Israelul a nivelat vineri un cartier din nordul Fâșiei Gaza, după ce a dat familiilor un avertisment de jumătate de oră pentru a fugi și a lovit o biserică creștină ortodoxă în care se adăpostiseră alții, în timp ce a precizat că se așteaptă în curând un ordin de invadare a Fâșiei Gaza, transmite Reuters.
UPDATE: Ultimul bilanț oficial al războiului
Cel puţin 4.137 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, în timp ce bilanţul victimelor provocate pe teritoriul israelian de atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie depăşeşte 1.400 potrivit autorităţilor israeliene, informează agenţiile AFP şi EFE.
Numărul răniţilor depăşeşte 13.000 de partea palestiniană şi 4.300 de cea israeliană, conform aceloraşi bilanţuri, care precizează că victimele sunt cele mai multe în rândul civililor.
Secretarul general al Națiunilor Unite a vizitat punctul de trecere dintre Fâșia Gaza asediată și Egipt și a declarat că ajutorul umanitar trebuie să fie permis cât mai curând posibil.
Israelul a jurat să elimine gruparea islamistă Hamas care conduce Gaza, după ce, la 7 octombrie, atacatorii săi au pătruns prin gardul de protecție care înconjoară enclava și au devastat orașele și kibuzele israeliene, ucigând 1.400 de persoane, în principal civili.
„Vedeți Gaza acum de la distanță, în curând o veți vedea din interior. Comanda va veni”, a declarat joi ministrul apărării Yoav Gallant în fața trupelor adunate la granița cu Gaza.
Israelul a bombardat Gaza cu atacuri aeriene și a pus cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei sub un asediu total, interzicând transporturile chiar și de alimente, combustibil și provizii medicale. Din 7 octombrie, cel puțin 4.137 de palestinieni au fost uciși și 13.000 au fost răniți în Gaza în urma loviturilor israeliene din 7 octombrie, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății.
ONU spune că peste un milion de persoane au rămas fără adăpost.
Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului, principala confesiune creștină palestiniană, a declarat că forțele israeliene au lovit Biserica Sfântul Porfirie din orașul Gaza, unde sute de creștini și musulmani au căutat refugiu.
O înregistrare video de la fața locului a arătat un băiat rănit care era transportat noaptea dintre dărâmături. Un lucrător al apărării civile a declarat că două persoane de la etajele superioare au supraviețuit; cele de la etajele inferioare au fost ucise, iar trupurile lor se aflau încă printre dărâmături.
„Au simțit că vor fi în siguranță aici. Au venit de sub bombardament și distrugere și au spus că vor fi în siguranță aici, dar distrugerea i-a urmărit”, a strigat un bărbat.
Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 18 palestinieni creștini au fost uciși. Biserica nu a comunicat imediat un bilanț final al victimelor. Aceasta a declarat că luarea ca țintă a bisericilor care au fost folosite ca adăposturi pentru persoanele care fugeau de bombardamente a fost „o crimă de război care nu poate fi ignorată”.
Armata israeliană a declarat că o parte a bisericii a fost avariată în urma unei lovituri asupra unui centru de comandă al militanților și că analizează incidentul.
Israelul a cerut deja tuturor civililor să evacueze jumătatea nordică a Fâșiei Gaza, care include orașul Gaza. Mulți oameni nu au plecat încă, spunând că se tem să nu piardă totul și că nu au unde să se ducă în siguranță, zonele din sud fiind, de asemenea, atacate.
În Zahra, un oraș din nordul Fâșiei Gaza, locuitorii au declarat că întregul lor cartier, format din aproximativ 25 de clădiri de apartamente, a fost ras de pe fața pământului.
La micul dejun au primit mesaje de avertizare israeliene pe telefoanele mobile, urmate zece minute mai târziu de un mic atac cu dronă care a marcat mesajul. După alte 20 de minute, avioanele de război F-16 au doborât clădirile în explozii uriașe și nori de praf.
„Tot ceea ce am visat vreodată și am crezut că am realizat a dispărut. În acel apartament era visul meu, amintirile mele cu copiii mei și cu soția mea, era mirosul de siguranță și dragoste”, a declarat Ali, un locuitor al cartierului, pentru Reuters prin telefon, refuzând să își dea numele complet de teama represaliilor.
Biroul pentru afaceri umanitare al Națiunilor Unite a declarat că peste 140.000 de locuințe – aproape o treime din totalul locuințelor din Gaza – au fost avariate, iar aproape 13.000 au fost complet distruse.
Atenția internațională s-a concentrat asupra primirii ajutoarelor în Gaza prin singurul punct de acces care nu este controlat de Israel, punctul de trecere Rafah către Egipt. Președintele SUA, Joe Biden, care a vizitat miercuri Israelul, a primit din partea Israelului promisiunea de a permite transporturi limitate din Egipt, cu condiția ca ajutorul să fie monitorizat pentru a împiedica orice ajutor să ajungă la Hamas.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat punctul de control de pe partea egipteană și a cerut ca un număr semnificativ de camioane să intre în Gaza în fiecare zi, iar controalele să fie rapide și pragmatice.
„Ne angajăm în mod activ cu toate părțile pentru a ne asigura că sunt ridicate condițiile de livrare a ajutoarelor”, a spus el.
Până în prezent, liderii occidentali și-au oferit în mare parte sprijinul pentru campania Israelului împotriva Hamas, deși există o neliniște tot mai mare cu privire la situația dificilă a civililor din Gaza.
Biden a ținut joi un discurs televizat în care a cerut un ajutor militar de miliarde de dolari pentru Israel în vederea combaterii Hamas. Dar el a mai spus: „Nu putem ignora umanitatea palestinienilor nevinovați care vor doar să trăiască în pace și să aibă oportunități”.
Ministerul Apărării a ordonat evacuarea locuitorilor din cel mai mare oraș israelian de lângă granița libaneză, Kiryat Shmona. Confruntările de la granița dintre Israel și mișcarea libaneză Hezbollah au fost cele mai sângeroase de la războiul în toată regula din 2006.
În Cisiordania, ministerul palestinian al sănătății a declarat că 13 persoane au fost ucise, inclusiv cinci copii, când trupele israeliene au efectuat un raid și au solicitat atacuri aeriene asupra taberei de refugiați Nur Shams de lângă Tulkarm.
Teritoriul, unde palestinienii au o autonomie limitată sub ocupație militară israeliană, a cunoscut cele mai sângeroase confruntări de la sfârșitul celei de-a doua revolte Intifada, în 2005.