Fermierii români sunt în stradă. Mii de fermieri şi de transportatori din întreaga ţară, cu utilajele lor, protestează miercuri în faţa Guvernului. Aceștia sunt nemulţumiţi de taxele de drum prea prea mari, carburanţii scumpi şi de asigurările pentru utilaje, ajunse la cifre aberante. Se anunță proteste în toată țara.
Fermierii și transportatorii blochează România, la Guvern se instalează garduri de protecție și sunt desfășurate importante efective de jandarmi, iar ministrul Agriculturii i-a chemat abia luni pe fermieri la discuții. Și își postează ideile pe Facebook.
Este evident că guvernanții tratează cu dispreț durerile românilor.
Iată ce scrie pe Facebook ministrul Barbu:
”Legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest.
Din informațiile apărute în spațiul public, am văzut că problemele pe care le reclamă au legătură cu RCA și cu permisele de conducere.Chiar dacă acestea nu țin de Ministerul Agriculturii, voi face tot ce pot pentru a-i sprijini să găsim împreună o rezolvare.
Am stabilit deja o întâlnire cu toate asociațiile și federațiile, săptămâna viitoare, pentru a le prezenta programele pe care le avem pregătite pentru acest an.Vom putea vorbi, așa cum facem mereu, la aceste întâlniri, despre problemele pe care le întâmpină și sunt sigur că vom găsi, ca de fiecare dată, rezolvare.Aceste întâlniri le aveam programate înainte să apară acest protest.Îi asigur pe toți fermierii că subvențiile se acordă la timp! Subvenția la motorină se va acorda în continuare la valoarea maximă posibilă.Avem un buget bun, în acest an, avem fonduri prevăzute pentru toate sectoarele și vom continua să sprijinim producția românească.Este început de an electoral și acest protest spontan este masiv distribuit pe rețelele sociale de un partid politic.Nimeni nu are dreptul să folosească fermierii, munca lor și agricultura românească pentru a încerca să câștige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje.Să nu uităm că aceste partide politice nu au avut nicio soluție pentru agricultura românească în ultimii 4 aniCa întotdeauna, ușa ministerului Agriculturii este deschisă oricând pentru fermieri, pentru că eu sunt acolo pentru a le rezolva problemele și a-i sprijini!
Îi asigur pe toți că anul 2024 o să fie un an agricol bun atât pentru România, cât și pentru fermierii români!”.
Protestul, fiind unul spontan, nu se știe cum se va încheia. Polițiști rutieri au fost trimiși să deblocheze traficul.
De asemenea, Centrul Infotrafic informează că pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.
Potrivit sursei citate, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.
Cu fermierii în stradă, ministrul agriculturii a găsit timp abia luni să discute cu aceștia. Probabil, agenda încărcată nu ii permite să facă acest lucru mai devreme. Dar, le-a dat asigurări că ”este alături de ei”.
”Ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, a invitat, luni, 15 ianuarie 2024, la sediul instituției reprezentanții tuturor asociațiilor de fermieri, ai procesatorilor și ai retailerilor, pentru a discuta despre măsurile de sprijin și a oferi soluții de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină în acest an agricol.
„Sunt alături de fermierii noștri pentru a găsi cele mai bune soluții la toate problemele lor, avem programe de sprijin în derulare pentru majoritatea sectoarelor din agricultură, pentru a ne asigura astfel că vom avea producții de calitate„, a declarat Florin-Ionuț BARBU.
Ministrul Barbu și echipa tehnică pe care o coordonează fac toate demersurile necesare pentru ca toate solicitările și revendicările acestora să fie soluționate în cel mai scurt timp.
Pentru o mai bună organizare și coordonare, mediul asociativ este rugat să transmită lista de revendicări până vineri, 12 ianuarie 2024, la Cabinetul ministrului”, se arată în comunicatul ministerului.
Click to display the embedded YouTube video
Coloane cu vehiculele fermierilor s-au format pe mai multe tronsoane rutiere, în zona Bucureştiului, dar şi în Cluj şi Buzău. La această oră (11:30), Centura Capitalei este în totalitate blocată. Fermieri din toată țara înaintează spre Capitală.
În Capitală, transportatorii s-au întâlnit la Chiajna şi au pornit în coloană către Pantelimon, zeci de camioane participând la protest.
De la Buzău, protestatarii vor merge în Capitală, unde se vor întâlni cu transportatori din alte judeţe ale ţării şi vor protesta pe Centura Bucureştiului.
Știrea inițială:
Nemulțumirile ating cote maxime. Pe modelul fermierilor germani, care au paralizat cu utilajele lor orașe întregi precum Berlin, Munchen sau Potsdam și românii se ridică.
Au fost anunţate proteste și în oraşele mari din ţară, precum Bacău, Suceava, Sibiu și Timișoara. Numai în Cluj Napoca, peste o sută de camioane vor participa la protest.
Și din nordul țării, fermierii vin spre Capitală.
”Ieșiți din casă, dacă vă pasă! Dacă nu, stați liniștiți că atunci când veți ieși nu veți mai avea pentru ce! Nordul țării s-a pornit spre București!”, este mesajul fermierului Dănuț Andruș din Botoşani.
Astfel fermierii din estul țării vor intra miercuri dimineața pe centura Bacău, unde se va circula cu viteza de 5-10 km/h.
Fermierii din zona Buzăului care vor să participe la acțiunea transportatorilor, protestul are loc tot pe centură, iar ca punct de întâlnire a fost stabilit Podul Mărăcineni, pe dig, de unde se organizează plecarea spre București alături de ceilalți care vin dinspre Moldova, potrivit agrointel.ro.
Sursa precizează co miercuri este programat protestul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, la care urmează să participe 122 de camioane și 70 de tractoare.
Principalele revendicări ale fermierilor și transportatorilor:
Un protest major în țara noastră a avut loc în primăvara anului trecut, cu sute de tractoare deplasându-se în coloană pe o serie de drumuri naționale, protestul fiind legat atunci de perturbarea pieței agricole, ca urmare a facilităților la export, transport și tranzit a cerealelor din Ucraina.
Tot sprijinul pentru țara vecină în timp ce fermierii români au fost pur și simplu ignorați de guvernanți.