Miercuri, 9 aprilie 2025, în cadrul conferinței „Ziua Energiei cu Energynomics” organizată în cadrul Green Energy Expo & Romenvirotec, la Romexpo, Alexandru Ciocan, Senior Researcher EPG, a explicat, printre altele, cum trebuie să gestioneze românii impactul eliminării schemei de plafonare asupra prețurilor la energie electrică și la gaze și care sunt pașii necesari pentru a minimiza șocurile de piață.
Situația este una complicată, iar lideri din industrie, decidenți politici și autorități locale au încercat să explice ce este de făcut în viitorul apropiat, într-o întrunire care a facilitat schimburi de cunoștințe și idei.
Alexandru Ciocan, Senior Researcher EPG, un think-tank independent specializat în politici energetice și climatice, a explicat că va exista un impact semnificativ în facturile finale ale consumatorilor la sfârșitul schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze de la 1 iulie 2025.
„Asta înseamnă că va exista un impact semnificativ în facturile finale. Pe de altă parte, ne-am uitat și din perspectiva consumatorului vulnerabil și am obsevat că la sfârșitul anului 2023 15% din gospodăriile din mediul urban și undeva la 23% din gospodăriile din mediul rural au avut întârzieri în plata facturilor”, a explicat expertul, arătând că mulți români au deja probleme cu plata facturilor la energie.
Click to display the embedded YouTube video
De asemenea, analiza făcută de think-tank arată că nivelul de educație este corelat cu costul utilităților în cheltuielile unei gospodării. Dacă media este de 15% la nivel național, la familiile în care capul familiei are doar studii primare cheltuielile cu uitilitățile ajung la 30%.
„Am încercat să vedem care este costul utilităților în cheltuielile unei gospodării și am observat că acesta diferă în funcție de nivelul de educație al capului familiei și observăm că dacă media la nivel pe României este undeva la 15%. Cheltuielile utilitățile acoperă 15% din din întreaga valoare de cheltuieli. În cazul celor care au în învățământ primar aceste cheltuieli se situează undeva la 30%, la cel care au absolvit liceul se situează undeva la 20%. Deci ar trebui să avem o analiză acest în acest sens. Pe de altă parte, în momentul de față în România sunt, conform datelor prezentate de ANRE, undeva la 7,2 milioane de gospodării care au un consum de energie sub 2,5 Megawați-oră pe an, ceea ce înseamnă sub 208 kilowați oră pe pe lună”, spune Alexandru Ciocan.
Expertul mai spune că Ministerul Energiei trebuie să facă o analiză pentru a ajuta doar persoanele care sunt cu adevărat vulnerabile și au nevoie de sprijin în plata facturilor.
„În acest sens, este nevoie ca pentru aceștia, Ministerul Energiei să facă o analiză cuprinzătoare și să vină cu o serie de măsuri țintite pentru a-i putea ajuta. Pentru că dacă ajutăm pe toată lumea, așa cum este schema în vigoare, de fapt nu ajutăm pe nimeni, pentru că impactul este diferit în funcție de veniturile pe care le are fiecare gospodărie în parte”, a mai arătat cercetătorul EPG.
Dacă prețurile la energie electrică vor crește, gazele naturale vor rămâne aproximativ la aceleași valori, mai spune Ciocan.
„În ceea ce privește gazul natural, de asemenea, analiza pe felul în care a fost tranzacționat volumele de gaz natural pe piețe am observat că în momentul de față creșterea ar fi una destul de de mică, de la 310 RON pe megawatt-oră, cât ar fi în prezent, la 331. Acestea sunt prețurile ponderate pe care noi le-am obținut analizând datele ANRE, plecând de la ceea ce s-a tranzacționat anul trecut și care sunt costurile reglementate în partea de transport, distribuție și noile accize.
În acest sens, va trebui să ne gândim care ar fi măsurile și în ce măsură putem reduce povara financiară de pe consumatori. Noi, la EPG încercăm să venim cu o serie de de recomandări, care țin eficientizare a consumului, de responsabilizare așa cum am spus mai devreme, de informare și educare și pe de altă parte și de aceste măsuri care ar trebui să vină cu caracter țitinț, probabil în așa fel încât să nu ajutăm proprietari care au mai multe proprietăți sau care au un venit crescut. Avem nevoie de măsuri țintite, nu aleatorii, cu caracter general”, a conchis expertul.
EPG este un think-tank independent specializat în politici energetice și climatice, cu accent pe decarbonizarea economiei României și a Europei Centrale și de Sud-Est. EPG funcționează ca un institut de cercetare finanțat în principal prin granturi de cercetare competitive. Cercetarea sa urmărește să promoveze un dialog constructiv, bazat pe dovezi, privind decarbonizarea și transformarea economică în rândul factorilor de decizie și al publicului, atât la nivel regional, cât și la nivel global.