Cafeaua face parte din rutina noastră zilnică. Mulți sunt cei care spun: „nu exist până nu beau prima gură de cafea”. Ești parte din această poveste? Suntem siguri! Atunci lasă-ne să spunem că, deși poate nu știi, faci un lucru foarte bun și pentru sănătatea ta.
Cafeaua are o sumedenie de beneficii, are proprietăți deosebit de importante pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Indiferent că este consumată dimineață pentru înviorare sau după-amiaza pentru relaxare, cafeaua vine cu mult bine despre care vom discuta în continuare.
Un raport publicat la începutul anului de Harvard Medical School anunță faptul că unul dintre beneficiile clare este riscul scăzut de moarte timpurie.
„Cunoștințele noastre despre cafea se înmulțesc. Pe zi ce trece învățăm mai multe atât despre beneficiile, cât și despre riscurile consumului de cafea”, susține dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Școala de Sănătate Publică Harvard “T.H. Chan”.
Cafeaua este o sursă importantă de antioxidați și nutrienți. Boabele de cafea conțin cantități mici de magneziu, potasiu și niacină (vitamina B3). În plus, conțin cafeină binecunoscută pentru reducerea oboselii, poate îmbunătății vigilența și capacitatea de concentrare.
În plus, cafeaua conține compuși puternici, acidul clorogenic și polifenoli, cu proprietăți recunoscute ca fiind antioxidante. În plus, ajută la prevenirea deterioriorii celulelor și oferă protecție importantă împotriva bolilor cardiovasculare.
„Împreună, acești compuși, pot întârzia absorbția zahărului din intestin în sânge, cresc rata metabolică bazală și ajută vasele de sânge să se contracte și să se relaxeze.”, declară dr. Rimm.
Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnică recomandată
Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnică recomandată
Mangan si potasiu: 3% din doza zilnică recomandată
Magneziu si niacina (B3): 2% din doza zilnică recomandată
Mai mult decât atât, oamenii de știință au declarat că un consum important de cafea reduce riscul apariției bolilor neurologice, înlătură riscul instalării depresiei și aduce un plus de fericire.
„Cafeina are proprietati neuroprotectoare. Insa in cafea, exista si alte substante in plus fata de cafeina, care ajuta functia neurologica si sistemul imun”, spune dr. Richard Fox, medic neurolog la Cleveland Clinic.
La final, merită să povestim despre un beneficiu absolut tulburător: „cafeaua reduce substanțial riscul apariției cancerului”. Dacă în 1991, IARC includea cafeaua pe lista alimentelor cu „potențial cancerigen pentru om”, studiile recente demonstrează rolul cafelei în scăderea riscului de cancer de ficat și cancer colorectal, susțin experții de la Mayo Clinic.