Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, a declarat, vineri seară, la Digi 24, că România, ca și alte state, se confruntă cu o criză a oxigenului medical.
”În România avem două firme mari care produc oxigen și care aprovizionează toate spitalele din țară și mai există o firmă mică ce aprovizionează pe București și zona limitrofă. Toate aceste firme și-au crescut activitatea de producție, dar nu știm în ce măsură au reușit să fabrice atât de mult oxigen, având în vedere că nevoile spitalelor au crescut foarte mult. De exemplu, azi noapte (în noaptea de joi spre vineri – n. r.), două spitale din București au ajuns la limită, aproape că au rămas fără oxigen. Este vorba despre Spitalul Bagdasar și Institutul Marius Nasta. Li s-au trimis butelii cu oxigen și concentratoare. Practic, firmele nu fac față cererii spitalelor. Noi suntem în legătură permanentă cu aceste firme producătoare de oxigen și le-am solicitat să dea prioritate spitalelor și să lucreze și în weekend-uri. Nu există soluții magice. Concentratoarele de oxigen, de exemplu, scot oxigen din aer, din ambient, dar produc maximum 10 litri de oxigen pe minut, ceea ce, deseori, este insuficient pentru mulți pacienți”, a explicat Raed Arafat.
Referitor la tragedia de la Spitalul din Târgu Cărbunești, unde doi pacienți au decedat pe loc și alți doi în timpul transferului, Raed Arafat spune că a fost o problemă tehnică și că este posibil ca stocatorul să fi rămas fără oxigen.
”Stocatoarele pot fi monitorizate de la distanță, de către firma care le alimentează. Calculele se fac pe consumul estimat. Nu știu ce a fost acolo. Aparatul se pare că funcționa. Rămâne ca ancheta, care se află în derulare, să stabilească circumstanțele”, a mai spus Raed Arafat.