Inflația din zona euro ar putea scădea mai repede decât se așteaptă în acest an, deoarece creșterea economică va rămâne anemică, au arătat vineri o serie de sondaje și indicatori, ceea ce a întărit pariurile pentru un început anticipat al reducerilor de dobândă ale Băncii Centrale Europene, arată Reuters.
BCE a menținut joi ratele dobânzilor neschimbate și a insistat că până și o discuție despre reduceri de rate este prematură, deoarece presiunile asupra prețurilor nu s-au stins încă pe deplin.
Dar cifrele recente arată că inflația se răcește rapid, creșterea este anemică, iar creșterea împrumuturilor este, în cel mai bun caz, la limita inferioară, după un 2023 excepțional de slab.
Un sondaj cheie al BCE vede acum o inflație de 2,4% în acest an, în scădere față de 2,7% observat în urmă cu trei luni și mult sub 2,7% proiectat de personalul BCE, arată Reuters.
În 2025, creșterea prețurilor ar putea ajunge apoi la o medie de 2,0%, la fața locului față de ținta BCE, se arată în sondajul realizat de Survey of Professional Forecasters, un element-cheie în deliberările de politică ale băncii.
„Cu cât ne îndreptăm mai mult spre 2024, cu atât mai mari sunt șansele unei reduceri a ratei”, a declarat Gediminas Simkus, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.
„Creșterea șanselor este exponențială, nu liniară”, a spus Simkus, calificând o reducere a ratei în 2024 drept o certitudine aproape certă, dar, chiar dacă luna martie nu este data potrivită pentru a începe.
Această retrogradare a perspectivelor privind inflația a fost în concordanță cu concluziile unui sondaj separat privind contactele BCE cu corporațiile și se potrivește cu opiniile exprimate de mulți economiști de pe piață.
„Contactele au raportat că creșterea prețurilor de vânzare a rămas moderată în trimestrul al patrulea din 2023, fiind așteptată o oarecare relaxare suplimentară pe termen scurt”, a precizat BCE.
Mulți economiști susțin că BCE este excesiv de pesimistă în ceea ce privește inflația, deoarece creșterea slabă, moderarea prețurilor materiilor prime, creșterea salariilor mai mică decât se temea și impactul majorărilor anterioare ale ratelor, toate acestea indică faptul că creșterea prețurilor va reveni la ținta de 2% a BCE mai devreme decât proiecția sa pentru 2025.
Într-adevăr, sondajul meteorologilor vede o creștere economică anemică în acest an, iar PIB-ul este prevăzut să se extindă cu 0,6% în 2024, mai puțin decât cele 0,9% observate în prognoza anterioară. În 2025, aceștia văd o creștere de 1,3%, în scădere de la 1,5%.
Noile cifre privind împrumuturile au fost, de asemenea, în concordanță cu imaginea generală a unei creșteri scăzute care alimentează dezinflația. Împrumuturile acordate corporațiilor au crescut cu doar 0,4% în decembrie, în timp ce creșterea împrumuturilor pentru gospodării a încetinit la 0,3% de la 0,5%.
Deși aceste cifre indică o activitate slabă, cifrele referitoare la corporații au inclus o parte bună, în sensul că volumul lunar al împrumuturilor a fost cel mai mare din ultimul an.
Cu toate acestea, sondajul corporativ a indicat o stagnare economică continuă.
„Contactele au descris o imagine în mare parte neschimbată a unei activități care va stagna sau se va contracta ușor în trimestrul al patrulea din 2023, cu o redresare mică sau deloc așteptată în primul trimestru din 2024”, a precizat BCE.
Pe termen mai lung, definit ca fiind anul 2028, sondajul realizat de specialiștii în prognoze estimează o creștere a prețurilor de 2,0%, în scădere față de prognoza anterioară de 2,1%.
Zona euro nu ar trebui să își înarmeze propria monedă într-un conflict global, deoarece acest lucru ar putea în cele din urmă să o submineze, a declarat vineri un influent responsabil politic al Băncii Centrale Europene, chiar în momentul în care UE se gândea să confiște activele statului rus.
Oficialii europeni dezbat de luni de zile dacă să confiște activele rusești înghețate, inclusiv rezervele băncii centrale, pentru a folosi banii pentru a finanța reconstrucția Ucrainei. Însă unii sunt îngrijorați că repercusiunile mai ample ale unei astfel de acțiuni, de la represalii la pierderea încrederii în activele europene, vor depăși cu mult câștigul, mai arată Reuters.
„Înarmarea unei monede reduce în mod inevitabil atractivitatea acesteia și încurajează apariția unor alternative”, a declarat guvernatorul Băncii Italiei, Fabio Panetta, într-un discurs, fără a se referi direct la Rusia. „Totuși, această putere trebuie folosită cu înțelepciune, deoarece relațiile internaționale fac parte dintr-un „joc repetat”.”
UE, Statele Unite, Japonia și Canada au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale rusești în 2022, când Rusia a invadat Ucraina. Aproximativ 200 de miliarde de dolari din această sumă sunt deținute în Europa, în principal în casa de compensare belgiană Euroclear.