BUSINESS

În sectorul 6 a început bătălia de la Cosada. Strateg, vicele Gâdiuță ajutat de nașul Tony, via Administrația Școlilor, până în conturile colonelului

În sectorul 6 a început bătălia de la Cosada. Strateg vicele Gâdiuță ajutat de nașul Tony via Administrația Școlilor până în conturile colonelului

Cosmin Răducu Marinescu este colonel în rezervă. Soția sa, Alexandra Toader, este cu 19 ani mai tânără. Nu asta voiam să spunem, scuze, deși din punct de vedere istoric este adevărat. Cum adevărat este și că Alexandra Toader este istoric. Și nu orice istoric, ci încă unul care a deținut funcții importante în stat: consilier prezidențial, reprezentantul președintelui României în CNSAS, președinte executiv al IICCMER.

Colonelul-colonel, a lucrat și la Marele Stat Major al Armatei înainte să se pensioneze, deci se pricepe la strategii, bătălii și, se pare, la achiziții. Publice, desigur.

Dragostea pe vremea achizițiilor

Doamna istoric și domnul colonel (în rezervă) și-au unit destinele pe vremea când doamna ocupa funcția de președinte executiv al IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.)

Dânsa ajunsese acolo după doi ani la Cotroceni și doi ani la CNSAS, la propunerea Administrației Prezidențiale. Pentru șefia IICCMER au recomandat-o talentul și vocea. Mai ales vocea. Acea voce care l-a sâcâit pe premierul de atunci, Ludovic Orban, până când acesta a cedat și a numit-o pe doamnă în funcție. În ianuarie 2020 doamna era numită în funcție, în decembrie același an, pe 17, se căsătorea cu domnul Marinescu, pe care nu știm dacă-l cunoscuse înainte de 2020, dar cu siguranță îl întâlnise la IICCMER, unde fostul colonel se ocupa de achiziții publice.

Căci, da, Armata Română formează nu doar bravi ostași, ci și experți în achiziții publice.

În 2017, de exemplu, Cosmin Răducu Marinescu era șef birou achiziții la Direcția Piețe din Sectorul 4 al Bucureștiului. A fost ceva tămbălău pe acolo, s-au cumpărat niște căsuțe de lemn supraevaluate, a scris și presa, cert este că domnul colonel a dispărut strategic din peisaj. Nu multă vreme, căci a ajuns, nu se știe cum, la Agerpres. Unde n-a stat mult și a ajuns la IICCMER.

Din păcate, căsătoria nu i-a priit pe plan profesional, căci a trebuit să-și părăsească locul de muncă de la institut și să presteze consultanță în achiziții publice pe PFA și pe bani puțini: doar 5.000 de lei în 2021. Norocul lui că era deja pensionar MApN, și încasa o pensie frumușică, de aproape 9.000 de lei pe lună.

Un șut în fund e un pas spre Registrul comerțului

Lumea rea, însă, a lăsat-o și pe doamna istoric Toader fără loc de muncă și a forțat-o să demisioneze la începutul anului 2022.

Când dragostea e mare, însă, învinge orice greutăți, așa că în martie 2022 s-a născut și rodul iubirii dintre domnul colonel și doamna istoric. Și ca să știe cine-i sunt părinții, cei doi și-au botezat nou-născutul cu numele Cosada, de la Cosmin, desigur, și Ada, cum își mai spune Alexandra Toader. Cosada Expert Consulting i-au zis micuțului, de sex SRL , care a primit la naștere, de la statul român, CUI-ul 45854992, că să fie mai ușor de identificat.

Norocos micuțul Cosada.

Născut pe 24 martie 2022, pe 16 aprilie 2022 începea deja să înghită contracte pe bani publici. Cel puțin așa părea atunci. Nici n-avea o lună de activitate, că în portofoliul Cosada Expert Consulting intrase deja un contract de 60.000 de lei cu Spitalul de Recuperare Cardiovasculara „Dr. Benedek Geza” Covasna. Contract pentru consultanță în achiziții publice, normal, pentru că soții Cos și Ada sunt experți în domeniu.

Gâdiuță sare-n ajutor

Și cum stăteau Cosmin Răducu Marinescu și Alexandra Toader și-și plângeau de milă că, deși cunosc oameni importanți, precum chiar președintele României sau pe înșiși frații Muraru, contractele cu statul nu se înghesuie lângă ușa micuțului Cosada Expert Consulting SRL, într-un univers nu foarte paralele lucrurile începeau să se miște în direcția cea bună.

Cât să fie, oare, din Bragadiru, unde este înregistrată firma soților Marinescu-Toader și până în Sectorul 6. Câțiva kilometri, nu mult mai mult.

Ei bine, în Sectorul 6 al Capitalei lucrează Alexandru Valeriu Gâdiuță. Băiat tânăr, la 32 de primăveri, Alexandru Gâdiuță este viceprimar al Sectorului 6. Unul dintre cei doi viceprimari, și anume cel care are în subordine Administrația școlilor din Sectorul 6 și, implicit, are grijă de bunul mers al celor 67 de unități de învățământ (grădinițe, școli și licee).

