se află imobilul respectiv.

În cadrul asociațiilor de proprietari ale blocurilor din România, președintele, administratorul si cenzorul sunt cele trei autorități care obțin anumite venituri, lună de lună. Suma de bani primită de către un președinte de bloc nu este fixă, ci depinde de mai mulți factori.

Câți bani câștigă un președinte de bloc. Suma diferă în funcție de zonă și dimensiunea imobilului

Persoana care se află la conducerea unei asociații de locatari din centrul Capitalei va fi remunerată mult mai bine decât omologul dintr-un cartier aflat la marginea orașului sau dintr-o localitate din provincie.

Potrivit articolului 58 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, președintele asociației de proprietari poate fi remunerat, la fel ca membrii comitetului executiv, pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal.

De asemenea, potrivit art. 64, alin. (4) din aceeasi lege, administratorii isi pot desfasura activitatea fie pe baza de contract individual de munca, fie in baza unui contract de prestari servicii, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

În scopul administrării și întreținerii, asociația de proprietari poate să încheie, în numele proprietarilor, contracte de administrare, cu titlu oneros, cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice.”, se arată în lege.

Ce atribuții are un președinte de bloc

De asemenea, conform art. 76 alin (2) din Codul fiscal, remunerația primită de președintele asociației de proprietari sau de alte persoane, precum cenzorii angajați ai acestor asociații, în baza contractului de mandat, este considerată venit asimilat salariilor.

Deși nu este obligatoriu ca președintele de bloc să primească un salariu, acesta încasează, în medie, 1.000 de lei pe lună.

Președintele unui bloc se ocupă cu organizarea unor ședințe cu proprietarii de apartamente, pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la îmbunătățirea traiului locatarilor. După ce se supun la vot, cererea finală este trimisă către administrator.