Florile comestibile nu sunt deloc puține la număr și au o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri.
Florile sunt de-a dreptul deosebite și sunt pe placul tuturor persoanelor. Ne încântă prin aspectul estetic, prin mireasma pe care o emană, dar și prin beneficiile nutriționale și terapeutice. Pe lângă aceste lucruri importante, multe dintre ele sunt și comestibile. Ele au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Mai jos sunt unele dintre cele mai importante și cunoscute flori comestibile.
Cultivarea florilor comestibile nu este prea diferită față de cultivarea plantelor ornamentele, însă, cu toate acestea trebuie să se acorde o atenție deosebită condițiilor de sol, apă și lumină. Astfel, va fi asigurată o recoltă bogată și sănătoasă. Ele se pot cultiva atât în grădină, cât și în ghivece. Evitați cât de mult puteți folosirea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice.
Levănțică
Lavanda reprezintă o plantă lemnoasă, florală foarte frumoasă și specială. Florile violete sunt foarte mici și multe. Ea poate fi consumată în stare proaspătă, uscată, adăugând-o în diverse preparate, ceaiuri, măști pentru față etc. Aroma sa se potrivește perfect atât cu ingrediente sărate, cât și cu ingrediente dulci.
Trandafir
Există peste 150 de specii de trandafiri în multe culori și forme. Chiar și așa, nu toți trandafirii au același gust. Se pare că pentru a putea alege trandafir aromat trebuie să miroasă plăcut și…dulce. Este recomandat să folosești doar petalele, nu și tulpina sau frunzele. Petalele de trandafiri sunt foarte aromate și bune, iar ele pot fi consumate crude, puteți să faceți dulceață, să le puneți în diverse salate cu fructe sau legume și chiar să le uscați. Mai mult decât atât, pot fi amestecate și adăugate în lichide pentru a face băuturi, jeleuri etc.
Mușețel
Mușețelul este o plantă florală foarte frumoasă, care se folosește la gătit, ceaiuri în special. Ar trebui să fie indispensabil atunci când aveți probleme cu gâtul, cu bolile de piele, cu tractul gastro-intestinal. Dacă utilizați sub formă de infuzie, florile te scapă de problemele digestive.
Caprifoi
Există peste 200 de specii de caprifoi, dar cele mai răspândite și cunoscute sunt soiurile japoneze și woodbine, potrivit Libertatea. În popor mai este cunoscută și sub denumirea de Mâna Maicii Domnului, fiind foarte parfumată și cunoscută pentru aroma sa dulce și inconfundabilă. Poate fi consumată în stare proaspătă sau chiar transformată în sirop pe care să îl folosiți la multe feluri de mâncare.
Panseluța
Panseluțele nu sunt doar flori ornamentale, ci și vedete în bucătărie. Mai poartă denumirea de „Trei frați pătați” și merg de minune, în special la deserturi și salate. Vin ca o completare perfectă la preparate, chiar și din punct d evdere al designului.