LIFESTYLE

Ce trebuie să faci pentru ca lumina ecranelor digitale să nu-ți afecteze vederea

Ce trebuie să faci pentru ca lumina ecranelor digitale să nu-ți afecteze vederea

Folosirea ecranelor digitale și modul în care suntem, aproape în permanență, conectați la ele ne afectează vederea. În special în această perioadă, în care pandemia COVID a favorizat telemunca, iar copiii au făcut cursuri online, expunerea la lumina albastră a ecranelor digitale a fost mult amplificată. Expunerea prelungită poate genera oboseală și înroșirea sau iritarea ochilor. Însă există câteva reguli simple care ne pot ajuta, în așa fel încât ea să nu ne afecteze vederea.

Dispozitivele digitale fac parte din viața noastră, cu ele plătim la hipermarket, cu ele ținem legătura cu familia și prietenii,  pe ele citim știrile, pe ele căutăm informații și, nu în ultimul rând, pe ele muncim, ne jucăm sau urmărim filme. Practic, unul din trei adulți își petrece chiar și  peste 11 ore, folosind dispozitivele digitale.

Poate genera tulburări de somn

Ochii  obosesc, după ce petrece, mai mult de două ore în fața ecranelor digitale. Lumina albastră, emisă de acestea, poate genera nu doar probleme de vedere, ci și tulburări de somn. Practic, ea este cinsiderată chiar mai puternică decât cea ultravioletă, pentru că pătrunde mai adânc în retină.

Trei efecte pe termen scurt:Oboseală fizică;

  1. Spasme oculare;
  2. Înroșirea ochilor.

Două efecte pe termen lung:

  1. Cataractă
  2. Degenerescenţă maculară

Patru reguli simple pentru a-ți păstra sănătatea ochilor:

  1. Clipește de 20 de ori și privește, timp de 20 de secunde, către un obiect îndepărtat.
  2. Ia pauze regulate de la folosirea calculatorului și mută-ți privirea, o dată la 20 de minute, clipește de 20 de ori și privește un obiect îndepărtat timp de 20 de secunde.
  1. Ai grijă ca distanța dintre ochi și monitor să fie egală cu lungimea unui braț, iar monitorul să se afle amplasat puțin mai jos decât nivelul ochilor.
  2. Se recomandă control oftalmologic anual, dacă nu ai probleme de vedere și o dată la șase luni, dacă ai vreo afecțiune oftalmologică.