WORLD

Israelul se pregătește pentru „atacuri necruțătoare”. IDF a arătat presei străine înregistrări video și fotografii cu terorile filmate chiar de Hamas 

Israelul se pregătește pentru atacuri necruțătoare. IDF a arătat presei străine înregistrări video și fotografii cu terorile filmate chiar de Hamas 
Sursa foto: India Today

Israelul, prin armata sa, a declarat că se pregătește pentru „atacuri necruțătoare” pentru a dezmembra Hamas, în timp ce fostul președinte american Barack Obama a avertizat că „orice strategie militară israeliană care ignoră costurile umane s-ar putea întoarce împotriva sa în cele din urmă”, transmite Reuters.

Mai mult, guvernul israelian spune că a dezvăluit presei imagini oribile colectate din diverse surse pentru a combate „negarea de tip Holocaust” a masacrelor comise de Hamas în sudul Israelului, scrie Times of Israel.

Numărul morților din Gaza a depășit 5.000 de persoane

Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că numărul morților din Gaza a depășit 5.000 în două săptămâni de lovituri aeriene israeliene ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care gruparea militantă islamistă a ucis peste 1.400 de persoane. Armata israeliană a declarat că a lovit peste 320 de ținte din Gaza în ultimele 24 de ore, inclusiv un tunel care adăpostea luptători Hamas, zeci de posturi de comandă și de observare, precum și poziții de lansatoare de mortiere și de rachete antitanc. Armata israeliană a declarat că a lovit o țintă Hamas din tabăra de refugiați Al-Shati din Gaza, care, potrivit Ministerului Sănătății din enclava palestiniană, a ucis sau rănit zeci de persoane luni târziu.

Israelul a bombardat luni sute de ținte din aer în Gaza, în timp ce soldații săi au luptat cu militanții Hamas în timpul raidurilor în fâșia palestiniană asediată, unde civilii sunt blocați în condiții chinuitoare. Hamas a eliberat luni două femei israeliene dintre cei peste 200 de ostatici luați în timpul asaltului din 7 octombrie. Acestea au fost al treilea și al patrulea ostatic eliberat.

Șeful Statului Major israelian, generalul-locotenent Herzi Halevi, a emis o declarație în care sugerează că Israelul nu are nicio intenție de a-și reduce loviturile asupra Fâșiei Gaza dens populate și sugerează că este bine pregătit pentru un asalt terestru.Publicitate – Derulați pentru a continua

„Vrem să aducem Hamas la o stare de dezmembrare completă”, a declarat Halevi la sfârșitul zilei de luni. „Calea este o cale a atacurilor neîncetate, care dăunează Hamas peste tot și în orice mod.

„Suntem bine pregătiți pentru operațiunile terestre din sud”, a adăugat el, referindu-se la sudul Israelului, care se învecinează cu Gaza. „Trupele care au mai mult timp la dispoziție sunt mai bine pregătite și asta facem acum”.

Eliberarea ostaticilor, extrem de importantă

În public, Statele Unite au subliniat dreptul Israelului de a se apăra, dar două surse familiare cu această chestiune au declarat că Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat au intensificat apelurile private la prudență în conversațiile cu israelienii. O prioritate a Statelor Unite este de a câștiga timp pentru negocieri în vederea eliberării altor ostatici, au declarat sursele, care au vorbit înainte ca eliberarea ostaticilor să fie anunțată luni, scrie Reuters.

Întrebat despre posibilitatea unei încetări a focului, președintele american Joe Biden a declarat: „”Ar trebui ca acești ostatici să fie eliberați și apoi putem discuta”.”

De asemenea, Barack Obama, într-un comentariu rar făcut de un fost președinte american cu privire la o criză de politică externă, a emis o declarație scrisă prin care a avertizat Israelul să nu provoace atât de multe victime civile în represaliile împotriva Hamas încât să alieneze generații de palestinieni.

„Orice strategie militară israeliană care ignoră costurile umane s-ar putea întoarce în cele din urmă împotriva noastră. Deja, mii de palestinieni au fost uciși în bombardamentele din Gaza, mulți dintre ei copii. Sute de mii au fost forțați să își părăsească locuințele”, a spus Obama într-o declarație postată pe rețelele de socializare.

Nu a fost imediat clar dacă Obama și-a coordonat declarația cu Biden, care a fost vicepreședintele său privind Israelul.

„Decizia guvernului israelian de a tăia alimentele, apa și electricitatea unei populații civile captive amenință nu doar să agraveze o criză umanitară în creștere”, a adăugat el.

