Președintele american Donald Trump a majorat substanțial luni tarifele la importurile de oțel și aluminiu la un nivel fix de 25% „fără excepții sau scutiri”, într-o măsură care speră că va ajuta industriile în dificultate din Statele Unite, dar care riscă, de asemenea, să declanșeze un război comercial pe mai multe fronturi, transmite Reuters.
Mai mult, potrivit unei centralizări realizate de Financial Times, România trimite în SUA oţel şi aluminiu în valoare de aproximativ 520 de milioane de dolari. Ţara noastră se află în primele 25 de ţari.
Trump a semnat proclamații prin care a ridicat rata tarifară a SUA pentru aluminiu la 25% de la rata anterioară de 10% și a eliminat excepțiile de țară și acordurile de contingente, precum și sute de mii de excluderi tarifare specifice produselor pentru ambele metale. Un oficial al Casei Albe a confirmat că măsurile vor intra în vigoare pe 4 martie.
Tarifele se vor aplica la milioane de tone de oțel și aluminiu importate din Canada, Brazilia, Mexic, Coreea de Sud și alte țări care au intrat în SUA fără taxe vamale în temeiul excluderilor, scrie Reuters.
Măsura va simplifica tarifele pe metale „astfel încât toată lumea să înțeleagă exact ce înseamnă”, a declarat Trump reporterilor. „Este 25% fără excepții sau scutiri. Asta înseamnă toate țările, indiferent de unde provine, toate țările”.
Trump a declarat ulterior că va acorda o „mare atenție” solicitării Australiei de a fi exceptată de la tarifele la oțel din cauza deficitului comercial al acestei țări cu SUA.
Proclamațiile au fost prelungiri ale tarifelor din secțiunea 232 din 2018 ale lui Trump pentru a proteja producătorii interni de oțel și aluminiu pe motive de securitate națională. Un oficial al Casei Albe a declarat că scutirile au erodat eficacitatea acestor măsuri.
Trump va impune, de asemenea, un nou standard nord-american care impune ca importurile de oțel să fie „topite și turnate”, iar aluminiul să fie „topit și turnat” în regiune, pentru a reduce importurile americane de metale chinezești și rusești minim prelucrate care eludează alte tarife.
Acțiunea extinde, de asemenea, tarifele la produsele din aval care utilizează oțel fabricat în străinătate, inclusiv oțel structural fabricat, extrudate de aluminiu și toroane de oțel pentru beton precomprimat, a declarat un oficial al Casei Albe.
„Tarifele pentru oțel și aluminiu 2.0 vor pune capăt dumpingului străin, vor stimula producția internă și vor garanta că industriile noastre de oțel și aluminiu reprezintă coloana vertebrală și pilonul securității economice și naționale a Americii”, a declarat reporterilor Peter Navarro, consilierul comercial al lui Trump.
În timp ce semna ordinul la Casa Albă, Trump a declarat că va urma acțiunea de luni cu anunțuri privind tarifele reciproce pentru toate țările care impun taxe asupra bunurilor americane în următoarele două zile și a spus că analizează, de asemenea, tarifele pentru automobile, semiconductori și produse farmaceutice.
Întrebat despre amenințările cu represalii din partea altor țări împotriva noilor sale tarife, Trump a spus „Nu mă deranjează”.
Datele din SUA au arătat că topitoriile de aluminiu au produs doar 670 000 de tone metrice de metal anul trecut, față de 3,7 milioane în 2000. Închiderea unor fabrici în ultimii ani, inclusiv în Kentucky și Missouri, a lăsat țara în mare măsură dependentă de importuri.
Importurile de oțel au reprezentat aproximativ 23% din consumul american de oțel în 2023, conform datelor Institutului American al Fierului și Oțelului, deschide o filă nouă, Canada, Brazilia și Mexic fiind cei mai mari furnizori.
Canada, ale cărei resurse hidroenergetice abundente contribuie la producția sa de metale, a reprezentat aproape 80% din importurile de aluminiu primar din SUA în 2024.
