LIFESTYLE

Ce trebuie să facă un tânăr ca să devină voluntar?

Ce trebuie să facă un tânăr ca să devină voluntar

Orice tânăr din România își poate dori la un moment dat să devină voluntar. Motive sunt diverse, iar recompensele emoționale sunt multe. Actiitățile de voluntariat îl pot ajuta pe cel care intră în această zonă să adune informații noi și să învețe lucruri concrete din zona lui de interes sau, din contră, din alte zone conexe.

Ce trebuie să facă un tânăr ca să devină voluntar?

CITEȘTE ȘI DESPRE: Minivacanța de Rusalii 2023. Recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru români

1. Stabilește foarte clar de ce vrei să devii voluntar

De cele mai multe ori, cei care vor să devină voluntari o fac din dorința de a schimba viața oamenilor în bine. Poți deveni voluntar în mai multe domenii, precum activități legate de persoanele fără adăpost, apărarea drepturilor omului sau sprijinirea refugiaților. Primul lucru care trebuie făcut este să te concentrezi pe cauzele sau problemele care sunt importante pentru tine. De exemplu, dacă te preocupă problema persoanelor fără adăpost, ai putea deveni voluntar la un adăpost local.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE: Program flexibil de muncă pentru unii părinţi din România! Proiectul a fost aprobat. Pot lucra și de acasă

2. Vezi ce talente ai

Ai talent de profesor, mecanic, sau, pur și simplu, interacționezi ușor cu oamenii? Cine ar putea beneficia de aceste competențe? Majoritatea organizațiilor care caută voluntari se așteaptă la un set specific de competențe și, desigur, la o doză suficientă de motivare din partea ta!

3. Cunoaște în detaliu tot ce ține de asociația în care vrei să funcționezi

În funcție de interesele tale, poți alege organizațiile și oportunitățile care ți se potrivesc cel mai bine, le poți contacta și îți poți aduce contribuția. De exemplu, dacă te preocupă schimbările climatice, consultă 350.org sau Greenpeace pentru a afla mai multe informații despre campaniile existente și acțiunile din lumea întreagă.

Ce-ar fi să ajuți refugiații? Dată fiind creșterea afluxului de refugiați în Europa, mai multe organizații furnizează diferite tipuri de sprijin (poți căuta aspecte pe această temă și în baza de date a Corpului european de solidaritate).
Sau să combați discriminarea? Mai multe mișcări derulează proiecte extraordinare de combatere a discriminării, precum Amnesty International.

Nu găsești o organizație care să rezolve problema pe care ai identificat-o? Ce-ar fi să îți inițiezi propriul proiect? Ți se pot alătura vecinii, colegii de la facultate sau prietenii pentru a organiza activități în cartier, la casele pentru vârstnici, pentru a planta o grădină comunitară etc. Inspiră-te din proiectele de solidaritate, parte din programul Corpului european de solidaritate! Cercetează-le și solicită ajutorul agenției naționale.

Dacă vrei să te numeri printre tinerii, tot mai numeroși, care participă la acțiuni de voluntariat în Europa și în lume, ai la dispoziție o mulțime de site-uri care îți permit să faci alegerea corectă!

Dacă ai între 17 și 30 ani, te poți înregistra la Corpul european de solidaritate. După finalizarea unui proces de înregistrare simplu, ai putea fi selectat(ă) și invitat(ă) să faci parte dintr-o gamă largă de proiecte, precum furnizarea de asistență pentru centrele destinate solicitanților de azil, furnizarea de ajutor pentru prevenirea dezastrelor naturale sau abordarea diferitelor probleme sociale din comunități. Înregistrarea în Corp îți permite, de asemenea, să îți depui candidatura în mod proactiv pentru oportunitățile care te interesează.

Există mai multe programe internaționale de voluntariat pentru tineri care îți permit să participi la o misiune cu durata între 6 și 12 luni. De exemplu, există misiuni în domeniul ajutorului social, de mediu, cultural sau umanitar. Unde poți căuta oportunități de voluntariat:

Corpul european de solidaritate
Platforma Corpului voluntar european de ajutor umanitar
Tineretul voluntar Interreg (IVY)
Voluntari ONU
Serviciul civil internațional
Eurodesk

În plus, voluntariatul le este recomandat și minorilor care vor să aibă și alte activități pe lângă școală. Pentru a deveni voluntar, un minor trebuie să semneze un contract de voluntariat cu o organizaţie care oferă astfel de servicii altor firme sau instituţii de stat.

Legea 78/2014, ce reglementează activitatea de voluntariat din România, stabileşte că voluntariatul nu se plăteşte, astfel minorul nu este plătit pentru ceea ce face, însă perioadele de voluntariat sunt recunoscute ca experienţă profesională sau de specialitate.

Totuşi, organizaţia-gazdă poate suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transport sau alte cheltuieli care apar pentru voluntar în activitatea sa. Deşi activitatea pe care o prestează minorul este pro-bono, foştii voluntari au un avantaj în faţa candidaţilor care nu au făcut acest lucru în cazul unor concursuri pentru ocuparea posturilor în instituţiile publice.

Trebuie menţionat că legea ce reglementează voluntariatul nu stabileşte niciun fel de limită privind vârsta voluntarului.

 

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele
Parteneri
Timp de 12 ani, medicii i-au spus unui norvegian că este gras și i-au dat Ozempic. Avea, de fapt, o tumoare de 27 kg în abdomen 
Timp de 12 ani, medicii i-au spus unui norvegian că este gras și i-au dat...
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Joe Biden se va adresa națiunii. Update
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Joe Biden se va...
Criză politică în Germania. Coaliţia de guvernare s-a destrămat, iar Olaf Scholz vorbeşte despre alegeri anticipate: „Situaţia este gravă. Există un război în Europa, economia stagnează”
Criză politică în Germania. Coaliţia de guvernare s-a destrămat, iar Olaf Scholz vorbeşte despre alegeri...
Ce să faci ca să nu îți mai intre muștele în casă. Trucul genial care te scapă de această mare problemă
Ce să faci ca să nu îți mai intre muștele în casă. Trucul genial care...
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va bubui audienţele!
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va...
De ce masa din bucătărie trebuie să stea mereu în mijlocul camerei. Motivul pentru care nu e bine să o lipești de perete
De ce masa din bucătărie trebuie să stea mereu în mijlocul camerei. Motivul pentru care...
Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea...
Care este cel mai mare oraş din România, are mai puţin de 6.000 de locuitori dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc
Care este cel mai mare oraş din România, are mai puţin de 6.000 de locuitori...
Zodiile care vor da lovitura de Sfântul Andrei în 2024. Succesul nu îi va ocoli
Zodiile care vor da lovitura de Sfântul Andrei în 2024. Succesul nu îi va ocoli
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Sărbători fără zăpadă. Când cad primii fulgi în Capitală
Sărbători fără zăpadă. Când cad primii fulgi în Capitală
Un parior a câştigat aproape 50 de milioane de dolari în urma victoriei lui Trump. Cum a prezis corect rezultatul
Un parior a câştigat aproape 50 de milioane de dolari în urma victoriei lui Trump....
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară...
Cine este omul din spatele reţelei H&M, cum a început povestea acestei afaceri şi care a fost ideia cheie care a transformat acest brand într-un nume cunoscut la nivel internaţional
Cine este omul din spatele reţelei H&M, cum a început povestea acestei afaceri şi care...
Comisioane fabuloase la Visa şi Mastercard. Ce trebuie să știe clienții și comercianții
Comisioane fabuloase la Visa şi Mastercard. Ce trebuie să știe clienții și comercianții
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu...