LIFESTYLE

Cinci reguli pentru a avea o primăvară magică

Cinci reguli pentru a avea o primăvară magică

Să vorbim sincer! Câte dintre lucrurile următoare apar și pe lista rezoluțiilor tale pentru anul 2023? Sau pe cea de anul trecut?

Îmi fac abonament la sală. Și-mi iau și antrenor personal. Slăbesc cel puțin 10 kilograme. Citesc mai mult. Mă văd mai des cu prietenele la cafea. Călătoresc. Un retreat de detoxifiere sau de redescoperire a feminității e obligatoriu anul ăsta. Mă las de fumat.

Acum, să mai fim sinceri încă o dată: pe câte le-ai abandonat înainte să le duci la bun sfârșit, ba poate chiar înainte să le începi?

De cele mai multe ori, motivul pentru care crezi că nu duci planurile la capăt e lipsa de timp. Dar adevărul e că uiți cât e de important să-ți prioritizezi propriile nevoi. Corpul tău este o mașină. Și, ca toate mașinile, are nevoie de combustibilul potrivit ca să funcționeze bine, mai ales dacă ești o persoană activă. Ei bine, ai nevoie de un plan.

Cinci reguli pentru a avea o primăvară magică:

Regula # 1: Atenție la alimentație

Ceea ce mănânci și când are un impact mare asupra nivelului tău de energie. S-ar putea să fii surprinsă câți adulți activi trec cu vederea importanța elementelor de bază ale nutriției. Să nu primești suficiente vitamine, minerale și alți nutrienți poate compromite nu doar performanța, ci și sănătatea.

Oferă-i corpului tău energia de care are nevoie pentru a face treaba pe care o dorești – chiar dacă încerci să slăbești. Urmează regulile bine stabilite ale unei diete sănătoase: mănâncă multe fructe și legume, consumă proteine ​​slabe, mănâncă grăsimi sănătoase, obține carbohidrați din cereale integrale și bea multe lichide, în special apă.

Regula # 2: Iubește mișcarea

Adevărul e că n-ai nevoie de un antrenor personal, ci de suficientă motivație pentru câteva lucruri simple. Cum ar fi să alegi scările în loc de lift. Sau să mergi măcar o stație pe jos când pleci seara de la birou. Multe dintre dovezile privind efectele dăunătoare asupra sănătății asociate cu comportamentul sedentar s-au acumulat rapid în ultimul deceniu. Din păcate, aria de probleme pe care o cauzează este extrem de largă, de la obezitate și boli de nutriție sau diabet, până la dereglări care pot genera depresie, anxietate și alienare.

Dependența de ecrane și de social media începe să devină o amenințare reală și riscă să devină o formă nouă de dependență. Așa că o idee bună poate să fie inclusiv asta: monitorizează-ți timpul petrecut online sau în fața ecranului și încearcă să-l reduci pe cât posibil.

Regula # 3: Fă-ți prieteni noi

N-o să-ți vină să crezi, dar capacitatea de socializare poate fi ea însăși o formă de terapie. Încearcă să găsești oameni ca tine, cu care să poți să-ți împărtășești pasiunile comune și, eventual, progresele în schimbarea stilului de viață. Cel puțin în cazul ăsta, ai putea să beneficiezi și de avantajele tehnologiei, pentru că poți găsi grupuri online cu care să încerci exerciții noi pentru tine. Cum ar fi meditația.

Regula # 4: Dacă poți, renunță la fumat

Fumatul e, pentru multe dintre noi, un obicei social. Cine a fumat prima țigară a făcut-o din nevoia de a aparține unui grup. A urmat a doua, a treia și apoi, firesc, nevoia de nicotină. Poate că, în aceeași logică, au urmat și numeroase încercări să renunți, dar au eșuat una după alta. Și iată cum s-a mai născut o frustrare, cu tot cu sentimentul de vinovăție asociat. Sigur că ideal e să renunți, dar nu este cea mai simplă misiune.

Poate nu știai, dar cel mai dăunător aspect legat de fumat este arderea tutunului, nu tutunul în sine sau nicotina. Aceasta deoarece arderea generează fum, care ne deranjează pentru că ni se impregnează în haine și în păr. Aceasta este, însă, cea mai mică problemă. Fumul conține tot felul de substanțe nocive, toxice sau și chiar cancerigene.

Regula # 5: Nu abuza de alcool și cafea

Cafeaua cu prietenele sau un pahar de vin lângă o poveste reușită sunt oricând o idee bună. Dar chiar dacă există studii care susțin că băutorii de cafea ar avea cu 21% mai puține riscuri să dezvolte boli hepatice cronice și cu 49% mai puține riscuri să moară din cauza unei boli hepatice cronice decât cei care nu consumă cafea, asta nu înseamnă că poți să bei mai multă cafea ca să anulezi efectele grave pe care le poate avea alcoolul asupra ficatului.

Ca în toate aspectele vieții, cumpătarea e cheia spre o viață sănătoasă. Un pahar de vin și 2-3 cafele ar trebui să te ajute să rămâi într-o zonă de echilibru care să nu-ți pună în pericol nici sănătatea, nici starea de bine.

Orice ai alege să faci în primăvara asta pentru sănătatea ta, ai grijă în primul rând să nu pui prea multă presiune pe tine și nu-ți forța limitele de la început.

Găsește un exercițiu pe care-l faci cu plăcere, pentru că e mai probabil să nu renunți la ceva ce-ți place. Poate chiar îți găsești o prietenă care să te însoțească în călătoria ta către starea de bine.

Planifică-ți sarcinile în jurnal, astfel încât să îți faci întotdeauna timp pentru ele.

Stabilește-ți ținte ușor de atins, fie că este vorba de o plimbare mai lungă sau de un antrenament pentru un eveniment. O să te bucure fiecare reușită.

Și, nu în ultimul rând, discută cu medicul tău.

Parteneri
Categoria de români care primește mii de euro de la stat prin programul
Categoria de români care primește mii de euro de la stat prin programul "Prima Conectare...
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie să ştiţi
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie...
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de euro în anul 2023, adică 53.000 de euro lunar, iar în 2023 bonusurile şi acordarea de acţiuni au adăugat circa 1,2 mil. euro
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de...
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care face aproape 100 de milioane de euro în timp ce alţii se chinuie să facă una singură şi nu reuşesc
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care...
ȘOC! Trăiește! A reapărut în Familia Regală Britanică. Sigur NU o recunoști acum
ȘOC! Trăiește! A reapărut în Familia Regală Britanică. Sigur NU o recunoști acum
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea să-i fii mamă»”
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere care acum este prezentă în peste 170 de pieţe
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
ȘOCANT! Actrița adorată de milioane de români a ajuns să vândă lumânări la biserică. Era de o frumusețe uimitoare
ȘOCANT! Actrița adorată de milioane de români a ajuns să vândă lumânări la biserică. Era...