NEWS

Pshihoză în masă. De ce au fost cozi uriașe la benzinării în toată țara. ”Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9 lei, 10 lei, nici la 11 lei”

Pshihoză în masă. De ce au fost cozi uriașe la benzinării în toată țara. Nu se va dubla prețul nu va ajunge la 9 lei 10 lei nici la 11 lei

Cozi imense s-au format, ieri seară, la stațiile de carburanți din toată țara. Oamenii au venit la pompă inclusiv cu recipiente de toate felurile, să facă stocuri. În unele benzinării s-a iscat scandal și a fost nevoie de intervenția poliției. Ministrul Energiei spune că a fost vorba despre o ”psihoză în masă” și a explicat de ce au fost cozi uriașe la benzinării în toată țara.

Totul a pornit de la problemele pe care le are Ungaria, stat care a decis încă de săptămâna trecută plafonarea prețurilor la carburanți și interzicerea exporturilor. Stocurile de combustibil din țara vecină sunt foarte mici. La o benzinărie din apropierea graniței, prețul afișat ieri era de 110 lei/litrul de benzină. Informația s-a răspândit cu repeziciune, dublată de estimarea că, din cauza războiului din Ucraina, vor exista scumpiri în lanț.

De ce au fost cozi uriașe la benzinării în toată țara. Problemele au început de la granița cu Ungaria 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că informațiile privind posibila creștere bruscă a prețurilor la carburanți de până la 11 lei în perioada următoare sunt false. De asemenea, acesta a spus că a discutat și cu marii furnizori de combustibil din România și că există suficient în stocuri pentru a asigura livrările către clienți.

”Este complet nejustificat ceea ce se întâmplă. Nu putem vorbi de lipsă de benzină și de motorină în România la stațiile de alimentare cu carburant. Am discutat cu cei doi mari producători, Petrom și Rompetrol. Nu există niciun motiv să avem cozile acestea. S-a creat o panică pe fondul unor prețuri care au apărut la niște benzinării de lângă granița româno-ungară. Acolo am văzut în poze un preț de 11 lei complet nejustificat. Românii trebuie să știe că în Ungaria guvernul a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei. Practic există o penurie de carburanți în țara vecină. Benzinăriile din țara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop. Acest lucru probabil a început să influențeze prețurile la frontieră în benzinării independente.”, a explicat ministrul.

Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9, 10 ori 11 lei

Virgil Popescu a făcut apel la români să nu stea la coadă, că vor găsi benzină și motorină și mâine și poimâine și într-o săptămână și peste două săptămâni în benzinării. Nu este niciun motiv, a spus acesta, pentru a sta la coadă noaptea.

Nu se va dubla prețul, nu va ajunge la 9 lei, nu va ajunge la 10 lei, nu va ajunge la 11 lei.

Nu sunt probleme nici cu carburanții, nici cu gazele naturale, nici cu aprovizionarea populației, România este o țară stabilă, a explicat acesta.

”Înclin să cred că s-a creat o psihoză în masă și de aceea am și ieșit și o să ies în continuare să spun că nu există absolut niciun motiv să stăm la coadă și să ne întoarcem în vremurile lui Ceaușescu când benzina și motorina era raționalizate și nu găseam benzină și motorină”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, miercuri seară la Digi24.

Ogane de control ale statului român se vor duce astăzi la benzinăriile care au ridicat nejustificat prețul. Acest lucru este o speculație iar speculațiile sunt aspru pedepsite, mai ales în situații de criză, a mai adăugat ministrul.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele