Cel mai bun restaurant din lume se închide. Chef Rene Redzepi, cel mai bun bucatar din lume, fondatorul conceptului Noma, a anuntat închiderea restaurantului Noma din Copenhaga. Restaurantul a fost deschis acum 20 de ani, iar decizia de a închide se va concretiza la sfărșitul anului 2024 cu ”dorința unei reorganizari totale a locului de munca și a personalului”, după cum declara celebrul bucatar.
In mod normal, lista de așteptare pentru o masă la Noma durează șase luni, ceea ce face ca iminenta închidere să creeze și mai mare panică în rândul gurmanzilor care vor să îi treacă pragul.”
In 2009, alături de ceilalti bucătari din zona nordică, René Redzepi a pus bazele „manifestul bucatariei nordice”, care dincolo de folosirea ingredientelor locale, impunea ca toate preparatele, oricât de simple, să fie tratate cu imaginatie și cu măiestrie pentru ca rezultatul să fie special.
Noma a fost castigatorul editiei din 2021 a concursului The World’s 50 Best Restaurant Awards. Pentru Noma este a cincea oara cand primeste acest titlu, obtinand distinctia si in 2014, 2012, 2011 si 2010.
Ulterior acestui premiu, The World’s 50 Best Restaurant Awards a decis sa nu mai premieze restaurantele care deja au intrat in top.
Tehnicile dezvoltate la Noma incurajeaza politicile zero waste, pentru ca fermentarea este o modalitate de a folosi deseurile – ramasite din carne si peste, pielite, coji de fructe si legume. Detaliile despre tehnicile pe care le foloseste pentru a fermenta si apoi a introduce bucatele in meniul restaurantului se regasesc in cartea „The Noma Book of Fermentation”.
Din România, în bucataria celui mai cunoscut si premiat restaurant din lume, Noma, au lucrat Chef Alexandru Petricean, in prezent head chef la Noua bucatarie romaneasca si mai nou, Noua Bar si Chef Andrei Chelaru, care are colaborari cu diferite restaurante premium din tara.
Chef Alexandru Petricean este primul bucatar premiat de Gault&Millau in Romania, la prima editie a ghidului aparuta si in tara noastra, iar Chef Andrei Chelaru a primit distinctia Marii Bucatari de Maine cu trei bonete in 2019.
Din declaratiile lui Chef Rene Redzepi, Noma nu se va inchide complet: va deveni un laborator alimentar, dezvoltand noi preparate si produse pentru Noma Projects, iar servirea mesei va fi mai degraba de tip pop-up decat ceva permanent.