Unul dintre cele mai consumate deserturi pe timp de vară este înghețata. Cum în ultimii ani produsele de acest tip sunt pline de zahăr, românii au început să se orienteze către sortimente puțin mai sănătoase. Cel puțin în aparență. Anul acesta, o înghețată fără zahăr extrem de cumpărată din marketurile fizice și online este înghețata Lido. Iată ce conține, de fapt, aceasta.
Stocurile online pentru înghețata fără zahăr sunt permanent aproape epuizate la majoritatea magazinelor. Înghețata Lido este printre cele mai recomandate în rândul nutriționiștilor, datorită faptului că nu are adaos de zahăr. Aceasta se vinde în câteva sortimente: cacao, vanilie, pepene, cireșe și fructe de pădure. Iată însă ce poate conține o singură cutie de 1000 de grame.
Înghețata conție: (LAPTE degresat reconstituit, îndulcitori (xilitol, glicozide de steviol extrase din ștevie), fibre din cicoare, grăsime de cocos, emulsifiant (mono și digliceride ale acizilor grași), stabilizatori (guma guar, gumă de seminț de caruba, caragenan), acidifiant (acid citric), colorant (concentrat de sfecla roșie), arome), sos cu fructe de pădure (5%) pentru înghețata cu aceeași aromă, cacao 3% pentru cea cu aromă de ciocolată, (îndulcitor (xilitol), coacăze negre (10%), zmeură (10%), mure (8%), apă, fibre dietetice (inulină), amidon modificat din porumb, acidifiant (acid citric, citrat de sodiu), ingrediente cu proprietăți de colorare (hibiscus, morcov), stabilizatori (pectină, agar) aromă, conservant (sorbat de potasiu)). Poate sa conțină arahide, soia și fructe cu coajă lemnoasă. Consumul excesiv poate să aibă efect laxativ, deoarece înghețata este bogată în fibre.
Înghețata fără zahăr adăugat poate aduce multe beneficii pentru consumatori, mai ales pentru persoanele care doresc să reducă aportul de zahăr din motive de sănătate. Are un conținut glicemic redus, deoarece nu conține zahăr rafinat adăugat, ceea ce ajută la menținerea nivelului de zahăr în sânge cât mai stabil.
De altfel, înghețata fără zahăr adăugat are mai puține calorii și poate fi consumată și în dietele de slăbire, însă cu moderație. Este chiar și mai sănătoasă pentru dinți, deoarece este de notorietate faptul că zaharurile rafinate sunt primele care provoacă apariția cariilor.
Îndulcitorii naturali nu afectează glicemia. Îndulcitori precum eritriol, ștevie sau xilitol nu fac rău organismului uman dacă sunt consumați în cantități mici. Ce trebuie reținut însă este faptul că nu toată înghețata fără zahăr adăugat de pe piață este la fel.
A se verifica: lista de ingrediente (cu cât mai multe naturale, cu atât mai bine), caloriile și carbohidrații totali, numărul de îndulcitori artificiali dacă există, etc.
| Valoare energetică | 646 kJ/154 kCal |
| Grăsimi | 5.74 g |
| inclusiv acizi grași saturați | 4.76 g |
| Glucide | 23.67 g |
| din care zaharuri | 17.64 g |
| Proteine | 5.03 g |
| Sare | g |
| Fibre | 6 g |
Posibili alergeni: lapte, soia, fistic, arahide, fructe cu coajă.