Cutremur în România, în ultima zi a anului, marți, 31 decembrie. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că un seism cu magnitudinea 2.4 pe scara Richter s-a produs astăzi, la ora locală ora 13.46 în zona seismică Vrancea.
Seismul s-a produs la adâncimea de 135,2 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 38 km V de Focșani, 60 km N de Buzău, 73 km E de Sfântu-Gheorghe, 84 km E de Brașov, 97 km NE de Ploiești, 97 km SV de Bârlad și 99 km S de Bacău.
Cel mai puternic seism din acest an, de 5,4, a avut loc în data de 16 septembrie în judeţul Buzău.
Anul trecut, cel mai puternic cutremur din România a avut loc în județul Gorj pe 14 februarie, având o magnitudine de 5,7 și fiind la o adâncime de 6,3 kilometri.
Zona seismică Vrancea din România este una dintre cele mai active și cunoscute zone seismice din Europa. Este situată în sud-estul țării, în Munții Vrancea, în apropierea graniței cu Moldova. Zona seismică Vrancea este una dintre cele mai active regiuni seismice din Europa și este localizată în estul Munților Carpați, în apropierea orașului Focșani din România.
Activitatea seismică în această regiune este cauzată de subducția plăcii tectonice a Eurasiei sub placa tectonică a Dobrogei, la adâncimi mai mari decât cele obișnuite pentru alte zone seismice. Acest fenomen, cunoscut sub numele de subducție adâncă, este rar în afara regiunii Vrancea.
Cutremurele din Vrancea sunt cunoscute pentru intensitatea și raza mare de acțiune. Ele pot fi simțite pe o arie extinsă, inclusiv în țări învecinate precum Bulgaria, Ucraina, Moldova și uneori până în Ungaria și Serbia.