„Ar putea înăspri și mai mult atitudinile palestiniene pentru generații, eroda sprijinul global pentru Israel, face jocul dușmanilor Israelului și subminează eforturile pe termen lung pentru a obține pacea și stabilitatea în regiune”, a scris el în declarația publicată în Medium, care a condamnat, de asemenea, atacul Hamas și a reiterat sprijinul său pentru dreptul Israelului de a se apăra.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a planificat să participe marți la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Orientul Mijlociu, deși nu era clar ce măsuri, dacă vor fi luate, ar putea fi luate de consiliu, ale cărui cinci puteri cu drept de veto par să fie divizate.

Terorile Hamas, prezentate de IDF jurnaliștilor

Guvernul israelian a prezentat luni, pentru 200 de membri ai presei străine, aproximativ 43 de minute de scene cutremurătoare de crimă, tortură și decapitare din timpul atacului Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, în care au fost ucise peste 1.400 de persoane, inclusiv înregistrări video neprelucrate de pe camerele de supraveghere ale teroriștilor.

Guvernul a declarat că a decis să le arate jurnaliștilor o parte din documentația colectată pentru a risipi ceea ce un purtător de cuvânt a caracterizat drept „un fenomen asemănător cu negarea Holocaustului, care are loc în timp real”, în condițiile în care în întreaga lume au apărut îndoieli cu privire la unele dintre cele mai îngrozitoare atrocități comise de Hamas, arată Times of Israel.

Jurnaliștilor nu li s-a permis să înregistreze proiecția, care a avut loc într-o bază militară închisă. Imaginile au fost colectate din înregistrări de apeluri telefonice, camere de securitate, camere de corp ale teroriștilor Hamas, camere de bord ale victimelor, conturi de socializare ale Hamas și ale victimelor, precum și videoclipuri realizate cu telefonul mobil de către teroriști, victime și primii respondenți. Peste 1.000 de civili au fost măcelăriți de teroriști și cel puțin 224 de persoane au fost răpite.

Într-o pereche de înregistrări video care au fost proiectate, teroriștii Hamas sunt văzuți îmbrăcați în uniforme FDI, semnalizând mașinile care trec și apoi împușcând ocupanții acestora.

Cadavrele sunt târâte din vehicule și lăsate în mijlocul drumului după ce teroriștii le scotocesc prin bunuri și, în unele cazuri, fură mașinile pline de sânge și de gloanțe.

Într-o altă înregistrare video, primii respondenți sunt văzuți turnând apă îmbuteliată peste cadavrele încă fierbinți, în speranța de a stinge rămășițele.

Într-un altul, un bărbat se zbate pe jos, sângerând din stomac, în timp ce un terorist încearcă în mod repetat să îl decapiteze cu un echipament agricol. Bărbatul pare a fi din Asia de sud-est, posibil unul dintre lucrătorii agricoli străini din Israel.

Într-un alt clip, de după asalt, o israeliană este văzută încercând să își dea seama dacă cadavrul unei femei parțial ars, cu capul mutilat, este cel al unui membru al familiei. Rochia femeii moarte este trasă până la brâu, iar chiloții i-au fost scoși.

Israelul nu le-a dat voie jurnaliștilor să înregistreze în sala respectivă

Generalul-maior Mickey Edelstein, care a informat reporterii după vizionare, a declarat că „avem dovezi” de viol, dar „nu le putem împărtăși”, refuzând să ofere mai multe detalii.

Într-un segment video în două părți, înregistrat în două comunități israeliene din apropierea graniței cu Gaza, o cameră de securitate a unei locuințe arată cum un tată își ia în brațe cei doi fii mai mici pentru a fugi la adăpostul lor antiatomic în aer liber, cei trei abia treziți din pat și toți încă în lenjerie intimă.

La câteva momente după ce au intrat în presupusa siguranță, pe ecran apare o mână care aruncă o grenadă după familie. Tatăl moare, iar băieții ies, acoperiți de sângele lui.

„Tata e mort, nu a fost o glumă”, spune unul dintre ei după ce fug înapoi în casă. „Știu, am văzut-o”, răspunde fratele său, strigând mai târziu: „De ce sunt în viață?”.

În cel de-al doilea segment, capturat prin intermediul unei aplicații de înregistrare a apelurilor de pe telefonul victimei, un alt fiu ajunge la un alt tată. „Tată, am ucis 10 cu mâinile goale”, îi spune entuziasmat teroristul tatălui său din Gaza. „Sângele lor este pe mâinile mele, lasă-mă să vorbesc cu mama”.

„Te rog să fii mândru de mine, tată”, adaugă el.

Identificat de tatăl său ca fiind Mahmoud, teroristul spune că își sună familia de pe telefonul unei evreice pe care tocmai a ucis-o și îi imploră să verifice mesajele sale de pe WhatsApp pentru mai multe documente.

De asemenea, armata a retras imagini din interiorul Fâșiei Gaza care au fost încărcate pe rețelele de socializare în ziua atacului. Într-o înregistrare video, un soldat FDI însângerat este scos dintr-o mașină – nu este clar dacă este viu sau mort – aruncat la pământ și lovit cu piciorul și bătut de o mulțime palestiniană locală.

