NEWS

Eurodeputatul Eugen Tomac, despre blocarea României la Shengen. ”Cea mai mare umilință pentru țara noastră ca stat UE”

Eurodeputatul Eugen Tomac despre blocarea României la Shengen. Cea mai mare umilință pentru țara noastră ca stat UE

Eurodeputatul Eugen Tomac a reacționat imediat după votul negativ dat aderării României la Schengen. Acesta și-a exprimat dezamăgirea  concluzionând că e cât se poate de limpede că ”în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare”.  

Aderarea României la Schengen a fost blocată de Austria care a votat împotrivă. Olanda, care s-a opus integrării Bulgariei, a votat și ea împotrivă deoarece votul privind cele două țări au fost „la pachet”.

Eurodeputatul Eugen Tomac, despre blocarea României la Shengen. ”Mă simt vinovat chiar dacă am muncit mult pentru a reuși”

”O umilință pe care nu o meritam”, așa își începe eurodeputatul Eugen Tomac textul de pe Facebook, postat la foarte scurt timp după votul negativ din Consiliul JAI.
”Astăzi se demonstrează cât se poate de limpede că în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare chiar și de cei care ne dau lecții de loialitate față de valorile europene.
Este cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Poate acum va înțelege Parlamentul, Guvernul și, evident, Președintele României că relația cu Uniunea Europeană nu se rezumă doar la subvenții și drept de muncă în alte state.” mai scrie acesta
”A conta în Europa înseamnă să faci politică europeană, nu să stai la ușă și să aștepți să decidă alții pentru tine.
Personal, mă simt vinovat chiar dacă atât eu, cât și majoritatea colegilor mei din Parlamentul European, indiferent de partidul din care provin, au muncit mult pentru a reuși; drept urmare toate demersurile legate de Schengen au fost votate.
Nu meritam această lecție cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm.”

Decizia de azi doare și este nemeritată

”Decizia de astăzi doare și este nemeritată. Însă locul nostru este în Uniunea Europeană, locul nostru este în Schengen și vom reuși!”, mai transmite Tomac.
Miniştrii de interne din UE s-au reunit joi, 8 decembrie, la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi Spaţiul Schengen şi extinderea acestuia cu România, Bulgaria şi Croaţia.
Subiectul a stârnit foarte multe discuţii, controverse şi agitaţie politică la nivel european, mai ales că Austria a anunţat recent că îşi menţine împotrivirea faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, asta după ce Olanda s-a înduplecat și a anunțat că acceptă noile țări după ani de zile de refuzuri