Ministrul canadian al industriei a declarat că tarifele americane sunt „total nejustificate”, oțelul și aluminiul canadian susținând industriile-cheie din SUA, inclusiv apărarea, construcția de nave, energia și automobilele.
„Acest lucru face America de Nord mai competitivă și mai sigură”, a afirmat Francois-Philippe Champagne într-o declarație. „Ne consultăm cu partenerii noștri internaționali pe măsură ce examinăm detaliile. Răspunsul nostru va fi clar și calibrat”.
Deși China exportă doar volume infime de oțel în SUA, este responsabilă pentru o mare parte din capacitatea siderurgică excedentară la nivel mondial, potrivit SUA. Aceasta afirmă că producția subvenționată din China forțează alte țări să exporte mai mult și conduce la transbordarea oțelului chinezesc prin alte țări în SUA pentru a evita tarifele și alte restricții comerciale.
În urma pierderilor înregistrate luni de producătorii de oțel din Asia și Europa, acțiunile producătorilor chinezi de oțel au scăzut și mai mult marți, în timp ce acțiunile producătorilor americani de oțel și aluminiu au crescut înainte de declarații.
Trump a vizat pentru prima dată oțelul și aluminiul pentru tarife în 2018, în temeiul unei legi privind securitatea națională din perioada Războiului Rece. Ulterior, el a acordat scutiri mai multor țări, inclusiv Canadei, Mexicului și Australiei, și a încheiat acorduri de contingente scutite de taxe vamale pentru Brazilia, Coreea de Sud și Argentina, pe baza volumelor pre-tarifare.
Succesorul lui Trump, fostul președinte Joe Biden, a negociat ulterior cote fără taxe vamale pentru Marea Britanie, Japonia și UE.
„Îl aplaudăm pe președinte pentru că a instituit aceste tarife de 25% la importurile de oțel și a scăpat de excluderi, excluderi și cote care se bazează pe date învechite”, a declarat Philip Bell, președintele Asociației producătorilor de oțel.
Acestea s-au bazat pe nivelurile importurilor din 2015-2017, care nu mai reflectă dinamica actuală a pieței, a spus Bell.
Comisia Europeană a declarat că nu vede nicio justificare pentru tarife și a declarat că președintele Ursula von der Leyen se va întâlni marți cu vicepreședintele american JD Vance la Paris, în cadrul unui summit AI.
În Coreea de Sud, Ministerul Industriei a convocat producătorii de oțel pentru a discuta cum să minimizeze impactul tarifelor.
Trump a promis informații detaliate marți sau miercuri cu privire la planul său de tarife reciproce. El s-a plâns mult timp de tariful de 10 % aplicat de UE importurilor de automobile, mult mai mare decât tariful de 2,5 % aplicat automobilelor din SUA. Cu toate acestea, SUA aplică un tarif de 25% pentru camionete, o sursă vitală de profit pentru producătorii auto din Detroit, precum General Motors.
În general, rata tarifară medie ponderată în funcție de comerț a SUA este de aproximativ 2,2%, conform datelor Organizației Mondiale a Comerțului, comparativ cu 12% pentru India, 6,7% pentru Brazilia, 5,1% pentru Vietnam și 2,7% pentru UE.
Premierul indian Narendra Modi pregătește reduceri tarifare înainte de întâlnirea de miercuri cu Trump, care ar putea stimula exporturile americane, au declarat oficiali ai guvernului indian.
Trump a numit anterior India un „foarte mare abuzator” în materie de comerț, iar principalul său consilier economic, Kevin Hassett, a indicat această țară ca având tarife „extrem de ridicate” într-un interviu acordat CNBC.
Trump amenințase deja că va impune tarife de 25 % la toate importurile din partea celor mai mari doi parteneri comerciali ai Americii, Canada și Mexic, afirmând că aceștia trebuie să facă mai mult pentru a opri fluxul de droguri și migranți care traversează frontiera americană. După unele concesii privind securitatea frontierelor, Trump a amânat aplicarea tarifelor până la 1 martie.