Potrivit articolul 612 din reglementarea amintită, orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de centimetri faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism.
Prin stabilirea unei distanțe minime între proprietăți s-a urmăruit să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.
„Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, se mai menționează în articolul 612 din Codul Civil.
„Au amplasat stația de curent pe hotar”
Mulți români și-au expus problemele pe care le întâmpină pe legeaz.net, sperând că vor găsi soluții legale acolo unde nu s-a găsit o cale de mijloc cu vecinii de proprietate.
„Vecinii noștri au amplasat stația de curent pe hotar, încastrată în viitorul gard comun, cu soclul jumătate la ei, jumătate la noi, fără a ne consulta în această privință. Inițial au zis că este doar temporar, pe durata lucrărilor de șantier, dar se pare că a fost pusă acolo deliberat, pentru că acum au săpat pentru fundația gardului, de asemenea, fără să ne anunțe, iar această stație este așezată premeditat, fix în gard.