LIFESTYLE

Inteligența Artificială ajută Vaticanul. Microsoft a recreat Basilica Sfântul Petru | VIDEO

Inteligența Artificială ajută Vaticanul. Microsoft a recreat Basilica Sfântul Petru | VIDEO
Sursă foto: captură video

Vaticanul folosește inteligența artificială și reconstruiește Basilica Sfântul Petru, cu ajutorul Microsoft. Proiectul permite vizitatorilor virtuali să exploreze monumentul și sprijină eforturile de conservare prin identificarea problemelor structurale înainte de Jubileul din 2025.

Inteligența Artificială ajută Vaticanul

Vaticanul și Microsoft au prezentat o recreere digitală extraordinară a Bazilicii Sfântul Petru, combinând inteligența artificială de ultimă generație cu o moștenire veche de secole pentru a aduce celebrul monument în domeniul digital.

Replica 3D, creată din 400.000 de imagini de înaltă rezoluție luate de drone, camere și lasere pe o perioadă de patru ani, permite acum oamenilor din întreaga lume să exploreze online acest reper religios foarte apreciat.

„Este literalmente unul dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic și mai sofisticate proiecte de acest gen care a fost realizat vreodată”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, în cadrul unei conferințe de presă la Vatican în care a fost prezentat proiectul, conform Euronews.

Click to display the embedded YouTube video

facade placeholder

 

Proiectul a fost lansat înainte de Jubileul Vaticanului din 2025, un an sfânt în care se așteaptă ca peste 30 de milioane de pelerini să treacă prin Poarta Sfântă a bazilicii, pe lângă cei 50 000 care o vizitează într-o zi obișnuită.

Papa Francisc s-a minunat de tehnologia modernă

Replica 3D ultraprecisă, dezvoltată în colaborare cu compania de conservare digitală Iconem, încorporează 22 petabytes de date – suficient pentru a umple cinci milioane de DVD-uri – a declarat Smith.

Papa Francisc a făcut apel la utilizarea etică a inteligenței artificiale și a folosit mesajul său mondial anual pentru pace din acest an pentru a îndemna la un tratat internațional care să o reglementeze, susținând că tehnologia lipsită de valorile umane de compasiune, milă, moralitate și iertare a fost prea mare.

Suveranul Pontif a mulțumit echipei Microsoft și lucrătorilor bazilicii responsabili pentru proiect și s-a minunat de modul în care tehnologia modernă ajută la răspândirea unei credințe străvechi și la conservarea unei părți din patrimoniul mondial, care sărbătorește cea de-a 400-a aniversare a consacrării sale în 2026.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele