NEWS

Premieră în România! Copiii pot beneficia GRATUIT de consiliere psihologică şi psihoterapie. Guvernul dă 6 milioane de euro!

Premieră în România Copiii pot beneficia GRATUIT de consiliere psihologică şi psihoterapie. Guvernul dă 6 milioane de euro

Copiii pot beneficia GRATUIT de consiliere psihologică şi psihoterapie. Vor fi disponibile peste 70.000 de ore de terapii prin intermediul Programului Naţional al Guvernului ”Din grijă pentru copii”.

Guvernul a adoptat metodologia şi a stabilit detaliile programului care are un buget de 6 milioane de euro.

Copiii pot beneficia GRATUIT de consiliere psihologică şi psihoterapie în cadrul unui Program Național

Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile de înscriere în Programul naţional— ”Din grijă pentru copii” a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie 2022.

”În urma unui proces laborios şi complex de lucru şi negociere cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi ai Colegiului Psihologilor din România, am reuşit să adoptăm Hotărârea de Guvern care descrie metodologia de acces la terapii a copiilor şi modalitatea de plată a psihologilor înscrişi în Program. Iată că, aşa cum am promis, Programul Naţional Din Grijă pentru Copii, devine realitate pas cu pas” – Mădălina Turza, Consilier de stat, coordonator Program.

Una dintre primele țări din Europa care are un astfel de program

Psihologul evaluează situaţia copilului pe baza recomandării şi realizează un raport. Dacă se constată necesitatea intervenţiei, copilul intră în Program.

În luna septembrie 2021, Guvernul a adoptat OUG nr. 105/2021 privind aprobarea Programului Naţional de Suport pentru Copii în contextul pandemiei de COVID-19 – Din grijă pentru copii.

”Programul este o iniţiativă a Guvernului/Cancelariei Prim-ministrului, ca răspuns la riscurile de siguranţă a copiilor şi la provocările psiho-emoţionale generate de pandemie. România a devenit astfel una dintre primele ţări europene care a adoptat un Program guvernamental cu măsuri concrete destinate sănătăţii psiho-emoţionale a copiilor, dar şi siguranţa acestora, în contextul noilor tipuri de ameninţări la care sunt expuşi”, a transmis Executivul.

Principalele măsuri din program

  • Număr unic la nivel naţional pentru urgenţe legate de copii – 119; Alertă în timp real pentru copiii dispăruţi – RoALERT – COPIL DISPĂRUT
  • Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro, dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor. Aceasta conţine materiale de specialitate, realizate de profesioniştii în domeniu, ghiduri şi proceduri
  • Dezvoltarea un sistem informatic (CYBERFORENSICS SYSTEM) integrat de analiză şi sortare intuitivă a imaginilor şi clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanţial componenta de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online la nivelul Poliţiei Naţionale,
  • Platforma de resurse www.dingrijăpentrucopii.gov.ro conţine materiale şi resurse de ajutor pentru copii, părinţi şi specialişti pentru a gestiona problemele psiho-emoţionale ale copiilor şi riscurile de siguranţă online.

Durata Programului este de 2 ani.