Un clasament publicat de revista „Forbes” pe baza datelor privind poluarea ambientală, fonică și luminoasă plasează capitala egipteană în fruntea listei. Cairo este cel mai poluat oraș din lume
Dealul Muqattam oferă o priveliște privilegiată asupra Cairoului, un megalopol de aproximativ 20 de milioane de suflete. Ar putea fi, de asemenea, un loc ideal pentru a asista la apus. Cu toate acestea, în majoritatea zilelor, o cortină densă de poluare acoperă capitala egipteană, transformând Soarele într-un disc plictisitor de culoare.
Dar nu este singurul care maltratează plămânii locuitorilor săi. Alte orașe mari, în special din lumea în curs de dezvoltare, suferă de aceeași problemă. Un grup de cercetători de la firma de consultanță Eco Experts a întocmit o listă globală pentru a le putea compara prin combinarea datelor privind poluarea de mediu, fonică și luminoasă. Rezultatul nu este tocmai măgulitor pentru mândrul Cairenes.
Potrivit raportului, publicat de revista Forbes , Cairo este cel mai poluat oraș din lume, urmat de New Delhi, Beijing, Moscova, Istanbul, Guangzhou, Shanghai, Buenos Aires și Paris.
„Victoria” capitalei egiptene se bazează pe faptul că se numără printre cele trei orașe cu cea mai mare poluare din cei trei indici incluși în studiu: de mediu, acustic și luminos. La extrema opusă se află Zürich, Oslo și Munchen, în această ordine, cele mai curate orașe dintre cele 48 analizate.
Pentru măsurarea calității aerului, experții s-au bazat pe înregistrările PM10 și PM2.5, culese de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) , și care măsoară, respectiv, câte particule de materie de 10 și 2,5 micrometri în diametru sunt în aer.
Potrivit raportului, cantitatea de PM10 pe care o respiră egiptenii este de 14 ori mai mare decât limitele recomandate de OMS, în timp ce pentru PM2,5, cifra crește de 11 ori.
Un risc grav pentru sănătatea locuitorilor îndelung suferinzi ai capitalei egiptene. De fapt, pentru a face gravitatea situației mai de înțeles și mai explicită pentru cetățeni, OMS a declarat în unele dintre rapoartele sale că a petrece 24 de ore în Cairo echivalează cu fumatul unui pachet de 20 de țigări .
Indicii de poluare luminoasă și fonică nu sunt comparativ mai buni, dar efectele lor sunt probabil mai puțin dăunătoare sănătății.
Pe baza datelor de la guvernul egiptean însuși, raportul Eco Experts subliniază că zgomotul de pe străzile din Cairo este de aproximativ 85 de decibeli și îl compară cu cel al unei fabrici.
În ceea ce privește al treilea indicator, lumina artificială a megalopolei egiptene este de 85 de ori mai mare decât lumina naturală a cerului, cifră depășită doar de Moscova și Chicago.
Mereu gelos pe imaginea sa în străinătate și pe impactul pe care îl poate avea asupra turismului, guvernul egiptean s-a grăbit să infirme concluziile studiului. „Nu este adevărat că Cairo este cel mai poluat oraș din lume. Raportul se bazează pe o metodologie și date false”, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului egiptean, Abdel Gawad Abukab.
„În primul rând, însăși OMS subliniază că pentru măsurarea calității aerului trebuie luați în considerare șase indicatori, și nu doar doi. Și aceștia trebuie monitorizați pe o perioadă lungă de timp, și nu în timp util. De fapt, alte studii, clasamentele internaționale plasează Cairo mai jos pe lista capitalelor poluate”, adaugă purtătorul de cuvânt.
Adevărul este că nu mai contează dacă Cairo este cel mai poluat din lume, al doilea sau al treilea. Ceea ce contează este că poluarea depășește cu mult limitele recomandate, lucru pe care unii dintre vizitatorii săi îl percep imediat ce aterizează în oraș sub formă de mâncărimi la ochi, nas sau plămâni. Un studiu științific publicat în revista Environmental Science & Technology Letters a cuantificat daunele aduse sănătății publice din Cairo la o pierdere de 1,85 ani din speranța de viață.