LIFESTYLE

Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania. TIFF.23 anunță mai mult de 1.000 de invitați

Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania. TIFF.23 anunță mai mult de 1.000 de invitați
sursa foto: Tiff

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, important eveniment cinematografic, debutează vineri cu o gală sold-out la care sunt aşteptaţi peste 3.500 de spectatori. Timp de 11 zile vor fi sute de proiecţii, cine-concerte, expoziţii, concerte, discuţii şi evenimente speciale. La Cluj sunt aşteptaţi peste 1.000 de invitaţi – actori, regizori, producători şi alţi profesionişti din industrie -, pentru o ediţie ce va depăşi 100.000 de spectatori, anunţă organizatorii.

Începe Festivalul Internaţional de Film Transilvania

Sâmbătă, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, va avea loc proiecţia filmului „Încredere” („Confidenza”), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.23 şi omagiat în cadrul secţiunii 3×3. Cu această ocazie, el va primi Premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.

Duminică, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piaţa Unirii pe actriţa Jojo T. Gibbs din „Dogman”, thrillerul despre răzbunare şi izbăvire semnat Luc Besson prezentat în deschiderea oficială a festivalului. Este doar primul eveniment cu intrare liberă găzduit de TIFF Lounge, dintr-o serie foarte generoasă programată pentru cele 10 zile.

„Weekend la castel” înseamnă anul acesta două seri unice. Sâmbătă, la Castelul Bánffy din Bonţida, proiecţia specială a filmului „Metropolis” (r. Fritz Lang), o capodoperă a cinema-ului expresionist, deschide seria de cine-concerte de la TIFF.23. Muzica originală a fost compusă de italienii de la Edison Studio, şi tot ei se ocupă de acompaniamentul muzical. În următoarea seară, acelaşi loc va fi cadrul unei proiecţii nerecomandate celor slabi de înger: „Imperiul simţurilor” (r. Nagisa Oshima), un film erotic din 1976 cenzurat la vremea apariţiei, care rămâne controversat şi în ziua de azi.

TIFF.23 anunță mai mult de 1.000 de invitați

Vineri, au loc vernisajele primelor expoziţii ce vor putea fi descoperite la Muzeul de Artă: „Frânturi”, care prin fotografiile şi interviurile realizate de artista şi activista Ruth Borgfjord aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ şi a persoanelor non-binare, „Căutând sinceritate”, expoziţie de portrete în care fotograful Vlad Braga încearcă să surprindă un moment de vulnerabilitate al subiecţilor, dar şi „Changing environments. Together”, parte din Anula de Ştiinţă Neo Art Connect. În completarea expoziţiei, publicul va putea vedea şi Inima Festivalului, o instalaţie creată din elemente reciclate, amplasată  în Piaţeta Universităţii.

Muzeul de Artă este şi locul unde în aproape fiecare seară de festival vor avea loc concertele unor artişti din zone cât se poate de diverse. Cei care vor urca pe scenă sâmbătă şi duminică sunt Dimitri’s Bats şi Kadjavsi.

Cinematografia şi cultura japoneză sunt în focusul ediţiei TIFF.23 Pe parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piaţa Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor. De neratat în cinematografe: capodopere clasice, precum „Guvernatorul Sansho” (r. Kenji Mizoguchi), „Balada lui Narayama” (r. Shohei Imamura) şi „Poveste din Tokyo” (r. Yasujiro Ozu), trei filme ale maestrului contemporan Ryûsuke Hamaguchi, precum şi unele dintre cele mai incitante producţii nipone recente.

De asemenea, TIFF.23 organizează proiecţii în fiecare seară a festivalului şi în Floreşti, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar şi cine-concerte.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Planta care îți poate aduce profit 1000 de euro pe hectar fără prea mare bătaie de cap. Este considerată cultura regină. Se însămânțează în septembrie și mulți fermieri au dat lovitura cu ea
Planta care îți poate aduce profit 1000 de euro pe hectar fără prea mare bătaie...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Cui aparține, de fapt, terenul de sub casă. Milioane de români sunt în această situație. Puțini știu ce au de făcut
Cui aparține, de fapt, terenul de sub casă. Milioane de români sunt în această situație....
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
BREAKING! Celebru influencer din România, găsit mort în casă. Paznicii au dat alerta
BREAKING! Celebru influencer din România, găsit mort în casă. Paznicii au dat alerta
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Influencerul Andrei Versace, găsit mort în apartamentul său. Detalii șocante
Influencerul Andrei Versace, găsit mort în apartamentul său. Detalii șocante
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...