Varza călită cu afumătură reprezintă una dintre cele mai cunoscute mâncăruri de toamnă, nelipsită de pe mesele românilor. Acest preparat este simplu de făcut, gustos și îți încălzește organismul în nopțile reci de septembrie.
Ingrediente
1 varză murată mare
300–400 g afumătură
1 ceapă mare
1 morcov
1 ardei gras sau kapia
2–3 linguri de ulei
1 cană de bulion
3–4 foi de dafin
1 linguriță de cimbru uscat
Sare și piper după gust
Pentru servire: mămăligă și ardei iute
Mod de preparare
Pentru această rețetă de varză călită cu afumătură trebuie să începi prin pregătirea ingredientelor. Spală varza murată și las-o la scurs, apoi tai-o fideluță. Separat, taie carnea afumată în bucății medii și ocupă-te de legume, care trebuie mărunțite.
După ce ai totul pregătit, poți să treci la treabă! Într-o cratiță încăpătoare încinge uleiul și pune ceapa tocată la călit, până când devine sticloasă. Adaugă morcovul tăiat rondele mici (sau dat pe răzătoare) și ardeiul tăiat cuburi și lasă legumele pe foc timp de 3-4 minute.
Acum este momentul în care adaugi carnea afumată, până când se rumenește ușor și își eliberează aromele.
După câteva minute, adaugă în cratiță varza tocată, amestecă bine și las-o să se înmoaie. Peste 5 minute, adaugă bulionul, foilea de dafin și condimentele. Acoperă oala și las-o compoziția să fiarbă la foc mic timp de 1 oră jumătate, amestecând din când în când.
Când varza este bine fiartă și scăzută, scoate capacul și mai lasă la fiert 10-15 minute, pentru a se rumeni pe deasupra.
Ai ajuns la ultimul pas: servirea! Varza călită cu afumătură se servește fierbinte, alături de mămăligă caldă și ardei iute.