NEWS

Plan Roșu la Spitalul din Târgu Cărbunești: S-a stricat instalația de oxigen. Trei pacienți decedati, restul, evacuați | UPDATE

Plan Roșu la Spitalul din Târgu Cărbunești S-a stricat instalația de oxigen. Trei pacienți decedati restul evacuați | UPDATE
Plan Roșu la Spitalul din Târgu Cărbunești: S a stricat instalația de oxigen. Doi pacienți decedati, restul, evacuați

Planul roșu de intervenție a fost activat, la spitalul Târgu Cărbunești, din Târgu-Jiu, județul Dolj, după ce instalația de oxigen s-a stricat. Circa150 de pacienți sunt transferați, în prezent, la alte spitale.

UPDATE: 20.30 Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, a rămas fără oxigen timp de trei ore, a declarat prefectul județului, Marcel Iacobescu. Firma care trebuia să asigure alimentarea era pe drum când s-a întâmplat tragedia, programarea pentru alimentare fiind stabilită pentru ora 10.00. În total, conform ultimelor informații, 4 oameni au murit, cel mai probabil, din cauza lipsei de oxigen.

UPDATE 12.35 Potrivit Digi24, instalația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești funcționa, dar nu a fost alimentată. Astfel, stocatorul de oxigen nu s-ar fi defectat, ci ar fi rămas fără oxigen. Cei care au sesizat problema au fost inspectorii DSP Gorj care, vineri dimineață, au ajuns la Târgu Cărbunești. Potrivit surselor Digi 24, inspectorii au constatat că nu mai este oxigen pe aparate și au informat personalul și managerul despre această problemă.

„Colegii m-au sunat că în secție că nu mai e alimentare cu oxigen”, a declarat managerul spitalului.

El a mai spus că a vorbit joi cu prefectul de Gorj și că i-a comunicat că nu este livrat oxigen în cantitate suficientă.

UPDATE 12:19 Încă un om ar fi murit ca urmare a defecțiunii de la instalația de oxigen de la Spitalul Târgu Cărbunești, anunță Antena 3. Procurorii au început o anchetă după ce două paciente, în vârstă de 55, respectiv 55 de ani, din Rovinari, internate la ATI, în spitalul din Târgu Cărbunești, au murit.  Procurorii au deschis dosar penal, iar cercetările se fac in rem, nefiind vizată o persoană, ci doar fapta. Dosarul va fi trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

UPDATE 10:25 Poliția a deschis dosar pentru ucidere din culpă.

După incidentul de la Spitalul din Târgu Cărbunești,, Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, având în vedere decesul celor doi pacienți.

„La data de 22 octombrie, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj – Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce două persoane de sex feminin, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Carbunești, au decedat. În cauză, a fost întocmit dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești, urmând a fi înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova”, potrivit IPJ Gorj.

UPDATE 10:20 Managerul spitalului afirmă că instalația de oxigen fusese verificată de ISU cu puțin timp înainte de incident

Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, unde pacienii au fost evacuaţi vineri, după ce a survenit o defecțiune la instalaţia de oxigen, a declarat  că cei la ISU, care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane, au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza. Târziu a  mai precizat că că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a afirmat că alimentarea cu oxigen s-a întrerupt la ora 6.35, iar în secția de Terapie Intensivă se aflau 15 pacienți, dintre care doi au decedat.

Stirea inițială:

În secția de Terapie Intensivă se aflau internate 15 persoane, toate în stare gravă. S-au înregistrat și două decese dar, în acest moment, nu se poate stabili precis dacă au survenit pe fondul acestui incident.

Potrivit ISU Gorj, cele două decese s-au înregistrat în rândul pacienților aflați în stare gravă pe secția de Terapie Intensivă. Potrivit informațiilor transmise de către reprezentanții spitalului, pacienții nu au rămas niciun moment fără oxigen. Urmează să se stabilească dacă decesele au legătură cu defecțiunea tehnică.

În prezent, o secție din Spitalul Târgu Jiu este evacuată, pentru a putea prelua pacienții transferați.

„A apărut o defecțiune la stația de oxigen a spitalului din Târgu Cărbunești. A fost activat planul roșu de intervenție. Toate forțele și mijloacele au fost direcționate la fata locului. Sunt identificate sursele de oxigen disponibile de la celelalte spitale din județ pentru a fi redistribuite către spitalul din Târgu Cărbunesti. A fost solicitat sprijin din județele învecinate. În acest moment, o parte din pacienți sunt transportați cu ambulantele către alte spitale!”, transmite ISU Gorj, citat de realitateadegorj.net.

Raed Arafat dă asigurări că personalul Spitalului Târgu Cărbuneștu a intervenit și a făcut ventilație manuală, acolo unde a fost cazul și că se face tot posibilul să nu existe consecințe la această urgență.

„Situația este cauzată de o defecțiune tehnică la stocatorul de oxigen care aparține, pe contract, de o firmă care a fost anunțată să vină să facă reparațiile. La fața locului au fost trimise 11 ambulanțe SMURD, 3 ambulanțe SMURD pentru victime multiple, 4 ambulanțe. Peste 60 de butelii de oxigen au fost mobilizate acolo. Pacienții probabil vor fi transferați temporar la spitalul din Târgu Jiu. Cu siguranță spitalul a intervenit cu personalul lui pentru respirație manuală. Colegii fac tot posibilul să nu avem consecințe la această urgență”, a declarat, la Realitatea PLUS, secretarul de stat Raed Arafat.