Într-un proiect de știință comun, cercetătorii din Suedia și Japonia au inventat au creato sticlă care poate produce curent electric atunci când este expusă la lumină. Pe viitor cercetătorii susțin că sticla inteligentă poate înlocui celebrele panouri solare.
Proiectul folosește un fascicol de laser care gravează un circuit pe suprafață sticlei și generează astfel un cristal semiconductor. Invenția poate înlocui celebrele panouri solare clasice oferind în același timp o alternativă eficientă pentru locuințele oamenilor.
Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Tokyo și de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne au folosit un laser cu femtosecunde pentru a grava un circuit pe suprafața sticlei, și astfel a apărut în mod surprinzător un cristal semiconductor.
Descoperirea a fost raportată în revista de specialitate Physical Review Applied. Interesant este faptul că sticla inteligentă se transformă într-un material activ care poate trasmite curent electric, similar unui semiconductor.
Yves Bellouard, directorul laboratorului Galatea a spus că tehnologia este surprinzătoare și inovatoare dat fiind faptul că are capacitatea de a modifica un material fără aditivi suplimentari. Proiectul comun a presupus utilizarea sticlei de telurit, care, de regulă, se folosește în producția fibrelor optice, potrivit stiripesurse.ro.
Cristalul semiconductor a fost descoperit involuntar de Goezden Torun, un student care experimentat laserul cu femtosecunde pe sticla de telurir în laboratorul lui Bellouard.
Circuitul inscripționat cu laserul pe suprafața sticlei a determinat generarea unui curent electric ca o formă de răspuns la lumina ultravioletă și vizibilă. Tetsuo Kishi, profesor asociat la Institutul de Tehnologie din Tokyo a subliniat potențialul uriaș al tehnologiei care transformă sticla dintr-un material pasiv care doar lasă să treacă lumina într-un material activ cu proprietăți asemănătoare semiconductorilor.
Profesorul Kishi a sugerat posbilitate de modifica structura sticlei astfel încât se devină mai ușoară și mai subțire. Deși proiectul este la fază de cercetare, oamenii de știință sunt optimiști în privința ultilizărilor viitoare.
Tehnologia ar putea fi montată pe ferestrele acoperite parțial cu sticla inteligentă de telurit. Noua invenție ar putea servi ca sursă de energie curată, reducându-se astfel dependența de combustibilii tradiționali.