WORLD

Incendii în Grecia. Salvatorii români, în misiune. Zeci de pacienți ai spitalelor din Alexandroupolis, evacuați

Incendii în Grecia. Salvatorii români în misiune. Zeci de pacienți ai spitalelor din Alexandroupolis evacuați
sursa foto: Kanal D

Zeci de pacienți din spitale au fost evacuați marți pe un feribot în orașul portuar grec Alexandroupolis, în timp ce o serie de incendii în Grecia fac din nou prăpăd. Zeci de pompieri români intervin în aceste zone în prezent din cauza focurilor necontrolate care ard pentru a patra zi, transmite Reuters.

Incendii în Grecia. Zeci de pacienți ai spitalelor din Alexandroupolis, evacuați

Sute de pompieri s-au luptat să stăpânească incendiul care a izbucnit sâmbătă în apropiere de Alexandroupolis și care s-a extins rapid, alimentat de vânturi puternice, trimițând coloane de fum deasupra orașului și transformând cerul nopții într-unul roșu aprins. O persoană a fost ucisă.

Autoritățile au declarat că 65 de pacienți de la Spitalul Universitar din Alexandroupolis au fost evacuați până marți dimineața devreme, ca măsură de precauție, pe un feribot din port. Alte 14 persoane au fost evacuate de o navă a pazei de coastă de pe o plajă din apropierea satului Makri, transmite Reuters.

Peste noapte, în timp ce flăcările se apropiau de sediul Fundației Bisericii Metropolita din Alexandroupolis, personalul a transportat un bărbat în scaun cu rotile până la o ambulanță, în timp ce alții au fost evacuați pe targă.

Spital improvizat pe feribot

Feribotul s-a transformat într-un spital improvizat. Pacienți în vârstă zăceau pe saltelele împrăștiate pe podeaua cafenelei, paramedicii se ocupau de alții pe targă, iar o femeie ținea în brațe un bărbat care se odihnea pe o canapea, cu o perfuzie atașată la mână.

„În condiții meteorologice extreme, în principal din cauza vânturilor puternice, s-a depus un efort uriaș pentru a gestiona fronturile de foc care au izbucnit simultan în mai multe părți ale țării”, a declarat luni seara târziu purtătorul de cuvânt al pompierilor, Ioannis Artopios.

Mai multe comunități din regiunea mai largă Evros, în apropiere de granița cu Turcia, au fost evacuate, în timp ce autoritățile au avertizat că riscul unor noi incendii rămâne ridicat în zilele următoare.

„A ajuns în tot satul”, a declarat Alexandros Chrisoulidis, un locuitor de 19 ani din satul Avanta. „Propria noastră casă de acolo, de unde a pornit focul, a ars complet. Nu mai există nimic”, a spus el.

Un locuitor în vârstă de 23 de ani, care și-a dat numele Nikos, a declarat: „Situația este tragică. Tot ceea ce este nevoie acum sunt rugăciunile și ploaia”.

Peste 20.000 de turiști străini au trebuit să fie evacuați de pe insula de vacanță Rodos în luna iulie, deoarece incendiile au ars timp de o săptămână, distrugând hoteluri și stațiuni.

Salvatorii români, în misiune

Un număr de 52 de salvatori români acţionează, marţi, în Grecia pentru localizarea şi stingerea unui incendiu care se manifestă în proximitatea unui spital din localitatea Alexandroupolis.

„Modulul naţional specializat de stins incendii de pădure, care a fost dislocat ieri în sprijinul autorităţilor şi comunităţilor elene, a ajuns în cursul acestei dimineţi în Grecia şi a fost solicitat, deja, la prima intervenţie. Intervenţia modulului României se derulează sub coordonarea ofiţerului elen de legătură, delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Luni, 56 de pompieri, cu zece autospeciale de stingere, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi un autocar au plecat spre Grecia în urma solicitării de asistenţă internaţională, în contextul incendiilor de pădure existente în această ţară.

Intenţia de sprijin din partea României a fost transmisă, în data de 20 august, către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a precizat IGSU.