Funeralii nationale pentru ”Il Cavaliere” în Italia. Italienii și lumea politică europeană și-au luat adio de la fostul premier Silvio Berlusconi, decedat la vârsta de 86 de ani. 20.000 de oameni au ieșit pe străzi pentru a-l conduce pe ultimul drum pe renumitul politician.
Berlusconi a murit luni, la spital, după ce în primăvara acestui a fost confirmat public faptul că fostul premier suferă de leucemie.
Politicianul a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, dar a rămas la conducerea formațiunii sale de dreapta, Forza Italia, care face parte din coaliția de guvernământ a premierului Giorgia Meloni.
CNN a remarcat prezența la eveniment a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban și l-a numit pe acesta „premier de extremă dreapta” (far-right Hungarian prime-minister, n.r.).
În plan internațional, este cunoscută relația amicală dintre Berlusconi și președintele rus Vladimir Putin.
Însă liderul de la Kremlin face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională și, din această cauză, nu ar fi putut să ia parte la slujba funerară oficiată pentru prietenul său nici dacă ar fi dorit.
„Îl iubiți sau îl urâți, trebuie să recunoașteți că era o forță a naturii”, a declarat, miercuri, despre Berlusconi fostul premier de stânga Matteo Renzi.
Înaintea slujbei religioase, presa a remarcat prezența unor mari coroane de flori în culorile drapelului italian, amplasate lângă catedrală, precum și preparativele de securitate.
Presa italiană a estimat la 20.000 numărul celor doritori să-l conducă pe ultimul drum pe cel mai longeviv premier din istoria postbelică a țării.
Pe lângă cariera politică și afacerile în mass-media și sport, evaluate recent la peste 7 miliarde de dolari, Silvio Berlusconi și-a pus amprenta asupra epocii contemporane și prin comentariile sale fără perdea la adresa unor lideri internaționali.
Printre cele mai scandaloase remarci se numără expresia „vacă grasă, pe care nimeni nu ar dori-o în pat”, folosită într-o conversație telefonică din 2010 la adresa cancelarului german Angela Merkel.
Un alt comentariu care a făcut deliciul presei este cel ocazionat de alegerea primului președinte de culoare al SUA, Barack Obama.
Berlusconi a spus atunci despre Obama că este „chipeș, tânăr și bronzat”.
Începând de luni, drapelele au fost coborâte în bernă pe toate clădirile publice, în semn de omagiu, iar Parlamentul italian și-a suspendat lucrările timp de trei zile.
În ziua slujbei funerare – miercuri – Guvernul a decretat zi de doliu național.
Presa internațională remarcă faptul că este prima dată când o astfel de măsură este luată în Italia la moartea unui fost premier.
Decizia a fost criticată de adversarii politici care continuă să se lupte cu Berlusconi și după moarte și care l-au acuzat, de-a lungul timpului de corupție și de adoptarea unor legi menite să-i protejeze interesele.
Între aceștia, senatorul Andrea Crisanti, care s-a declarat ferm împotriva unor astfel de onoruri naționale pentru „cineva care nu a avut niciun respect pentru stat”.
Senatorul a amintit, în context, condamnarea definitivă a lui Berlusconi pentru fraudă fiscală, în 2013.
Lui Berlusconi îi supraviețuiește iubita sa în vârstă de 33 de ani, Marta Fascina, cu care a organizat un simulacru de nuntă, anul trecut.
De asemenea, fostul om politic lasă în urmă două foste soții și cinci copii, dintre care unii au ajutat la conducerea imperiului său de business.
„După slujba de la Domul din Milano, trupul neînsuflețit al lui Silvio Berlusconi va fi incinerat, conform dorinței exprimate de familia fostului premier.