O alertă meteo ANM este în vigoare în această perioadă alături de mai multe coduri galbene de vânt și vijelii. De asemenea, în România revin praful saharian. Vedeți mai jos cum va fi vremea în zilele următoare în București și în restul țării.
ANM a emis un cod galben, de vijelii de această dată, care a intrat în vigoare luni dimineață, la ora 9.00, și este valabil până marți, la ora 06.00.
Meteorologii anunță instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului.
În intervalul menționat vor fi averse în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în zonele montane aferente (Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali), pe alocuri însoțite de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor fi cantități de apă local de 10…15 l/mp și izolat de peste 25…30 l/mp. Izolat va cădea grindină.
Vor fi intensificări ale vântului, local și temporar în vestul, centrul și estul teritoriului, în general cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor fi de 60…80 km/h.
De asemenea, un alt cod galben de vânt este valabil de luni dimineață, de la ora 9.00, până luni seara, la ora 21.00. În Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali și Munții Banatului vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80…100 km/h.
Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Cerul va fi temporar noros, iar probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 16…18 grade și cea minimă de 4…6 grade. Luni, vremea va deveni deosebit de caldă pentru această dată. Temperatura maximă va fi de 19…21 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 8 grade. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab și moderat.
Și marți în Capitală vremea se va menţine deosebit de caldã pentru aceastã datã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri noaptea când temporar va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 23 de grade, iar minima va fi de 10…11 grade.
Praful saharian a ajuns din nou în România. În perioada 23-27 martie 2025, România va fi afectată de un fenomen meteorologic neobișnuit, cauzat de transportul de praf saharian din nordul Africii, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Potrivit comunicatului emis de ANM, circulația predominant sud-vestică a aerului va favoriza avansul unei mase de aer încărcate cu particule de praf saharian către sud-estul Europei, inclusiv către sudul țării.
Aceste depuneri de praf vor deveni vizibile în timpul precipitațiilor, iar ploaia va favoriza dispersia particulelor în aer, creând un fenomen spectaculos și neobișnuit pentru regiune. Specialiștii ANM atrag atenția că, în zonele unde va ploua, praful de origine sahariană va putea fi observat pe sol sau pe vehicule, iar fenomenul va afecta, în special, sudul și sud-estul României. Deși praful saharian nu este periculos pentru majoritatea oamenilor, există riscuri pentru persoanele cu probleme respiratorii sau pentru cei care petrec mult timp în aer liber.
Luni, vremea va fi deosebit de caldã pentru aceastã datã, astfel cã temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 22 de grade, iar cele minime între 3 şi 11 grade. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în zonele montane aferente (Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali) unde vor fi averse, pe alocuri însoţite de descãrcãri electrice şi izolat de cãderi de grindinã.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor fi cantitãţi de apã local de 10…15 l/mp şi izolat de peste 25…30 l/mp. În restul ţãrii, cerul va fi temporar noros şi doar izolat va ploua slab. Vântul va avea intensificãri în Banat, sudul Crişanei, în Carpaţii Meridionali şi în Munţii Banatului cu viteze de 50…70 km/h, iar la altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80…100 km/h. În restul teritoriului, vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri ziua în Moldova, sudul Transilvaniei şi nordul Dobrogei. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri va fi ceaţã.
Marți, vremea se va menţine deosebit de caldã pentru aceastã datã. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, temporar cu înnorãri în vestul, nordul şi centrul ţãrii unde local vor fi averse şi descãrcãri electrice. Seara şi noaptea, nebulozitatea se va accentua şi va ploua în majoritatea zonelor. Izolat cantitãţile de apã vor depãşi 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri în zona montanã înaltã. Temperaturile maxime se vor situa între 15 şi 25 de grade, iar cele minime între 3 şi 12 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat va fi ceaţã.