NEWS

Kim Jong Un se va întâlni cu Vladimir Putin. Discuții privind furnizarea de arme Rusiei de către Coreea de Nord

Kim Jong Un se va întâlni cu Vladimir Putin. Discuții privind furnizarea de arme Rusiei de către Coreea de Nord
sursa: spotmedia.ro

Liderul nord-coreean Kim Jong Un intenționează să călătorească în Rusia în această lună pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin și a discuta despre furnizarea de arme Moscovei pentru războiul din Ucraina, a relatat New York Times, citat de Reuters.

Kim Jong Un se va întâlni cu Vladimir Putin. Discuții privind furnizarea de arme Rusiei

Într-o călătorie rară în străinătate, Kim Jong Un ar urma să călătorească de la Pyongyang, probabil cu un tren blindat, la Vladivostok, pe coasta pacifică a Rusiei, unde se va întâlni cu Putin, a relatat luni Times, citând surse americane și aliate.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat pe 30 august că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că negocierile privind armele dintre cele două țări avansează.

În timp ce se aflau la Vladivostok, un oraș portuar nu departe de Coreea de Nord, cei doi lideri ar fi discutat despre trimiterea de către Kim Rusiei de obuze de artilerie și rachete antitanc în schimbul tehnologiei avansate a Moscovei pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară, transmite New York Times.

Într-un moment în care Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legăturile militare în creștere dintre cele două țări, vestea vizitei planificate a lui Kim a venit după ce Rusia a declarat că discută organizarea unor exerciții militare comune cu Coreea de Nord, potrivit Reuters.

„De ce nu, aceștia sunt vecinii noștri. Există un vechi proverb rusesc: nu îți alegi vecinii și este mai bine să trăiești cu vecinii tăi în pace și armonie”, a declarat luni ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția de știri Interfax.

Întrebat despre posibilitatea unor exerciții comune între cele două țări, el a spus că „bineînțeles” că se discută despre acestea, a precizat agenția.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat anterior agenția de informații a Coreei de Sud, potrivit căreia Shoigu, care a vizitat Pyongyangul în iulie, i-a propus lui Kim ca țările lor să organizeze un exercițiu naval, împreună cu China.

Aliați încă din Războiul Rece

Ar fi notabil dacă Kim ar călători în Rusia, mai degrabă decât în China, principalul său aliat și partener comercial, pentru prima sa călătorie în străinătate de dinainte de pandemia COVID-19, a declarat Andrei Lankov, expert în Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seul. Valoarea militară și economică reală a oricărui acord este discutabilă, dar discuțiile ar duce probabil la cel puțin o anumită cooperare militară și la o creștere a numărului de lucrători nord-coreeni în Rusia, în timp ce ambele părți ar căuta să trimită mesaje politice către Washington, a spus el.

Pentru Moscova, „este vorba, în esență, de a trimite un semnal către Washington că Rusia este capabilă să creeze probleme suplimentare pentru Statele Unite în Asia de Est”, a spus Lankov.

„Fără războiul din Ucraina, Rusiei nu i-ar păsa de Coreea de Nord”, a adăugat el.

În timp ce Kim Jong Un ar putea spera la un fel de vânzări de arme sau ajutor economic, principalul său obiectiv în urma unei astfel de întâlniri ar fi să demonstreze că și el are susținere internațională, în timp ce Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia aprofundează legăturile și manifestările de putere militară, a declarat Lankov.

„El vrea să arate că are prieteni”, a spus el.

Evoluțiile, monitorizate de Coreea de Sud

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat marți că monitorizează evoluțiile și a afirmat că statele membre ale Națiunilor Unite nu ar trebui să încalce sancțiunile, inclusiv prin tranzacții cu arme.

„În special, cooperarea militară cu Coreea de Nord, care subminează pacea și stabilitatea comunității internaționale, nu ar trebui să aibă loc”, a declarat un purtător de cuvânt într-un briefing.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Moscova intenționează să își aprofundeze „relațiile de respect reciproc” cu Pyongyang, unul dintre aliații săi apropiați din timpul Războiului Rece și, de asemenea, una dintre puținele țări care au susținut anexarea proclamată de Rusia a unor părți din Ucraina în 2022.

Sâmbătă, ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, a declarat pentru agenția de știri TASS că nu are cunoștință de niciun plan de participare a Coreei de Nord la exerciții militare trilaterale cu China și Rusia, dar că, în opinia sa, ar fi „adecvat”, având în vedere exercițiile conduse de SUA în regiune.