Într-un altul, o tânără – dezvăluită de presa israeliană ca fiind un soldat în vârstă de 19 ani – poartă pantaloni de trening însângerați în timp ce este târâtă din portbagajul unei mașini, într-un cor de aplauze. Un bărbat strigă în engleză: „Sunteți în Gaza!”.

Comparații între Hamas si ISIS

În fața presei, purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul identifică Hamas cu Statul Islamic (sau ISIS) încă din 7 octombrie, în primul rând din cauza metodelor grupului terorist din Gaza.

„Când spunem că Hamas este ISIS, nu este un efort de branding”, a spus Hagari.

„Spunem ISIS în sensul că – elementele mediatice [ale Hamas], cruzimea și barbaria sunt elemente ISIS”, a spus el. El a remarcat, de asemenea, „îndrumarea manuscriselor” găsite asupra teroriștilor Hamas uciși și capturați, a căror forță principală provenea din unitatea de comando Nukhba a grupului.”Este această idee că ar lua toate măsurile, [chiar] împotriva islamului, pentru a nu permite existența israelienilor, oriunde s-ar afla, [inclusiv] beduini, arabi israelieni, străini”, a spus Hagari.”De ce își ia o persoană un GoPro [la un astfel de atac]?”, a continuat purtătorul de cuvânt militar.

„Pentru că este mândru de ceea ce face”.

„Este vorba de îndoctrinare, iar dacă îndoctrinarea este de a comite crime împotriva umanității, nu este doar problema Israelului”, a adăugat Hagari, făcând aluzie la un război occidental mai larg împotriva terorii islamice fundamentaliste.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru șoferii care încalcă regulile la munte. Legea s-a schimbat
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru șoferii care încalcă regulile la munte. Legea...
Cine este, de fapt, Babasha, manelistul care a urcat pe scenă la concertul Coldplay. A fost numărul 1 în trending pe Youtube
Cine este, de fapt, Babasha, manelistul care a urcat pe scenă la concertul Coldplay. A...
Câte voturi a obţinut
Câte voturi a obţinut "Garcea" la alegerile din Olt. Mugur Mihăescu a candidat din partea...
Locul de muncă din România unde câștigi și 100 de euro pe zi. Oamenii nici nu vor să mai audă de munca în străinătate
Locul de muncă din România unde câștigi și 100 de euro pe zi. Oamenii nici...
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt distruși de durere: ”Îmi va fi atât de dor”
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt distruși de...
Video. Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, circ total: Antrenorul a chemat poliția la fața locului: ”Uitați-vă cu ce se ocupă”. Update
Video. Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, circ total: Antrenorul a chemat poliția la fața locului:...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Astăzi se deschide în Bucuresti cea mai mare plajă artificială urbană dintr-o capitală europeană. Vezi unde se află noul loc de distracţie din ţara noastră
Astăzi se deschide în Bucuresti cea mai mare plajă artificială urbană dintr-o capitală europeană. Vezi...
Antonia, cu tatuajul INTIM la vedere! A apărut pe net cum doar Velea o VEDE acasă
Antonia, cu tatuajul INTIM la vedere! A apărut pe net cum doar Velea o VEDE...
Adevărul despre AVEREA LUI ȚIRIAC. Câți bani are miliardarul, de fapt
Adevărul despre AVEREA LUI ȚIRIAC. Câți bani are miliardarul, de fapt
Alertă alimentară. Sortimente de tăieței, retrase din cauza riscului de otrăvire
Alertă alimentară. Sortimente de tăieței, retrase din cauza riscului de otrăvire
Aşa va arăta noua conducere a UE. Politico: Un consens neobişnuit de timpuriu pare să se contureze în jurul numelor preferate pentru a sta la masa de conducere a UE
Aşa va arăta noua conducere a UE. Politico: Un consens neobişnuit de timpuriu pare să...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
O criză energetică de proporţii ameninţă să arunce în aer una dintre cele mai importante industrii din lume. Telefoanele, laptopurile şi maşinile sunt primele care vor cădea
O criză energetică de proporţii ameninţă să arunce în aer una dintre cele mai importante...
Adi Despot îi ia apărarea manelistului Babasha: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău”
Adi Despot îi ia apărarea manelistului Babasha: „Te invidiez că nu am fost eu în...
Cele mai bune glume după manelele de la Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume după manelele de la Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu...
Vestea cea mare pentru milioanele de români care s-au împrumutat la bancă și plătesc rate!
Vestea cea mare pentru milioanele de români care s-au împrumutat la bancă și plătesc rate!
Fiica Andreei Marin, apariție de senzație într-o rochie MINI și mulată. Imaginile fac furori
Fiica Andreei Marin, apariție de senzație într-o rochie MINI și mulată. Imaginile fac furori