Israelul acuzat de ”crime împotriva umanității”. Organizația Human Rights Watch (HRW) a prezentat joi un raport din care reiese că ordinele repetate de evacuare din partea armatei israeliene în Fâşia Gaza duc la strămutarea forţată a populaţiei, ceea ce echivalează cu o „crimă de război”.
În raport, organizația non-guvernamentală critică ordinele repetate de evacuare emise de armata israeliană în Fâșia Gaza, susținând că acestea determină strămutarea forțată a populației civile. HRW argumentează că aceste acțiuni ar putea fi considerate o „crimă de război” conform dreptului internațional umanitar, având în vedere efectul devastator pe care îl au asupra locuitorilor din regiune.
„Human Rights Watch a strâns dovezi potrivit cărora oficiali israelieni… comit crima de război a transferului forţat” al civililor, se arată în raport.
„Acţiunile Israelului par, de asemenea, să îndeplinească definiţia curăţării etnice” în zonele în care armata a ordonat palestinienilor să plece şi unde aceştia nu se vor putea întoarce.
Autorităţile israeliene afirmă că fac apel la locuitorii unor părţi întregi ale enclavei palestiniene să le părăsească din cauza unor imperative militare şi spun că astfel participă la protecţia civililor.
„Israelul ar trebui să demonstreze în fiecare caz că strămutarea civililor este singura opţiune posibilă” pentru a respecta dreptul internaţional umanitar, notează Nadia Hardman, cercetător la HRW. „Israelul nu se poate baza pur şi simplu pe prezenţa unor grupuri armate pentru a justifica strămutarea civililor”, a continuat ea.
Purtătorul de cuvânt al HRW pentru Orientul Mijlociu, Ahmed Benchemsi, a adăugat că „să faci în mod sistematic nelocuibile mari părţi din Gaza” constituie o „epurare etnică”, potrivit Agerpres.
În luna octombrie, ONU a stabilit la 1,9 milioane numărul locuitorilor din Fâşia Gaza strămutaţi de război. Populaţia totală era estimată la aproximativ 2,4 milioane de locuitori la începutul războiului, în octombrie anul trecut. Potrivit HRW, autorităţile israeliene orchestrează aceste deplasări şi se asigură că unele zone afectate „rămân permanent golite”.
Raportul de 170 de pagini al ONG-ului american se concentrează pe două zone pe care israelienii le numesc coridoarele Neztarim şi Philadelphia. Acestea au fost, potrivit HRW, „rase, extinse şi curăţate” de către armata israeliană pentru a crea zone tampon din motive de securitate. Primul coridor, care taie Fâşia Gaza de la est la vest, se întinde acum între oraşul Gaza şi Wadi Gaza pe o lăţime de peste 4 km, potrivit raportului. Aproape toate clădirile au fost demolate, a precizat Nadia Hardman în timpul unei prezentări făcute presei. Al doilea coridor trece de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat că armata trebuie să continue să o controleze.
Ceea ce fac autorităţile israeliene în Gaza este ceea ce face un grup etnic sau religios pentru a expulza palestinienii, un alt grup etnic sau religios, din zonele situate în interiorul Gazei prin mijloace violente”, a spus HRW.
Raportul se bazează pe discuţii cu locuitorii din Fâşia Gaza, imagini din satelit şi date publice, toate colectate până în august 2024, şi nu ţine cont de ofensiva israeliană care se desfăşoară în nordul Fâşiei Gaza de mai bine de o lună şi care a forţat cel puţin 100.000 de persoane să părăsească cele mai nordice localităţi şi să se deplaseze în oraşul Gaza şi împrejurimile sale, potrivit purtătoarei de cuvânt a agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Louise Wateridge.