Clotilde Armand a decis, de una singură, ca Primăria Sectorului 1 să facă o achiziție de 45.000 de euro fără aprobarea Consiliului Local. Este vorba de o platformă online destinată înscrierii în programul de vouchere de 1.000 de lei dați gratuit de primărie. Firma câștigătoare are o serie de legături cu USR, a depus documentația pe repede înainte și a câștigat prin achiziție directă contractul. Mai mult, în 10 zile platforma era deja gata.
Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, se joacă cu banii bucureștenilor din Sector fără să aibă aprobarea Consiliului Local. Mai mult, firma care și-a atribuit contractul are o serie de legături inedite cu USR, unul dintre acționari fiind membru de partid, arată publicația Hotnews.ro.
Clotilde Armand a atribuit prin achiziție directă contractul de circa 45.000 de euro pentru crearea platformei online de înscriere pentru voucherele de 1.000 de lei, pe care primarul Clotilde Armand vrea să le dea locuitorilor Sectorului 1, chiar dacă proiectul nu a fost încă aprobat de Consiliul Local. Banii ajung la firma Field Zoom Data, unde printre acționari se numără și un USR-ist. Contactată de publicația citată, primarul Clotilde Armand spune că achiziția s-a desfășurat corect și transparent, prețul fiind foarte bun.
Anunțul pentru dezvoltarea platformei online a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice pe 7 noiembrie, ora 13:42, valoarea estimată fiind de 221.000 lei (circa 45.216 euro cu TVA), fiind practic un contract de ”Servicii informatice pentru dezvoltarea și operarea unei platforme online pentru colectarea de informații și validarea beneficiarilor tichetelor destinate îmbunătățirii eficienței energetice, conform caiet de sarcini atasat”, după cum arată descrierea achiziției, scrie hotnews.ro.
După 34 de minute, firma Field Zoom Data a și depus ofertă, la același preț ca valoarea estimată de autoritate, iar imediat a și primit răspuns de la autoritatea contractantă.
Firma este înființată în 2019 și are 5 angajați. Marius Cornel Nițu este unul dintre fondatorii companiei Eau de Web, alături de Miruna Bădescu, Anton Cupcea și Ion Alexandru Ghica. Anton Cupcea este și membru USR Sector 1 (a făcut parte din biroul local și biroul municipal).
Pe 17 noiembrie, după doar 10 zile, platforma era gata, iar Primăria Sectorului 1 a dat drumul la înscrieri pentru voucherele anticriză de 1.000 de lei, deși proiectul nu a fost aprobat de Consiliul local. După estimările făcute de reprezentanții instituției, de aceste tichete vor beneficia aproximativ 208.000 persoane, iar bugetul estimat este de 208 milioane lei. Proiectul va fi supus vineri aprobării Consiliului Local Sector 1.
Edilul spune că pentru proiectele care vizează eficientizarea energetică nu au nevoie de aprobarea Consiliului Local în această fază.
”Pentru orice proiect de eficientizare energetică avem nevoie mai întâi să știm care este ținta, obiectivul, apoi propunem măsurile în Consiliul Local și în sfârșit, ultima etapă, este măsurarea impactului. Aceste măsuri de eficientizare energetică corespund unei Directive europene, obiectivul fiind să reducem amprenta de carbon. În România suntem un pic în urmă, nu am făcut toate progresele pe care le-au făcut celelalte țări. Cu acest proiect vrem să-i ajutăm pe oameni să-și izoleze casa, să aibă o factură mai mică la energie. Este important pentru mediu, pentru finanțele oamenilor și toată comunitatea câștigă prin aceste măsuri de eficientizare energetică”, a explicat Clotilde Armand.
În ceea ce privește achiziția directă pentru platformă, primarul spune că a respectat toate prevederile legale.
”Anunțul acestei achiziții a respectat absolut toate prevederile legale, întreaga procedură a fost derulată prin SEAP, totul este transparent. Este o achiziție cu atribuire directă, în temeiul legii. Firma respectivă nu are nicio legătură de familie cu conducerea Primăriei. Am aflat că este o persoană acolo, care are 3% din firmă, care este membru USR, dar nu este în conducerea partidului”, a explicat Armand.
Primarul mai spune că platforma a fost dezvoltată în timp record și la super preț și că nu o interesează că unul dintre acționari este membru USR.
”Nu mă interesează că cineva de la USR are 3% din firmă, ce mă interesează este ce face firma, cât de mult este recunoscută, să facă față la provocările pe care le avem, platforma a fost atacată și va fi atacată, are toate nivelele de siguranță necesară.
În acești bani sunt și 210.000 de SMS-uri, fiindcă fiecare om care se loghează primește un SMS de confirmare. Deci, în prețul acesta este platforma care este extrem de robustă, dar și cele minim 210.000 de SMS-uri. Este un preț extrem de competitiv. 20.000 de euro costă doar SMS-urile”, a explicat primarul.
Întrebată de ce a propus ca voucherele de 1.000 de lei să fie date la toată lumea, indiferent de venit, Clotilde Armand spune că este ca la reabilitare termică.
”Este o măsură nu doar pentru oameni cu venituri reduse, ci și pentru clasa de mijloc, pentru majoritatea oamenilor adică. Directiva europeană pe care se bazează această măsură de eficientizare energetică impune să fie nediscriminatoriu. Doamna secretar general, care verifică legalitatea hotărârilor de Consiliu, mi-a spus clar că nu va semna pentru legalitate dacă acest proiect va fi discriminatoriu. Nu este un proiect social, este un proiect de eficientizare energetică. Este ca la reabilitarea termică, sunt persoane care au beneficiat de banii comunității pentru reabilitarea blocului și nu s-a pus problema cât câștigă.”, a explicat Clotilde Armand.
Întrebată ce se întâmplă cu platforma și cu banii cheltuiți dacă totuși Consiliul Local nu va aproba acest proiect, Clotilde Armand spune că o să lupte să fie aprobat.
Până acum, pe platforma pusă la dispoziție de Primăria Sectorului 1 s-au înscris 10.000 de oameni pentru a beneficia de voucherele de 1.000 lei, a mai spus primarul.
Potrivit regulamentului aflat în dezbatere publică, tichetul valoric va putea fi folosit exclusiv pentru achiziționarea de la operatorii economici participanți de: echipamente, soluții, materiale și servicii pentru creșterea performanței energetice a clădirilor, îmbunătățirea eficienței energetice a echipamentelor, inclusiv a aparatelor electrocasnice, instalarea de surse de energie regenerabilă locale, precum și pentru certificarea performanței energetice a clădirilor.
Tichetul va putea fi folosit, dacă va fi aprobat, de către persoanele fizice, individual sau prin asociere, în familie sau la nivel de locuințe colective. Potrivit Regulamentului de acordare a tichetelor elaborat de către specialiștii administrației locale, prin locuință colectivă se înțelege “un grup de locuințe/apartamente având mai mulți proprietari diferiți, amplasate într-o singură construcție rezidențială (bloc, casă etc)”.