În România post-decembristă sporul natural a scăzut de la an la an. În pofida măsurilor implementate de Guvern pentru a crește natalitatea, se nasc tot mai puțini copii, potrivit datelor furnizate de INS.
Motivele pentru care românii nu-și doresc copii sunt multiple, de la lipsa banilor, lipsa timpului din cauza carieriei sau pur și simplu lipsa dorinței de a avea moștenitori.
Sociologii atrag atenția asupra faptului că în cazul în care acest trend se menține până la finalul deceniului sistemul de pensii riscă să colapseze în următoarele decenii. Generațiile care vin din spate nu vor putea contribui suficient de mult la bugetul de stat pentru viitorii pensionarii.
După cum am precizat motivele pentru care românii nu-și doresc copii sunt multiple. De exemplu un bărbat consideră că a avea moștenitori este tot una cu „a avea dureri de cap”
„Nu am copii și nu aș vrea să am pentru că copiii din ziua de azi costă și îți fac probleme. Așa că decât să am dureri de cap mai bine îmi trăiesc viața liniștit. Hotărârea mea este să nu pentru că nu mai rentează. Trebuie să ai bani. Și nu este singurul”, a declarat un bărbat.
Pe de altă parte sunt și alte persoane care-și doresc copiii, însă consideră că nu este momentul potrivit. „Îmi doresc copii, nu am copii. Pentru că nu am găsit persoana potrivită”, a declarat o altă persoană. „Nu m-am gândit, mi se pare o vârstă foarte fragedă și consider că trebuie să ai stabilitate pe toate părțile ca să ai copii”, spune un alt român.
În martie anul acesta, România a avut un spor negativ al populației, cifrele furnizate de INS indică un psor negativ de -8.982 de persoane, un trend similar cu cel raportat în urmă cu un an de zile, când sporul natural a fost de -9.054 de persoane.
Din datele publicate de INS reiese că majoritatea deceselor au la bază trei afecțiuni: boli ale aparataului respirator. Cifrele Institutului Național de Statistică indică faptul că în martie 2024 numărul deceselor cauzate de această boală au scăzut cu 18,9% față de aceeși perioadă a anului trecut.
Bolile asociate aparatului circulator reprezintă a doua cauză a deceselor. În acest caz, INS a anunțat că decesele cauzate de această afecțiune au scăzut în intervalul amintit cu 9,5%. De asemnea, au scăzut cu 1,6% morțile cauzate de tumori.
Pe criterii de sex, în luna martie a anului trecut au murit 5.008 persoane de sex masculin și 4,540 persoane de sex feminin. Aceeași tendință, dar cu mici diferențe de valori o regăsim și în mediul rural. 5.168 persoane de sex masculin şi 4.634 persoane de sex feminin au decedat în luna martie a anului trecut în mediul rural.