NEWS

Klaus Iohannis, prima reacție dupa căderea Guvernului Cîțu | VIDEO

Klaus Iohannis prima reacție dupa căderea Guvernului Cîțu | VIDEO
Klaus Iohannis energie
05 oct. 2021 | 18:22

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți o declarație de presă în care a oferit prima reacție după căderea Guvernului Cîțu.

Cabinetul Cîțu este al șaselea Guvern al României post-decembriste care pică prin moțiune de cenzură.

Scorul este unul istoric: 281 de voturi.

Până acum, recordul era deținut de Executivul condus de Ludovic Orban, care a fost demis, în februarie 2020, cu 261 de voturi.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează România de astăzi este cuvântul criză.  Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău.

Suntem într-o criză a prețului la energie. O criză europeană și globală.

Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve pandemia, prețurile, dar ce s-au gândit unii dintre ei, să mai adauge o criză: o criză a guvernării.

Astăzi a fost votată o moțiune de cenzură care a avut succes. Cum se spune mai colocvial, guvernul a picat în Parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică. Politicienii s-au obișnuit să se arate cu degetul, să se acuze, oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată de politicieni cinici.

Unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români.

Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie.

Acum suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor, vine iarna, toate acestea trebuie rezolvate de cineva. Acest cineva este guvernul României.

Este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor și a partidelor.

Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări abia săptămâna viitoare.

Primul pas este ca președintele Klaus Iohannis să convoace la consultări partidele, pentru crearea unei majorități care să susțină un nou guvern.

Constituția nu prevede însă un termen în care președintele trebuie să facă propunerea de premier. Cel nominalizat însă pentru funcția de prim-ministru are termen de 10 zile de la desemnare pentru a merge în Parlament pentru votul de încredere, notează Hotnews.ro.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele