Se pregătesc concedieri în Parlament! Biroul permanent al Camerei Deputaţilor se va întruni, miercuri, 29 ianuarie, în şedinţă, începând cu ora 13,30, pentru aprobarea măsurilor de restructurare a personalului.
Conducerea Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, Memorandumul pentru reducerea a 240 de posturi din cadrul instituţiei. Cei care au ajuns la vârsta de pensionare vor fi obligaţi să se pensioneze, iar cei care cumulează pensia cu salariul, detaşaţii la alte instituţii sau cei care au solicitat suspendarea din motive personale, sunt vizaţi de reorganizare. Încetează şi procedurile de desfăşurare a concursurilor de angajare iar pentru concursurile încheiate, pentru care nu au fost finalizate procedurile de angajare, se propune ca acestea să nu mai fie continuate. Evaluarea profesională a angajaţilor, ce va fi organizată în perioada următoare, se va desfăşura în conformitate cu un set de norme aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Memorandumul urmează să intre la vot în plen, săptămâna viitoare.
Memorandumul a fost adoptat de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, singurul grup parlamentar care s-a opus fiind cel al AUR.
Potrivit Memorandumului, pornind de la necesitatea reducerii cheltuielilor de organizare şi funcţionare ale autorităţii legiuitoare şi în urma analizelor efectuate asupra activităţii serviciilor Camerei Deputaţilor se propun mai multe măsuri de reorganizare a acestora, măsuri care în final vor duce la reducerea cu 240 posturi a numărului de posturi alocate compartimentelor. Reducerea cheltuielilor de organizare şi funcţionare va avea în vedere şi măsuri de eficientizare a consumurilor specifice:
Astfel, pentru punerea în aplicare a reducerilor de personal pe durată nedeterminată, se va proceda în ordine Ia:
– încetarea raporturilor de serviciu ale personalului căruia i-a fost aprobată continuarea activităţii după împlinirea vârstei de pensionare;
– încetarea raporturilor de serviciu sau a contractelor individuale de muncă, după caz, ale personalului care cumulează pensia cu salariul, indiferent de tipul de pensie: pensie de serviciu, pensie în sistemul public sau pensie militară;
– demararea procedurilor de pensionare de către persoanele care îndeplinesc condiţiile, conform legii şi, ulterior, încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă ale acestora;
retragerea acordului angajatorului în cazul suspendării la cerere din motive personale, a raportului de serviciu sau de muncă;
– clarificarea situaţiei personalului detaşat la alte instituţii;
– încetarea procedurilor de derulare a concursurilor aflate în desfăşurare; pentru concursurile încheiate pentru care nu au fost finalizate procedurile de angajare, se propune ca acestea să nu mai fie continuate;
– neaprobarea exercitării atribuţiilor de coordonator la compartimente şi, implicit, neacordarea plăţii suplimentare a acestui personal.
Memorandumul arată că, după aplicarea măsurilor de mai sus, în funcţie de numărul de personal raportat la numărul de posturi alocate într-un compartiment şi raportat la numărul de posturi de execuţie propuse a fi reduse, personalul va fi redistribuit sau evaluat, după caz.
Documentul se referă şi la rvaluarea profesională care se va efectua conform următoarelor criterii: studiile absolvite, ca nivel şi specializare; experienţă în domeniu (vechime pe post); calificativele obţinute în ultimii 2 ani; testarea profesională; situaţia disciplinară.
”Evaluarea profesională ce va fi organizată în perioada următoare se va desfăşura în conformitate cu un set de norme aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Întregul demers respectă legislaţia în vigoare privind dialogul social, pornind de la consultări şi discuţii cu reprezentanţii sindicatelor, cu respectarea prevederile legale în materie de concedieri colective”, precizează memorandumul adoptat.
Marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian-Constantin Şerban, a anunţat că, în urma procesului de analiză a organigramei acestui for, au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desfiinţate.
„În urma deciziei de redimensionare a aparatului bugetar, asumată de coaliţia PSD-PNL-UDMR-Minorităţi naţionale, conducerea Camerei Deputaţilor, împreună cu aparatul de specialitate, a demarat o analiză a organigramei instituţiei. În urma acestui proces, au fost identificate 240 de posturi ce urmează a fi desfiinţate”, a precizat Ciprian Şerban, într-un comunicat remis recent.
Astfel, la Departamentul legislativ şi la Secretariatul tehnic (Cancelaria preşedintelui, cabinete membri ai Biroului permanent, cabinete preşedinţi de comisii, aparat de lucru comisii) ar urma să fie desfiinţate 71 de posturi, la Cabinetul secretarului general, cabinetele secretarilor generali adjuncţi – 17 posturi, secretar general adjunct – 1 post; la Direcţia de comunicare, Direcţia pentru promovarea activităţii parlamentare, Direcţia informatică – 15 posturi; la Departamentul economic şi cel de resurse umane – 14 posturi; la Direcţia de control şi Serviciul audit – 8 posturi.
De asemenea, au mai fost identificate pentru a fi desfiinţate 13 posturi la Direcţia studii parlamentare şi Direcţia externe şi protocol; 45 posturi – la Departamentul transporturi şi administrativ, Centrul de dezvoltare tehnologică; 19 posturi – la Direcţia de afaceri interne, Direcţia tehnic operativă şi Direcţia achiziţii publice; 37 posturi – la Centrul internaţional de conferinţe, mai precizează sursa citată.
„Întregul demers va respecta legislaţia în vigoare privind dialogul social. Au avut loc discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi a fost reiterat faptul că vor fi respectate prevederile legale în materie de concedieri colective. Cele 35 de milioane de lei economisite anual din anvelopa salarială vor fi însoţite de economii generate de eficientizarea cheltuielilor de regie ale instituţiei”, a mai precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.
După aprobarea în Biroul permanent, noua organigramă va fi prezentată în plenul Camerei Deputaţilor spre adoptare.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, anunţă că a prezentat bugetul în cadrul coaliţiei şi s-a convenit reducerea cheltuielilor statului, în primul rând urmănd să fie mai puţini bani la Administraţia Prezidenţială, Senat şi Camera Deputaţilor. Vor exista bani în buget pentru investiţii, iar ministerele Sănătăţii şi Mediului vor avea mai mult cu peste 50% faţă de anul trecut.
”Am prezentat proiectul de buget in coaliţie şi am avut primele discuţii cu partenerii de guvernare. Am agreat că statul trebuie să reducă, în primul rând propriile cheltuieli. Astfel, bugetul Administraţiei Prezidenţiale scade cu 10%, bugetul Senatului cu 5% şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 9%”, a scris ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, pe Facebook.
Acesta a precizat că se investeşte ”în viitor, în îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor publice”.
”Bugetul pentru Educaţie creşte cu 10%, Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulţi bani, Ministerul Sănătăţii va avea un buget mai mare cu 50% faţă de 2024, şi Ministerul Mediului o creştere de 51%”, a mai transmis ministurl.
Potrivit acestuia, banii alocaţi vor asigura continuarea investiţiilor la autostrăzile Sibiu-Piteşti, Sibiu-Făgăraş, Focşani-Bacău, Ploieşti-Buzău, Buzău-Focşani şi reabilitarea liniilor de cale ferată.
”Vor beneficia de fonduri proiectele de construcţie a spitalelor regionale de urgenţă Craiova, Iaşi şi Cluj, şi vom avea investiţii semnificative în sisteme de apă şi canalizare, cât şi în centrele de colectare selectivă a deşeurilor. Bugetul va susţine Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar şi digitalizarea universităţilor, dar şi construcţia de campusuri pentru învăţământul dual”, a mai transmis Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, ”România va avea un buget cumpătat, prin care punem statul la dietă, care va asigura plata salariilor şi pensiilor, investiţii masive în economie şi fonduri consistente pentru dezvoltarea localităţilor”. Bugetul ar urma să fie aprobat în şedinţa de Guvern de vineri.