Alexandru Valeriu Gâdiuță, căsătorit, un copil, are și un naș: Dumitru „Tony” Enache. Tony Enache lucra, pe vremuri, cot al cot cu Victor Bogdan și, prin firma B&E news Media Grup, din Bragadiru, scoteau ziarele Atak, Strada și Scandal Național, dar și ziarul Info Sector 6, în colaborare cu Administrația Piețelor Sector 6.

Ce-o fi fost, ce n-o fi fost, cert e că prin 2018 Victor Nicolae Bogdan a devenit președintele Partidei Romilor Pro-Europe Sector 6, iar Dumitru „Tony” Enache n-a mai avut chef să activeze pentru PRPE și s-a înscris în USR-PLUS, devenind un susținător înfocat al lui Nicușor Dan, asemeni finului Gâdiuță.

Salvatorii se iau la trântă

Ce-au făcut Gâdiuță și Enache astă vară, vorba filmului, pare a ști foarte bine asociația Evoluție în Instituție, condusă de un alt salvator de renume, Cristian Mihai Dide.

La începutul lui septembrie, EII a scris o sesizare către chiar Administrația Școlilor Sector 6, prin care îl anunța pe directorul de atunci al Administrației că Dumitru Enache umblă prin școlile din Sectorul 6 braț la braț cu viceprimarul Gâdiuță, ba mai umblă și printre angajații Administrației Școlilor și le dă ordine ca din partea viceprimarului, anunțându-i că cel care decide este viceprimarul, iară nu directorul Mihai Petre.

Sesizarea lui Dide n-a avut cine știe ce succes, în schimb spusele lui „Tony” Enache s-au adeverit, căci Mihai Petre n-a mai fost multă vreme directorul Administrației Școlilor din Sectorul 6, fiind înlocuit cu Mihail Dragoș Badea.

Experții între ei

Ca și părinții lui Cosada Expert Consulting SRL (CUI 45854992), Mihail Dragoș Badea este expert. Și nu de azi, de ieri, ci încă de pe vremea vechilor liberali Tăriceanu și Chiliman.

În 2008,  Badea era consilier șef serviciu la Cancelaria Premierului Tăriceanu. În 2010 devenea, deja, administrator al S.C. „ADMINISTRATIA FONDULUI IMOBILIAR SECTOR 1” S.A, sub primarul Andrei Chiliman, iar în 2014 era director-adjunct la Administrație Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Publice Sector 1, primar și ordonator de credite fiindu-i același Andrei Chiliman.

După aia i se cam pierde urma, ca multora din administrația Chiliman, până prin 2021-2022, când îl găsim în funcția de expert principal la Direcția de Evidența Populației Sector 3. Acolo, se pare, îl găsește și Alexandru Gâdiuță, care, cum-necum, îl convinge să se mute cu biroul în Sectorul 6. Mai întâi ceva ușor, pe la achiziții, după care, vicele începe să facă presiuni la conducerea primăriei, susținând că omul ar fi numai bun de director executiv la Amdinistrația Școlilor din Sectorul 6.

Pentru că primarul Ciucu nu agrează ideea, Gâdiuță îi cam forțează mână – prin metoda clasică a condiționării susținerii politice a proiectelor în consiliul local, amenintând că îl lasă fără majoritate.

Badea e, în cele din urmă, numit în funcție.

S-a strigat „Bingo!” în Bragadiru

Mihail Dragoș Badea își preia noua funcție pe la sfârșitul lui septembrie-începutul lui octombrie 2022. Bună perioadă, oricum și sincronizare perfectă.

Pe data de 19 octombrie 2022, al ora 09.31, Administrația Școlilor Sector 6 anunță pe Sicap că are nevoie urgentă de consultanță pentru achiziții publice, în valoare de 123.760 de lei (25.074,46 de euro).

La ora 11.26, Cosada Expert Consulting SRl, o firmă în vârstă de nici 9 luni, face o ofertă de consultanță pentru achiziții publice, iar la ora 11.28 Administrația Școlilor Sector 6 bate palma electronic cu firma soților Cosmin Răducu Marinescu și Alexandra Toader.

Iar acesta, se pare, este doar începutul unei frumoase prietenii. Căci Administrația Școlilor Sector 6 încheie doar o parte dintre contractele de achiziții pentru unitățile de învățământ din sector.

Și sunt 67 de unități de învățământ, cum vă spuneam. Nu toate dintre acestea își permit să-și angajeze experți în achiziții pe poziții permanente. Și ar fi și păcat să o facă, atâta vreme cât la o azvârlitură de băț așteaptă această firmă tânără și curajoasă.

La urma urmei, n-ar fi păcat să se irosească așa o oportunitate? N-ar fi păcat ca un viceprimar, nașul lui și directorul unei administrații școlare, oricine ar fi aceste personaje, să nu se poată lăuda că au o relație civilizată cu firma unei foste consiliere prezidențiale și a unui fost colonel al Armatei Române?

! Cine deține informații despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@mediaflux.ro