BUSINESS

Investiție de peste 20 de milioane de lei într-o comună cu 4000 de locuitori. Cum arată noul port din Jurilovca

Investiție de peste 20 de milioane de lei într-o comună cu 4000 de locuitori. Cum arată noul port din Jurilovca
31 mai 2023 | 19:05

Investiție de peste 20 de milioane de lei într-o comună cu 4000 de locuitori. Este vorba despre localitatea Jurilovca, din județul Tulcea, despre care, în anii trecuți, se știa doar că este ”o așezare unde trăiesc lipoveni”. În ultima vreme, însă,  comuna a devenit o destinație turistică tot mai căutată.

Jurilovca e preferată atât de amatorii de vacanțe în Deltă (este situată pe malul Complexului Lagunar Razim-Sinoe), practic o ”poartă către Delta Dunării), dar și de turiștii care preferă marea, dat fiind faptul că din localitate se poate ajunge, în doar 30 de minute cu barca, la celebra plajă Gura Portiței.

Investiție de peste 20 de milioane de lei într-o comună cu 4000 de locuitori. Port și zonă de agrement ”de fițe”

Jurilovca avea amenajat un port, dar care, cu timpul, a început să fie ”sufocat” de cererile pentru locurile de acostare. Primul port turistic din Jurilovca a fost amenajat după anul 2012, dar, odată ce comuna a început să se dezvolte și a devenit o atracție turistică în sine, autoritățile au decis să caute surse de finanțare pentru amenajarea unui al doilea port, mai mare.

Cu aproximativ 4 ani în urmă s-a creionat ideea construirii unui nou port, care să  ofere mai multe spații de acostare pentru localnici, turiști și, nu în ultimul rând, pescari.

O dată cu noul port, a fost creată și o zona de agrement, un loc unde oamenii să petreacă timp în imediata vecinătate a apei, cu o priveliște încântătoare.

Pentru construirea noului port a fost accesată o finanțare europeană, prin POR 2014-2020, valoarea proiectului fiind de 18.434.666,08 de lei.

Cea mai mare investiție din fonduri europene din Jurilovca

Încă din faza de construcție, numărul de cereri pentru locuri de acostare a fost atât de mare, încât s-a accesat o finanțare suplimentară, prin FLAG Delta Dunării, în valoare de 994.364 de lei, pentru achiziționarea unor pontoane mobile care vor spori capacitatea portului.

Astfel, noul port turistic din Jurilovca va avea o capacitate finală de 180 de locuri de acostare, împărțite într-o zonă pentru pescari și una pentru turiști și locuitorii zonei, iar investiția finală ajunge la 19.429.030 de lei, ce mai mare investiție în infrastructură, din fonduri europene, realizată până acum în comuna Jurilovca.

Inaugurare cu …cântec și drone

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, a lansat deja invitația pentru participarea, pe 17 iunie, la inaugurarea noului port turistic. Nu doar portul este cel mai modern din Dobrogea, ci și spectacolul va fi unul care aduce în fața publicului cele mai moderne tehnologii ale show-urilor de lumini.

De la ora 22.00, peste 200 de drone vor spune, timp de 7 minute, povestea pescarilor lipoveni, a riscurilor pe care și le asumă aceștia atunci când pleacă în larg, la pescuit, și a emoțiilor soțiilor lor, care îi așteaptă să se întoarcă teferi acasă, mai ales în zilele în cale marea sau lacul Razelm sunt lovite de furtună.

Nicu Alifantis, unul dintre cei mai iubiți muzicieni români, care anul acesta sărbătorește 50 de ani de carieră, a compus special pentru acest spectacol muzica ce va însoți show-ul de drone.

„Întoarcerea în port”, capodopera de 7 minute pe care se va desfășura show-ul de drone, a fost inspirată și de cântecele locale, Nicu Alifantis venind la Jurilovca pentru a înregistra părți ale compoziției alături de corul Juraveli.

În port se vor găsi standuri la care gurmanzii pot degusta gastronomia locală, dar și standuri ale meșteșugarilor și producătorilor locali. Pe scena amplasată în noul port vor concerta, pe parcursul zilei, Nicu Alifantis & Zan, Radu Captari, Millenium și corurile comunităților din Jurilovca.