LIFESTYLE

Incertitudinea economică și creșterea prețurilor nu au frânat pofta de călătorii! Oamenii vor să se plimbe prin lume în continuare (Studiu)

Incertitudinea economică și creșterea prețurilor nu au frânat pofta de călătorii Oamenii vor să se plimbe prin lume în continuare Studiu
SURSĂ FOTO: Ziarul Național

Boom-ul de călătorii post-pandemice nu dau semne de încetinire până la sfârșitul anului viitor, în pofida incertitudinii economice și a scăderii economiilor gospodăriilor și în pofida prețurilor ridicate la biletele de avion, transmite Reuters.

Incertitudinea economică și creșterea prețurilor nu au frânat pofta de călătorii! Oamenii vor să se plimbe prin lume în continuare

În timp ce persistă întrebări cu privire la cât de mult timp vor mai continua consumatorii să se răsfețe, companiile aeriene, hotelurile și analiștii spun că călătoriile au rămas o prioritate de top în loc să fie o achiziție „nice to have”, ca în anii trecuți.

Călătoriile internaționale au ajuns anul acesta la aproximativ 90% din nivelurile anterioare pandemiei, potrivit Asociației Internaționale a Transportului Aerian. Revenirea a fost condusă de vizitatorii din sudul Europei din climatele mai răcoroase, în ciuda temperaturilor în creștere, și a inclus valuri de turiști americani care au zburat în străinătate.

„În urma pandemiei, o serie de oameni și-au resetat prioritățile și s-au concentrat pe cheltuirea de bani pentru călătorii”, a declarat Dan McKone, partener senior la firma de consultanță strategică L.E.K. Consulting.

Această dorință s-ar putea chiar să se întărească anul viitor, potrivit firmei de tehnologie de turism Amadeus, al cărei sondaj recent a arătat că 47% dintre respondenți au declarat că călătoriile internaționale reprezintă o categorie de cheltuieli discreționare de mare prioritate pentru 2023 și 2024, comparativ cu 42% care au clasificat-o ca atare anul trecut. Amadeus a eșantionat călători din Marea Britanie, Franța, Statele Unite, Germania și Singapore.

Aceste tendințe au ridicat câștigurile trimestriale ale companiilor de turism, operatorii de croaziere precum Royal Caribbean (RCL.N) raportând rezultate record în ultimele săptămâni. Operatorii de turism Booking Holdings și Airbnb au declarat că veniturile au crescut cu 27% și, respectiv, 18%, iar transportatorul aerian Delta (DAL.N) și gigantul hotelier Marriott International (MAR.O) au prognozat o cerere puternică în viitor.

Transportatorul german Lufthansa a declarat că rezervările pentru restul anului depășesc în prezent 90% din nivelul de dinaintea pandemiei, iar sezonul de vară se extinde până în octombrie. United Airlines (UAL.O) își extinde acoperirea Pacificului în această toamnă cu noi zboruri către Manila, Hong Kong, Taipei și Tokyo.

Cererea globală va crește în 2023 și 2024

În general, cererea globală de pasageri este estimată să crească cu 22% de la an la an în 2023 și cu 6% în 2024, a anunțat marți serviciul pentru investitori Moody’s. Este puțin probabil ca prețurile biletelor, care în unele cazuri au crescut cu procente de două cifre de la pandemie, să se prăbușească.

„Toată lumea stabilește prețurile împotriva cererii și aceasta este ecuația economică de bază”, a declarat pentru Reuters Jozsef Varadi, directorul general al operatorului aerian economic Wizz Air. „Ne aflăm într-un mediu cu costuri de producție ridicate. Așadar, acest lucru pune presiune asupra prețurilor”.

Hayley Berg, economist principal la agenția de turism online Hopper, a declarat că nu este de așteptat ca călătorii către Europa și Asia să vadă o reducere substanțială a prețurilor în această toamnă. Ea se așteaptă ca tarifele aeriene pe rutele internaționale pe distanțe lungi să rămână ridicate până când oferta va depăși nivelurile de dinaintea pandemiei, cererea se va normaliza și prețurile combustibilului pentru avioane vor scădea în continuare, transmite Reuters.

Punctul slab este reprezentat de călătoriile interne din SUA, deoarece sfârșitul restricțiilor privind testarea COVID-19 a declanșat cererea reținută a americanilor de a-și lua vacanțe în străinătate.

„Au spus la începutul anului: „Uite, voi face acea călătorie internațională pe care am vrut să o facem”, iar acest lucru a creat o mulțime de locuri aglomerate cu americani în Europa”, a declarat pentru Reuters directorul general al Booking Holdings, Glenn Fogel.

SUA au pierdut din numărul de turiști

Călătoriile internaționale de intrare în Statele Unite în luna mai au crescut cu 26% de la an la an, la 5,37 milioane de vizitatori, dar sunt încă cu aproximativ 20% mai mici decât volumele de vizitatori de dinainte de pandemie raportate în mai 2019, potrivit Biroului Național de Călătorii și Turism al SUA. Prețul mediu al biletelor de avion interne este în prezent de 246 de dolari dus-întors, în scădere cu 8% față de 2022, potrivit aplicației de rezervări de călătorie Hopper.

Executivii au declarat că camerele de hotel din SUA s-ar putea scumpi din cauza lipsei de ofertă, dar scăderea cererii ar putea modera acest efect.

„Se așteaptă ca creșterea să rămână mai mare la nivel internațional decât în SUA și Canada, unde asistăm la o revenire la modele sezoniere mai normale”, a declarat directorul financiar al Marriott, Kathleen Oberg.

Privind în viitor, unele grupuri aeriene, precum IAG (ICAG.L), proprietarul British Airways, au declarat că nu este clar dacă cererea poate fi susținută. Analiștii au declarat că economiile tot mai mici ale consumatorilor ar putea provoca o scădere a cheltuielilor dacă inflația nu se va atenua.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă,...