EXCLUSIV

EXCLUSIV Umilit de statul român, un pensionar vrea să intre în greva foamei. Nu și-a primit nici acum cardul de alimente și este plimbat de la o instituție la alta

EXCLUSIV Umilit de statul român un pensionar vrea să intre în greva foamei. Nu și-a primit nici acum cardul de alimente și este plimbat de la o instituție la alta
Sursă foto: colaj Mediaflux/Pixabay

După ce a bătut la toate ușile și a ajuns în pragul disperării, un pensionar din Băile Herculane vrea să intre în greva foamei. Deși se încadrează din luna februarie 2024 la un card de alimente, nu beneficiază nici acum de acest drept. Nu mai are nicio speranță de mai bine și nici măcar promisiunea de recalculare a pensiei nu îl mai alină.

Un pensionar vrea să intre în greva foamei

Gheorghe Dumitru are 76 de ani și locuiește în Băile Herculane. Are o pensie de 1972 de lei și s-a bucurat anul acesta când a aflat că va primi și el acel card de alimente care se încarcă o dată la două luni cu 250 de lei. Are vecini și cunoștințe care primesc acest card și știe că acest ajutor e binevenit pentru un pensionar.

”Sunt niște bani. Am niște colegi care iau. De bine, de rău, ne mai descurcăm. Mai iei orez, mai iei un zahăr, mai iei un ulei, mai iei ceva.”, a mărturisit domnul Dumitru pentru Mediaflux.

În zadar a așteptat acesta cardul de alimente promis. După ce a văzut că timpul trece și ajutorul mult așteptat nu mai vine, pensionarul a început să dea telefoane peste telefoane la instituțiile statului. Îl trimiteau de la una la alta în fiecare zi. Asta dacă reușea să i se răspundă la apel și să vorbească cu cineva la telefon.

Disperat și decis să lupte pentru dreptul său, Gheorghe Dumitru a început să trimită petiții la Casa de Pensii a Județului Caraș Severin, apoi la Casa Națională de Pensii.

De la o ușă închisă la alta

De la Casa de Pensii Județeană de care aparține i s-a răspuns după ceva timp, prin niște citate din lege, că beneficiază într-adevăr de acest drept la cardul de alimente, dar că tichetele sociale se emit de Ministerul Finanțelor, iar banii se virează de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Petiție
Sursă: Mediaflux

A încercat și la București, la Casa Națională de Pensii care l-a informat că cererea sa va ajunge la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Până acum nu a primit niciun răspuns.

Petiție Casa de Pensii
Sursă: Mediaflux

Facem precizarea că și Mediaflux a cerut un punct de vedere de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene privitor la cazul domnului Gheorghe Dumitru, dar nu am primit până acum niciun răspuns.

De altfel, acest minister anunța în luna februarie că începe alimentarea tichetelor sociale pentru alimente în valoare de 250 de lei pentru beneficiarii măsurii „Sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024-2027”.

”Concomitent, se vor distribui 90 de mii de carduri pentru noii beneficiari eligibili, care vor ajunge la aceștia prin Poșta Română.

Prima categorie de persoane pentru care se face alimentarea suporturilor electronice sunt pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei. Menționăm faptul că MIPE a decis încărcarea cardurilor pe măsură ce eligibilitatea categoriilor se încheie, pentru ca beneficiarii să primească acest sprijin din partea Guvernului cât mai rapid.

Amintim faptul că, începând cu acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici de 2.000 lei vor beneficia de cardurile sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni. Anterior, au beneficiat de acest sprijin persoanele cu venituri nete mai mici de 1.700 lei. Majorarea plafonului a fost propusă MIPE, iar tot din acest an, aceleași categorii de persoane vulnerabile vor beneficia, de 2 ori pe an, de pachete cu alimente.”, anunța MIPE în luna februarie.

”Am vrut să protestez în fața secției de votare”

Ajuns la capătul răbdării și al puterilor, domnului Gheorghe Dumitru a decis să protesteze, ba chiar să intre în greva foamei.

”Poate mă aude naibii cineva, am vrut să iau legătura și cu televiziunea, să mă vadă cineva.

Am vrut să ies acum de alegeri, dar am avut niște probleme medicale, am fost prin spital. Voiam să fac în fața secției de votare. Te duce la disperare. Sunt totuși 250 de lei, 125 de lei pe lună. ”, ne-a mai mărturisit pensionarul.

Nu e prima oară când domnul Dumitru se simte umilit și pus pe drumuri pe la ghișeele și cozile nesfârșile ale instituțiilor statului. Când a ieșit la pensie, nu îi fusese luată în calcul o perioadă de 5 ani lucrați în București, în grupa a doua.

”4 ani de zile m-am zbătut ca să primesc adeverința aia acum de grupa a doua. Și le-am trimis-o și m-au mai ținut vreo 3 luni de zile și mi-au dat 12 lei la pensie. Dar din urmă nu mi-a dat nimic. Sunt sătul de tot.”, a mai povestit dezamăgit Gheorghe Dumitru.

Nici pentru recalcularea de la 1 septembrie nu-și face mari planuri. E atât de dezamăgit de întreg sistemul și de batjocora la care sunt supuși pensionarii, încât speranța de mai bine și-a pierdut-o demult.

”Nu mai am încredere în nimic. Acum să fim și obiectivi: a fost vreodată vreo mărire de pensie? După mine niciodată nu a fost. Astea au fost indexări, conform legii. Dar noi, prostimea, înghițim lucrurile astea”, încheie amar domnul Dumitru.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Un pacient a primit biscuiți cu viermi la Spitalul Fundeni din București: „O să îmi comand ceva să mănânc”. Ce spune unitatea medicală
Un pacient a primit biscuiți cu viermi la Spitalul Fundeni din București: „O să îmi...
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest dispozitiv
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile,...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl...
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...