WORLD

Încoronarea lui Charles va avea loc la opt luni de la moartea Reginei Elizabeth II. Care este programul evenimentului

Încoronarea lui Charles va avea loc la opt luni de la moartea Reginei Elizabeth II. Care este programul evenimentului
sursa foto: Arhiva

Încoronarea lui Charles va avea loc la opt luni de la moartea Reginei Elizabeth II. Palatul Buckingham vrea să facă din „acest eveniment istoric” un moment de sărbătoare, care oferă „oportunitatea oamenilor de a se reuni”.

Palatul Buckingham a dezvăluit programul celor trei zile de festivităţi cu ocazia încoronării regelui Charles III: după ceremonia din 6 mai de la Westminster Abbey va avea loc un concert cu o pleiadă de vedete, un „mare prânz naţional” şi iniţiative de promovare a voluntariatului.

Ceremonia de încoronare a lui Charles III va avea loc în dimineaţa zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca şi încoronările anterioare ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, aşa cum spune tradiţia, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum şi un prilej de sărbătoare şi spectacol”, a anunţat Buckingham Palace. Ceremonia „va fi orientată spre viitor, în timp ce va fi plină de tradiţie”. Soţia lui Charles, Camilla, va fi şi ea încoronată.

Ultima încoronare, cea a Elizabethh II, datează din 2 iunie 1953. Pentru prima dată, ceremonia, grandioasă, fusese difuzată la televizor şi urmărită de 27 de milioane de britanici. A durat mai bine de trei ore, în faţa a 8.251 de oaspeţi. Au fost reprezentate oficial 129 de naţiuni şi teritorii.

Mii de manifestări în cele trei zile dedicate evenimentului încoronării

Charles III şi Camilla vor ajunge la Westminster de la Palatul Buckingham într-o procesiune numită „Procesiunea Regelui”. După ceremonie, aceştia se vor întoarce la Buckingham în cadrul „Procesiunii de încoronare”, pentru care li se vor alătura şi alţi membri ai Familiei Regale.

Pentru a încheia această primă zi, regele şi regina consoartă, însoţiţi de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace, pentru a saluta mulţimea.

A doua zi va avea loc un concert la Castelul Windsor, vestul Londrei, cu „staruri muzicale internaţionale şi vedete contemporane”. Concertul va fi difuzat pe BBC. Buckingham nu a menţionat însă numele artiştilor care vor evolua pe scenă.

De asemenea, populaţia va fi invitată pe 7 mai să participe la „marele prânz de încoronare”, la petreceri de cartier pentru „sărbători prietenia”.

Luni, 8 mai, care va fi sărbătoare legală, oamenii vor fi încurajaţi să facă voluntariat. Mişcarea urmăreşte „să adune oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dura dincolo de weekendul încoronării”, a spus palatul.